Keskustan virtuaaliseen vaalitilaisuuteen kohdistui rasistinen hyökkäys: Häiriköt keskeyttivät Annika Saarikon puheen ampumisvideolla ja Heil Hitler -tervehdyksillä - Junkkari | HS.fi

Keskustan virtuaaliseen vaalitilaisuuteen kohdistui rasistinen hyökkäys: Häiriköt keskeyttivät Annika Saarikon puheen ampumisvideolla ja Heil Hitler -tervehdyksillä

Hyökkäys vaalitilaisuuteen on vakava asia. Asiaa ei millään tavalla lievennä se, että kyse oli virtuaalisesta tapahtumasta – itse asiassa päinvastoin, kirjoittaa Marko Junkkari.

Keskustan puheenjohtaja, ministeri Annika Saarikko.­

22.1. 17:23

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko joutui keskeyttämään keskiviikkona 20. tammikuuta puheensa vaalitilaisuudessa rasistisen hyökkäyksen takia.

Saarikko oli puhumassa Helsingin keskustanaisten järjestämässä virtuaalisessa tapahtumassa nimeltään Rakas city: Valoa vaalityöhön. Saarikon lisäksi puhujana oli keskustan Helsingin pormestariehdokas Eeva Kärkkäinen.

Teams-etäyhteyspalvelussa järjestetty tilaisuus alkoi kello 17. Järjestäjät toivottivat palveluun kirjautuneet muutamat kymmenet kuulijat tervetulleiksi. Saarikko aloitti puheensa kello 17.03.

Saarikko ehti puhua muutaman minuutin, kun ruudulle ilmestyi yllättäen videokuvaa, jossa ihmisiä uhattiin aseella. Video oli ilmeisesti peräisin jostain tietokonepelistä.

Videokuvan päälle joku huuteli rasistista älämölöä englanniksi.

Huutelun lisäksi näytön viestikenttään ilmestyi teksti: ”Heil Hitler”. Natsitervehdystä seurasi viestikentässä iso liuta rasistisia solvauksia suomeksi.

Hämmentynyt Saarikko keskeytti puheensa.

Tilaisuuden moderaattori otti yllättävän tilanteen hyvin haltuunsa. Hän sai nopeasti poistettua videon ruudulta, jonka jälkeen hän mykisti kaikki osallistujat.

Moderaattori ryhtyi yksi kerrallaan poistamaan nimimerkillä varustettuja häiriköitä kuulijoiden joukosta. Häiriköt kirjautuivat kuitenkin saman tien takaisin, joten moderaattori joutui kiristämään Teamsin yksityisyysasetuksia.

Uudet tulijat eivät pystyneet enää kirjautumaan sisään. Tapahtuman linkki poistettiin Facebookista.

Moderaattorin ripeän toiminnan ansiosta Saarikko pääsi jatkamaan puhettaan noin kello 17.15. Tilaisuus saatiin vietyä suunnitellusti loppuun eikä enempää häiriöitä koettu.

Episodi oli ikävä. Kenenkään ei pitäisi joutua kuulemaan rasistista saastaa. Mutta Saarikko pääsi kuitenkin jatkamaan puhettaan. Kukaan ei saanut hyökkäyksestä fyysisiä vammoja.

Mitä merkitystä hyökkäyksellä siis oli?

Hyökkäys vaalitilaisuuteen on vakava asia. Asiaa ei millään tavalla lievennä se, että kyse oli virtuaalisesta tapahtumasta – itse asiassa päinvastoin.

Elämme nimittäin hyvin poikkeuksellisia aikoja. Kevään 2021 kuntavaalit ovat aivan erilaiset kuin yhdetkään aiemmat vaalit.

Etäyhteydet ja virtuaaliset tapaamiset on käytännössä ainoa tapa, jolla ehdokkaat pystyvät kohtaamaan äänestäjiään – ainakin koronan pahimmilla leviämisalueilla. Koronarajoitusten vuoksi puolueet ovat joutuneet perumaan käytännössä lähes kaikki fyysiset vaalitilaisuutensa.

Ja hyvin todennäköisesti rajoitukset vain kiristyvät kevään mittaan vaalien lähestyessä.

”Kyllä tämä hyökkäys yllätti. Se oli outo ja ahdistava kokemus”, Saarikko sanoo. Hän kiittelee sitä, miten nopeasti tilaisuuden järjestäjät saivat homman hyökkäyksen jälkeen haltuun.

Saarikko korostaa, että rasismi on tietenkin tuomittavaa. Poikkeukselliseksi Saarikon mukaan hyökkäyksen teki se, että lisäksi siinä pyrittiin selkeästi häiritsemään demokratiaa ja kansanvaltaa.

”Olemme käyneet viime aikoina keskustelua demokratian tilasta, päättäjiin kohdistuvasta uhkailusta ja jopa väkivallasta”, Saarikko sanoo.

”Silti minua yllätti se, että demokratian todeksi eläminen vaarantuu myös tällä tavalla nettimaailmassa.”

Vaalikampanjat perustuvat äänestäjien tavoittamiseen.

Keskiviikon tilaisuutta oli mainostettu etukäteen sosiaalisessa mediassa. Mainoksessa jaettiin Teams-linkkiä, jonka kautta tilaisuuteen saattoi kuka tahansa vapaasti osallistua. Osallistumista ei tietenkään voitu etukäteen rajata, koska vaalitilaisuuksien keskeinen idea on se, että ne ovat kaikille avoimia.

”Virtuaalitilaisuuden sulkeminen olisi sama kuin menisimme pitämään vaalitilaisuutta jonkin paikkakunnan kestikievarin kabinettiin omalla porukalla, pantaisiin ovet lukkoon eikä päästettäisi ketään muita sisään”, Saarikko sanoo.

”Sellaista vaihtoehtoa ei ole. Se ei ole kansanvaltaa.”

Saarikko kertoo puhuneensa hyökkäyksestä muiden puolueiden puheenjohtajille. Muut eivät olleet tietoisia tämänkaltaisista hyökkäyksistä omissa tilaisuuksissaan.

”Puolueiden pitää tiedostaa, että tällainenkin häirinnän muoto on olemassa”, Saarikko sanoo.

Edustuksellinen demokratia perustuu siihen, että ihmiset äänestävät jotakuta edustamaan itseään päätöksenteossa. Edustajien ja edustettavien kohtaaminen on keskeinen osa vaalikampanjointia ja demokratiaa.

Perinteisestihän ehdokkaat ovat jakaneet mainoslehtisiään supermarkettien tuulikaapeissa, toreilla ja metroasemilla. Tänä keväänä tämä ei totuttuun tapaan onnistu.

Vaalitilaisuudet ovat tärkeitä myös puolueiden oman sisäisen vaalityön kannalta. Puolueaktiivit tekevät vaalien alla valtavasti vapaaehtoistyötä, ja puoluejohdolle on olennaista päästä innostamaan ja kannustamaan omiaan demokratian kannalta olennaisessa talkootyössä.

Virtuaaliset vaalitilaisuudet eivät varmastikaan ole kenenkään mieleen. Ne ovat kuitenkin koronatilanteessa puolueiden käytännössä ainoa mahdollisuus yrittää pitää yhteyttä kansalaisiin.

Keskiviikkoillan hyökkääjät yrittivät katkaista tämän yhteyden.

Hyökkääjien tarkoitus ei ollut esittää eriäviä näkemyksiä tai virittää keskustelua.

Tarkoitus oli vain ja ainoastaan häiriköidä ja estää tilaisuuden järjestäminen.

Tarkoitus oli vaikeuttaa kansanvallan toteutumista.

Siksi tämänkaltaiset hyökkäykset on syytä ottaa hyvin vakavasti.

Luitko jo nämä?