Saarikko koki täyden nöyryytyksen esittäessään Lintilää puolustus­ministeriksi – mistä outo kuvio johtui?

Näyttää vahvasti siltä, että keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko yritti auttaa luotettujaan esittämällä Mika Lintilää puolustusministeri Antti Kaikkosen isyysvapaan tuuraajaksi.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko esitti tiistaina puolustusministeri Antti Kaikkosen tuuraajaksi elinkeinoministeri Mika Lintilää, mutta puolue päätti toisin. Saarikko puhui eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

15.12.2022 13:28

Keskusta ja vihreät ovat olleet Sanna Marinin (sd) hallituksessa kuin kissa ja koira, jotka ovat jatkuvasti toistensa kimpussa oli siihen syytä tai ei.

Vihanpidosta huolimatta on kuitenkin hauska huomata, että kaksikko saa toisiltaan myös kulttuurisia vaikutteita.

Kuten puheen pyhästä perheestä.

Vihreiden osalta pyhä perhe on ikivanha pilkkanimi, jonka Vihreän langan päätoimittajana toiminut Timo Harakka aikoinaan lanseerasi. Nimitys viittasi vihreiden perustamisesta lähtien mukana olleisiin Pekka Haavistoon, Osmo Soininvaaraan ja Heidi Hautalaan.

Nyt keskustassa on otettu sama termin käyttöön. Puolueen konservatiivisiipi on ryhtynyt kutsumaan puheenjohtaja Annika Saarikkoa ja hänen luottohenkilöitään myöskin pyhäksi perheeksi.

Tänään Saarikon pyhä perhe sai pahasti nenilleen, mikä kriitikoita tietysti kovasti ilahdutti.

Saarikko esitti tiistaina, että elinkeinoministeri Mika Lintilä sijaistaisi kahden kuukauden ajan puolustusministeri Antti Kaikkosta tämän jäädessä isyysvapaalle.

Mika Lintilä

Moni hämmästyi ehdotuksesta suuresti. Ovatko elinkeino- ja puolustusministerin salkut siis niin keveitä, että yksi ihminen pystyy ne molemmat hoitamaan tuosta vain?

Lue lisää: Kaikkonen tekee historiaa jäädessään isyys­vapaalle – sijaiseksi esitetään Lintilää

Etenkin aikana, jolloin Suomen suuret haasteet – sota ja energian hinta –, osuvat juuri näiden ministereiden rooteleihin.

Asiasta virisi keskustan kenttäväen keskuudessa kova poru. Keskiviikkona puolustus­ministerin tuuraajaksi ilmoittautuikin keskustan kolmannen kauden edustaja Mikko Savola.

Mikko Savola

Savola on istunut eduskunnassa puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnassa, ja on muutenkin profiloitunut turvallisuuskysymyksissä. Hän olisi siis ollut jo alun perin mitä luontevin tuuraaja Kaikkoselle. Saarikko ei kuitenkaan häntä esittänyt.

Lopulta Saarikko joutui perääntymään – käytännössä pakon edessä, sillä Lintilä olisi kirkkaasti hävinnyt Savolalle torstaiaamuna äänestyksessä keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja euro­parlamenttiryhmän kokouksessa.

Teknisesti perääntyminen tapahtui niin, että Mika Lintilä vetäytyi kisasta ja Savola valittiin puolustusministerin tuuraajaksi ilman äänestystä.

Saarikolle episodi on nolo, ja kertoo siitä, että puheenjohtajalla ei ole oman puolueen eduskuntaryhmä lainkaan näpeissään. Sinänsä tämä ei ole uutinen, sillä sama on näkynyt toistuvasti loppusyksyn mittaan keskustan kansanedustajien lipeämisissä hallituksessa sovitusta.

Mutta miksi ihmeessä Saarikko teki näin oudon ehdotuksen puolustusministerin tuuraamisesta?

Tästä päästäänkin siihen pyhään perheeseen.

Mikko Savolan noustua pätkäpuolustusministeriksi Vaasan vaalipiiristä on kolme keskustalaista ministeriä. Savolan lisäksi ministereinä ovat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Keskustalla on tällä hetkellä Vaasan vaalipiiristä neljä kansanedustajaa. Keskustan synkän kannatustilanteen vuoksi määrä todennäköisesti putoaa kolmeen. Onkin hyvin mahdollista, että ministereistä Lintilä tai Kurvinen voivat pudota eduskunnasta. Etenkin kun kisassa ovat mukana Savolan lisäksi muiden muassa myös istuva kansanedustaja Pasi Kivisaari ja entinen kansanedustaja Lasse Hautala.

Ministeripesti tuo edustajalle paljon medianäkyvyyttä, mikä toki auttaa ehdokasta myös eduskuntavaaleissa. Näin ollen Lintilä ja Kurvinen olisivat varmastikin olleet tyytyväisiä, jos Savolalle ei tällaista ylimääräistä vaalibuustia olisi herunut.

Kurvinen ja Lintilä ovat Saarikon luotettuja keskustan ministeriryhmässä, joten näyttää vahvasti siltä, että puheenjohtaja pyrki auttamaan heidän vaalimenestystään sivuuttamalla Savolan tuuraajan paikalta.

Puheenjohtajaa kritisoivien mielestä Saarikko siis puolusti oman pyhän perheensä asemaa.

Toinen luonteva sijainen Kaikkoselle olisi ollut keskustan kansanedustaja Joonas Könttä Keski-Suomen vaalipiiristä. Könttä istuu myöskin eduskunnan puolustus­valiokunnassa.

Könttä on Keski-Suomen vaalipiiristä, josta on myös tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Honkonen lasketaan kuuluvaksi myös Saarikon pyhään perheeseen, ja oli varmaankin tyytyväinen, kun Könttä ei noussut ministeriksi.

Annika Saarikko selitti täydellistä u-käännöstään sijaistusasiassa Twitterissä torstaina näin:

”Kun olosuhteet muuttuvat, on syytä muuttaa näkemyksiään. Pakkasviikko näytti, ettei kahta salkkua ole viisasta yhdistää”, Saarikko kirjoitti.

Kyse ei siis Saarikon mukaan ollut poliittisesta juonittelusta ja omien tukijoiden jeesaamista vaan pakkasesta.

Luitko jo nämä?