Ylen kysely osoittaa korona­kriisin saaneen suomalaiset ”kerääntymään lipun ympärille” – mutta kansallinen yhtenäisyys rakoilee jo - Junkkari | HS.fi
Junkkari|Kommentti

Ylen kysely osoittaa korona­kriisin saaneen suomalaiset ”kerääntymään lipun ympärille” – mutta kansallinen yhtenäisyys rakoilee jo

Koronakriisin myötä valtionjohdon suosio on kasvanut eri puolilla maailmaa.

Suomessakin ”lipun ympärille kokoontumisen” ilmiö näkyy puoluekannatuskyselyssä.

Julkaistu: 9.4. 15:44

Ylen torstaiaamuna julkaistun puoluekannatuskyselyn viesti on selvä: suomalaiset ovat kokoontuneet lipun ympärille.

Suomeksi ”lipun ympärille kokoontuminen” kuulostaa jokseenkin vieraalta, eikä ihme – käsite on peräisin Yhdysvalloista. Siellä politiikan tutkimuksessa puhutaan ilmiöstä nimeltä Rally 'round the Flag.

Ilmiöllä tarkoitetaan sitä, että kansainvälisen kriisin tai sodan aikana Yhdysvaltain presidentin suosio yleensä nousee. Kriisitilanteessa kansallisen yhtenäisyyden tarve kasvaa, ja valtionjohto on perinteisesti ollut tämän ilmentymä.

Niin tälläkin kertaa.

Koronakriisin myötä presidentti Donald Trumpin suosioluvut ovat nousseet korkeimmalle tasolleen sitten hänen presidenttikautensa alun.

Tosin Trumpin osalta nousu on ollut vain noin viisi prosenttiyksikköä hieman yli 50 prosenttiin – mikä ei välttämättä ole kovin paljon. Esimerkiksi vuonna 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen presidentti George W. Bushin suosioluvut nousivat 39 prosenttiyksikköä 90 prosenttiin.

Suomalaisten isänmaallisuus on jotenkin vähäeleisempää kuin amerikkalaisten – lipunheiluttelun sijaan suomalaiset ovat soittaneet parvekkeiltaan Daruden Sandstorm-kappaletta.

Mutta yhtä kaikki sama ilmiö näkyy myös Suomessa.

Ylen torstaisen puoluekannatuskyselyn mukaan Sdp on kirinyt jo lähes tasoihin perussuomalaisten kanssa. Sdp:n kannatus on noussut kyselyssä kolme prosenttiyksikköä 19,6 prosenttiin.

Kannatusykkösen perussuomalaisten kannatus on puolestaan laskenut 2,4 prosenttiyksikköä 20,0 prosenttiin.

Taloustutkimus teki Ylen kyselyn haastattelut aikavälillä 4.3.–7.4.2020. Näin ollen osa haastatteluista on tehty jo ennen kuin Suomeen julistettiin koronaviruksen takia poikkeusolot ja määrättiin tiukkoja rajoituksia.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo Ylen haastattelussa, että viikkokohtaisten tulosten mukaan Sdp:n kannatus nousi kyselyjakson loppua kohden. Turjan mukaan Sdp on ollut suosituin puolue viikosta 13 (23.–29.3.) alkaen.

Pääministeripuolue Sdp:n kannatusnousun syy on siis selvä: koronakriisi.

Sama ilmiö näkyi sunnuntaina julkaistussa HS-gallupissa. Siinä 84 prosenttia suomalaisista kertoi olevansa erittäin tai melko tyytyväinen pääministeri Sanna Marinin (sd) toimintaan koronakriisin hoidossa. Presidentti Sauli Niinistön toimintaan tyytyväisiä oli 85 prosenttia.

Vastaava lipun ympärille kokoontuminen näkyy myös monissa muissa Euroopan maissa.

