Petteri Orpo myi 30 000 eurolla osakkeita, jotta voisi sijoittaa rahat osake­säästö­tilille – onko Orpo poikkeuksellisen huono sijoittaja vai yli-innokas veron­maksaja? - Junkkari | HS.fi
Kuvituskuva
Junkkari|Kommentti

Petteri Orpo myi 30 000 eurolla osakkeita, jotta voisi sijoittaa rahat osake­säästö­tilille – onko Orpo poikkeuksellisen huono sijoittaja vai yli-innokas veron­maksaja?

Ehkäpä Orpo entisenä valtiovarainministerinä halusi kannustaa piensijoittajia pistämään vähän ekstraa velkaisen valtion kassaan, kirjoittaa HS:n Marko Junkkari.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo aikoo sijoittaa osakesäästötilille. Kuva: Kimmo Penttinen

Julkaistu: 17.1. 19:01

Vanhan hokeman mukaan suomalainen maksaa miten paljon tahansa siitä ilosta, että voi välttää verojen maksua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vie hokeman kuitenkin ihan uudelle tasolle. Hän nimittäin on valmis maksamaan veroja siitä ilosta, että voisi välttää verojen maksun. Tai ei hän suoranaisesti pyri välttämään veroja vaan lykkäämään niiden maksamista hyödyntämällä osakesäästötilin suomaa veroetua.

Perjantain Talouselämässä julkaistiin Petteri Orpon haastattelu, jossa hän vaati muutoksia osakesäästötileihin – siis siitäkin huolimatta, että osakesäästötilit otettiin käyttöön vasta muutama viikko sitten vuoden vaihteessa.

Orpon mukaan osakesäästötileille siirrettävän rahasumman yläraja pitäisi nostaa 50 000 eurosta 100 000 euroon ja poistaa tulevaisuudessa kokonaan. Orpon mukaan pitäisi myös miettiä osakesäästötileille hyväksyttävien sijoitusmuotojen kirjon laajentamista myös rahastoihin.

Lisäksi Orpo varoitti Sanna Marinin (sd) hallitusta heikentämästä osakesäästötilijärjestelmää.

Osakesäästötili on jo pitkään ollut Petteri Orpon ja kokoomuksen lempilapsi. Sitä koskeva laki säädettiin edellisellä hallituskaudella, jolloin nykyisistä hallituspuolueista sekä Sdp että vasemmistoliitto suhtautuivat siihen kriittisesti. Marinin hallitus ei ole kuitenkaan ainakaan vielä ilmaissut aikovansa muuttaa lakia.

Kiinnostavinta Orpon haastattelussa oli se, että hän kertoi itsekin aikovansa hyödyntää osakesäästötiliä.

Hän kertoi myyneensä suorat osakeomistuksensa, jotta voisi sijoittaa niistä saamansa rahat osakesäästötilille. Orpon mukaan hänen myymiensä osakkeiden kokonaisarvo oli myyntihetkellä noin 30 000 euroa.

Haastattelussa Orpo luonnehti 30 000 euron osakepottiaan ”vähäiseksi osakeomistukseksi”, josta jotkut ehtivät sosiaalisessa mediassa jo hermostua. Ja tottahan se on, että Orpo on hyvätuloinen ja hänellä on enemmän osakevarallisuutta kuin monella muulla. Suomalaisista pörssiosakkeita omistaa noin 15 prosenttia eli noin 800 000 ihmistä. Rahasto-osuuksia omistaa noin miljoona suomalaista.

Orpo kertoi haastattelussa, että hänen 30 000 euron omistuksestaan tuottoa oli noin puolet, ja siitä hän maksoi verot.

Orpo joutui todennäköisesti siis maksamaan 15 000 euron myyntivoitosta noin 5 000 euron pääomatuloveron.

Kirjailija ja pörssitoimittaja Karo Hämäläinen päivitteli Twitterissä Orpon sijoitusstrategiaa. Kaverilleen Hämäläinen ei kuulemma tällaista toimintaa suosittelisi. Veronmaksajana Orpon toimintaa voi Hämäläisen mukaan toki kiitellä.

Ja kieltämättä aika hassultahan Orpon sijoitusstrategia vaikuttaa. Petteri Orpo maksoi siis lähes 5 000 euroa veroa siitä ilosta, että pääsee hyödyntämään osakesäästötilin veroedun.

Osakesäästötili on arvo-osuustili, jonka sisällä sijoittaja voi ostaa ja myydä koti- ja ulkomaisia pörssilistattuja osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia. Osakesäästötilillä osingoista ja myyntivoitoista ei makseta veroa niin kauan kun rahat pysyvät tilillä. Pääomatuloveroa maksetaan vasta varoja tililtä nostettaessa.

Osakesäästötiliä koskevaa lakia perusteltiin aikoinaan sillä, että sen tarkoitus on kannustaa kotitalouksia siirtämään säästöjään pankkitililtä osakkeisiin. Tämän vuoksi osakesäästötilillä säästämisen voi aloittaa ainoastaan rahatalletuksella – ei siis siirtämällä tilille olemassa olevia osakeomistuksia.

Lain perusteluissa tätä asiaa selitetään sillä, että jos olemassa olevat osakesijoitukset voisi siirtää osakesäästötilille, se vaikeuttaisi talletusvarojen arvopaperisijoituksiin siirtymisen seuraamista.

Näin olleen Orpokin joutui siis myymään osakkeensa ennen kuin sijoitti ne osakesäästötilille.

Kuten sanottua, sijoitusmielessä Orpon liikkeessä ei ollut paljon järkeä. Hän päätti vaihtaa 30 000 euron suoran osakesijoituksen 25 000 euron osakesäästötilisijoitukseen.

Osakemarkkinoiden odotetaan pitkällä aikavälillä tuottavan keskimäärin noin 8–9 prosenttia vuodessa. Näin ollen Orpolta voi mennä useampi vuosi siihen, että hän onnistuu kirimään osakesäästötilillään kiinni alkuperäisen omistuksen arvon. Toki tuotto voi olla enemmänkin, jos Orpo onnistuu valitsemaan oikeat sijoituskohteet.

Talouselämän haastattelussa Orpo kertoi olevansa kiinnostunut sijoittamisesta uuteen teknologiaan ja kestävään kehitykseen.

Kertomalla julkisesti omista sijoitusaikeistaan Orpo pyrki ilmeisesti kannustamaan suomalaisia sijoittamaan osakesäästötilille. Ja hyvää esimerkkiä hän myös antoi – tosin ei niinkään sijoitusneuvojana vaan innokkaana veronmaksajana.

Ehkäpä Orpo entisenä valtiovarainministerinä halusi kannustaa piensijoittajia pistämään vähän ekstraa velkaisen valtion kassaan.

Kommentti: Osakesäästötili ei nosta yhtään suomalaista ryysyistä rikkauksiin

Jo 41 000 suomalaista on avannut osake­säästötilin – yhteensä neljä pankkia tarjoaa vero­etuja uudella sijoitus­tilillä, mutta hinnoittelu saattaa yllättää

Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset