Kokoomuksen lokakuussa teettämä kysely: Vihreät vahvoilla Helsingin suurimmaksi – ja sen jälkeen kokoomuksen ahdinkoa ovat lisänneet Vapaavuoren ja Halla-ahon yllättävät ilmoitukset - Junkkari | HS.fi

Kokoomuksen lokakuussa teettämä kysely: Vihreät vahvoilla Helsingin suurimmaksi – ja sen jälkeen kokoomuksen ahdinkoa ovat lisänneet Vapaavuoren ja Halla-ahon yllättävät ilmoitukset

Peräti 69 prosenttia helsinkiläisistä olisi kyselyn mukaan toivonut Jan Vapaavuoren jatkavan pormestarina. Nyt kokoomus joutuu lähtemään kuntavaaleihin ilman hänen vetoapuaan.

Yksi Helsingin apulaispormestareista Anni Sinnemäki (vihr) sekä pormestari Jan Vapaavuori (kok) kaupungintalon ikkunan ääressä maaliskuussa.­

14.11.2020 13:39

Politiikassa asetelmat muuttuvat toisinaan hyvinkin nopeasti. Jonkin yllättävän tapahtuman takia palikat lentävät uuteen asentoon ja tilanne näyttää ihan muulta kuin hetkeä aiemmin.

Tämä konkretisoituu hyvin Helsingin kokoomuksen lokakuussa Taloustutkimuksella teettämässä alueellisessa kuntavaalikyselyssä. Sitä ei ole julkaistu, mutta HS on nähnyt sen tulokset.

Helsingin kokoomus sai tutkimuksen käyttöönsä pari viikkoa sitten. Todennäköisesti tulokset herättivät silloin kokoomuksessa huolta – mutta samalla myös tyytyväistä hyrinää.

Kyselyn mukaan kokoomus ja vihreät ovat Helsingissä käytännössä tasoissa. Jos kuntavaalit olisivat nyt, vastaajista 24 prosenttia ilmoitti äänestävänsä kokoomusta. Vihreät oli himpun verran edellä 24,3 prosentilla.

Desimaaleihin ei kuitenkaan kannata tuijottaa, sillä otos oli vain reilu tuhat vastaajaa. Virhemarginaali on siis iso.

Huolta kokoomuksessa varmasti herätti se, että kyselyn tulos oli kokoomuksen osalta neljä prosenttiyksikköä alempana kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Vihreiden tulos oli kutakuinkin sama kuin edelliskerralla.

Vihreillä onkin vankka usko siihen, että puolueella on hyvät mahdollisuudet olla suurin puolue kuntavaaleissa Helsingissä. Olihan vihreät suurin puolue Helsingissä myös viime vuoden eduskunta- ja eurovaaleissa.

Tyytyväistä hyrinää kokoomuksessa kuitenkin herätti pormestarikisa.

Olihan puolueen pormestarin Jan Vapaavuoren suosio todella vankka. Peräti 69,1 prosenttia vastaajista toivoi kyselyssä Vapaavuoren jatkavan pormestarina.

Vapaavuoren vetoavulla kokoomuslaiset uskoivat päihittävänsä vihreät. Keräsihän Vapaavuori viimeksi peräti 29 745 ääntä, joka oli kaikkien aikojen ennätys. Hän tuskin olisi tällä kertaa päässyt näin korkeisiin lukemiin, mutta olisi varmasti kerännyt kokoomukselle ääniä myös ihmisiltä, jotka eivät muuten äänestäisi kokoomusta.

Mutta.

Viime sunnuntaina Vapaavuori ilmoitti HS:n haastattelussa, että ei lähde ehdolle kuntavaaleissa – eikä siis hae jatkokautta pormestarina.

Kokoomuksen kuntavaaliasetelmat menivät siis kerta heitolla uusiksi. Hyrinä hyytyi.

Kokoomuslaisten huolta varmasti lisää myös se, että kyselyssä tiedusteltiin miten houkuttelevana vastaaja piti eri puolueiden äänestämistä. Vihreiden äänestämistä piti erittäin tai melko houkuttelevana 60,9 prosenttia vastaajista. Sdp:llä luku oli 50,1 prosenttia.

Kokoomuksen äänestäminen houkutteli 43,3 prosenttia vastaajista.