Esimerkiksi italialaisista 71 prosenttia arvioi, että Italian pääministerin Giuseppe Conte on onnistunut tehtävässään. Luvussa on nousua peräti 27 prosenttiyksikköä.

Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin kannatusluku on 77 (+33 prosenttiyksikköä).

Lista jatkuu:

Hollannin pääministeri Mark Rutte 75 prosenttia (+30).

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen 79 prosenttia (+40)

Saksan liittokansleri Angela Merkel 79 prosenttia (+11).

Ranskan presidentti Emmanuel Macron 51 prosenttia (+15).

Mutta mistä Rally 'round the Flag -ilmiö johtuu?

Selityksiä on ainakin kaksi. Ensimmäinen niistä on jo jutun alussa mainittu näkemys siitä, että kansalaiset näkevät valtionjohdon kriisiaikana kansallisen yhtenäisyyden symbolina.

Toisen selityksen mukaan iso merkitys on sillä, että oppositiopuolueet vähentävät kriisiaikana hallitukseen kohdistuvaa kritiikkiä. Ja näin ollen myös mediassa näkyy vähemmän hallitukseen kohdistuvia negatiivisia kommentteja.

Pääministeri Sanna Marin tiivisti hyvin kriisiajan poliittiset asetelmat eduskunnan täysistunnossa 17. maaliskuuta. Se oli se historiallinen istunto, jossa valmiuslain käyttöönottoasetukset olivat eduskunnan lähetekeskustelussa.

”Tällaisen kriisin keskellä tässä salissa ei ole oppositio- ja hallituspuolueita, tässä on Suomen kansakunnan asialla olevia kansanedustajia ja ihmisiä”, Marin sanoi.

Valmiuslain käyttöönotto siunattiin eduskunnassa yksimielisesti.

Oppositio antoi tuossa vaiheessa hallituksen toimille voimakkaan tukensa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti kansallisen yhtenäisyyden merkitystä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan sanoi Facebookissa, että hallitusohjelman tavoitteet työllisyyden ja julkisen talouden tasapainon osalta on haudattava – ”emmekä tule hallitusta tästä moittimaan”.

Karanteeniviikkojen edetessä kansalliseen yksituumaisuuteen on kuitenkin tullut säröjä.

Eniten moitteita hallitus on hitaasta reagoinnista ulkomailta saapuvien ohjaamisesta karanteeniin lentokentällä ja sote-henkilöstön liian vähäisistä suojavarusteista.

Opposition lisäksi hallitusta on moittinut muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok). Vapaavuoren mukaan Helsingin suojavarustetilanne on kriittinen eikä hallitus ole riittävästi kuunnellut kuntien huolta.

Pääministeri Marin vastasi keskiviikkona Vapaavuorelle – tosin pormestaria nimellä mainitsematta – toteamalla, että osa sairaanhoitopiireistä, kunnista ja muista toimijoista ei ollut noudattanut pandemiasuunnitelman mukaisia varautumismääräyksiä.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma kiinnitti keskiviikkona Twitterissä huomiota syntipukkiretoriikan viriämiseen.

”Kansainvälisille kriiseille ominainen kansallisen yhtenäisyyden ihanne alkaa horjua näköjään jo kriisin akuuttivaiheessa, kun julkista syntipukkiretoriikkaa esiintyy jo nyt”, Vuorelma kirjoitti Twitterissä.

Tutkimuksissa onkin havaittu, että Rally 'round the Flag -ilmiön vaikutus ei yleensä kestä kovin kauan.

Korjaus kello 19.20: Perussuomalaisten kannatus oli Ylen kyselyssä 20,0 prosenttia, ei 19,6 prosenttia kuten kirjoituksessa aiemmin luki.

Puoluekannatus|Koronakriisi paisutti Sdp:n suosiota, pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle

Suojavarusteet|Pääministeri nuhteli terveys­toimijoita varmuus­varastojen puutteista, presidentti kehotti lopettamaan ”keskinäisen syyllistämisen”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat