Ministeri Antti Kurvinen näyttää räätälöivän täsmävirkaa omalle valtio­sihteerilleen – ehkä siksi, että näin tämä ei uhkaisi häntä vaaleissa

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi yllättäen aloittavansa selvityksen organisaatiouudistuksesta, jossa kaksi ministeriön osastoa yhdistettäisiin. Päätös herättää ihmetystä, kirjoittaa HS:n Marko Junkkari.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 30. maaliskuuta.

26.4. 16:22

Kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvinen (kesk) kutsui opeus- ja kulttuuriministeriön (OKM) virkamiehiä koolle palaveriin maanantai-iltana. Virkamiehet olettivat, että kyseessä olisi jonkinlainen ministerin läksiäistilaisuus. Onhan Kurvinen huhtikuun lopussa vaihtamassa ministeriötä, kun hänestä tulee maa- ja metsätalousministeri.

Mutta ei. Tarjolla ei ollutkaan läksiäiskakkua ja kuplajuomaa – vaan mahdolliset yt-neuvottelut.

Kurvinen kertoi nimittäin virkakunnalle, että ministeriössä ryhdytään selvittämään kahden nykyisen osaston yhdistämistä.

Selvityksen kohteena on nykyisen kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston sekä nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston mahdollinen yhdistäminen.

Yhdistäminen oli kuulemma virkamiehille täydellinen yllätys. Ja yllätys se oli myös kyseisten osastojen sidosryhmille eli kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntajärjestöille, jotka saavat avustusta ministeriön kautta.

OKM tiedotti julkisuuteen organisaatiouudistuksen mahdollisesta alkamisesta tiistaina. Jos selvityksessä päädytään yhdistämiseen, sen arvioidaan toteutuvan loppuvuodesta 2022.

Tieto osastojen mahdollisesta yhdistämisestä levisi jo maanantaina sekä ministeriön virkamiesten keskuudessa ja sidosryhmissä.

Reaktio oli enemmän tai vähemmän tyrmistynyt. Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi muotoili tiistaisessa tiedotteessaan esityksen tulleen “täytenä yllätyksenä” ja kutsui sitä “heikosti perustelluksi”.

Kurvinen oli kuulemma perustellut maanantain tilaisuudessa osastojen mahdollista yhdistämistä sillä, että Veikkauksen tuottojen jakotapa muuttuu.

Hallitus on linjannut, että Veikkauksen valtiolle maksamat tuotot maksetaan vastaisuudessa suoraan valtion budjettiin eikä niitä ole entiseen tapaan etukäteen korvamerkitty tuensaajille. Samalla katkeaa rahapelien suora kytkös edunsaajien rahoitukseen.

Kurvisen perustelu oli vähän hassu, sillä Veikkaus-tuottojen jakotavan muutoksella olisi voitu ehkä paremminkin perustella osastojen pitämistä erillään.

Arpajaislakiin kirjatun jakosuhteen poistuessa kulttuurin, liikunnan ja nuorison toimialat ovat nimittäin entistä vähemmän kytköksissä toisiinsa.

Miksi Kurvinen haluaa sitten yhdistää ministeriön osastot?

Kyyniseen mieleen nousee ajatus, että taustalla saattaa olla kyse halusta saada Tuomo Puumala (kesk) nimitettyä uuden yhdistetyn osaston ylijohtajaksi.

Puumala on Antti Kurvisen valtiosihteeri ja entinen keskustan kansanedustaja. Puumala oli ensimmäinen keskustalainen, joka putosi vuoden 2019 vaaleissa Vaasan vaalipiirin äänivertailussa.

Kurvinen puolestaan pääsi viimeisenä keskustalaisena sisään eduskuntaan samaisesta vaalipiiristä. Kurvinen sai 5 459 ääntä, Puumala 5 078.

Kurvisen uudelleenvalinnan kannalta saattaisikin olla hyvä, jos Puumala ei olisi ensi kevään eduskuntavaaleissa ehdolla.

Puumalan siirtyminen virkauralle sopisi varmasti myös keskustalaiselle elinkeinoministerille Mika Lintilälle, joka on myös ehdolla Vaasan vaalipiirissä.

OKM:ssä kulttuurin, liikunnan ja nuorison toimialat toimivat aikaisemmin yhtenä osastona. Noin kahdeksan vuotta sitten ne eriytettiin silloisen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas) johdolla.

Arhinmäki perusteli asiaa silloin sillä, että erikseen toimiessaan osastoilla on omat ylijohtajansa, jolla on asiantuntemusta ja mahdollisuus keskittyä juuri oman osastonsa toimialan erityispiirteisiin.

Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston nykyinen ylijohtaja Esko Ranto sekä kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston ylijohtaja Riitta Kaivosoja lähentelevät eläkeikää. Uusia ylijohtajia ollaan siis nimittämässä joka tapauksessa lähiaikoina.

Tuomo Puumala voisi olla vahva kandidaatti etenkin uuden yhdistyneen osaston ylijohtajaksi, koska hänellä laajempaa kokemusta koko ministeriön hallinnonalalta valtiosihteeripestinsä takia.

Yleisosaajana Puumala ei välttämättä olisi ollut yhtä vahvoilla ylijohtajan tehtävään, jos kulttuuri- ja taidepolitiikan sekä liikunta- ja nuorisopolitiikan toimialat pysyvät erillään.

Ylijohtajan valinnassa olisi silloin korostettu juuri kyseisen toimialan erityisosaamista.

Valtiosihteeri Tuomo Puumala oli alkuvuodesta ehdolla Olympiakomitean toimitusjohtajaksi, mutta ei tullut valituksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?