Vapaavuoren väistymisilmoituksen jälkeen kokoomuslaiset ovat taustakeskusteluissa vakuuttaneet, että homma on hanskassa ja puolueelta löytyy ”kovan luokan pormestariehdokas”.

Olen yrittänyt miettiä, kuka tällainen ehdokas voisi olla – mutta hankala on keksiä. Mutta ehkäpä kokoomuksella tosiaan on joku pormestarivaltti takataskussaan.

Perjantaina perussuomalaiset lisäsi kokoomuksen ahdinkoa, kun puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoittautui mukaan pormestarikisaan.

Se oli taktisesti harkittu veto.

Lue lisää: Jussi Halla-aho lähtee Helsingin pormestarikisaan: ”Haluamme tarjota uskottavan vaihtoehdon sille, joka on aiemmin äänestänyt kokoomusta”

En tiedä haluaako Halla-aho tosissaan Helsingin pormestariksi – tuskinpa vain. Perussuomalaisten puheenjohtajan tavoitteena lienee pikemminkin nostaa puolueensa vuoden 2023 eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi ja päästä pääministeriksi.

Halla-ahon riski tulla valituksi Helsingin pormestariksi onkin käytännössä olematon. Perussuomalaisten kannatus Helsingissä on selvästi muuta maata alempana.

Halla-aho ilmoittautuikin pormestarikisaan kerätäkseen puolueelleen maksimaalisesti huomiota ja sen myötä ääniä.

Perussuomalaisten kannatus todennäköisesti nousee kevään kuntavaaleissa myös Helsingissä. Taloustutkimuksen kyselyssä kovimmassa nosteessa olivat Sdp ja perussuomalaiset.

Perussuomalaisille kysely povasi 10,6 prosentin kannatusta, joka on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Sdp:tä äänestäisi kyselyn mukaan 18,4 prosenttia, kun viimeksi vaaleissa se sai 13,8 prosenttia. Sdp:n Helsingin piiri intoutuikin perjantaina hehkuttamaan Twitterissä puolueen kannatusnousua.

Sdp:n käyttämä luku 19 prosenttia lienee samaisesta Taloustutkimuksen alueellisesta kyselystä kuin kokoomuksen tutkimus. 0,6 prosenttiyksikön ero johtunee siitä, että Sdp käyttää painotettua kannatuslukua, johon on yhdistetty kolmen viime kuukauden kannatusluvut.

Pormestarin valitsee vaalien jälkeen uusi kaupunginvaltuusto valtuutettujen ja varavaltuutettujen joukosta. Valituksi tulee se ehdokas, joka saa valtuustossa enemmistön taakseen.

Pormestari tulee todennäköisesti suurimmasta puolueesta – mutta ei siis välttämättä. Saadakseen enemmistön kaikki puolueet tarvitsevat tukea muilta.

Pormestarin valinta tuo kuntavaaleihin joka tapauksessa melkoisen lisäkierteen. Yhdistyyhän vaalissa henkilö- ja puoluevaali, ja jos muistelee neljän vuoden takaista, niin pormestarivaali tulee todennäköisesti viestimissä korostumaan.

Kun katsoo Taloustutkimuksen kyselyä, voisi todeta, että tilanne on itse asiassa aika outo.

Kyselyssä nimittäin testattiin Vapaavuoren suosiota pareittain erinäisiä haastajia vastaan. Vapaavuori päihitti kyselyssä vihreiden Anni Sinnemäen prosentein 56–30, Sdp:n Nasima Razmyarin 65–22, Jussi Halla-ahon luvuin 60–27, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen luvuin 66–19 ja Liike Nytin Hjallis Harkimon luvuin 71-16.

Vaikka selvä enemmistö vastaajista toivoi Vapaavuoren jatkavan pormestarina, silti vain 24 prosenttia vastaajista kertoo äänestävänsä kokoomusta.

Se kertoo siitä, että kokoomuksen kannalta on todella ikävää, kun heillä ei ole kuntavaaleissa tällä kertaa Vapaavuoren vetoapua.

Sen lisäksi se kertoo siitä, että helsinkiläiset eivät ehkä ole vielä kovin syvällisesti ehtineet paneutua kuntavaaleihin ja pormestarin valintatapaan.

Luitko jo nämä?