Kaupunki    |   Näkökulma

Espoolla oli järkisyyt Apotin hylkäämiseen

Päätös voi vaikeuttaa pääkaupunkiseudun yhdistymistä.

Tilaajille

Espoo äänesti Apotin maanantaina nurin. Kaupungin peruspalvelujohtajan Juha Metson esitys ja kaupunginhallituksen antama siunaus tulivat yllätyksenä jopa päättäjille itselleen.

Valtuustossa ja myös kaupunginhallituksessa oli uumoiltu Espoon seuraavan Vantaan jalanjälkiä eli asettavan Apotille läjän ehtoja, ja sen jälkeen kiltisti nielevän sen.

Toisin kävi. Espoo potkaisi munkkiluostarin esimiehen mukaan nimetyn hankkeen vauhdilla alamäkeen. On Helsingistä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiristä (Hus) kiinni, kuinka alas se pyörii.

Metsolla ja kaupungin poliitikoilla oli kieltäytymiselle järkisyyt. Apotti tähtää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen lopulta koko Hus-alueella.

Hankkeen pääosaa näyttelee kaikenkattava tietojärjestelmä, mutta Apotti olisi paljon muutakin. Uusi tietojärjestelmä pakottaisi metropolialueen koko hoivasektorin uudistumaan ja ennen muuta yhtenäistymään. Se rusikoisi auki luutuneet käytännöt ja viimeinkin siivoaisi paperisen ajan rippeet sairaaloista ja terveyskeskuksista.

Tässä oltiin Espoon mielestä hölmön kunnianhimoisia. Maassa on nähty liikaa tietotekniikkaan nojaavia mammuttihankkeita, jotka ovat metsään rytistessään tulleet kalliiksi.

Apottia vastaan painoi myös se, että sosiaali- ja terveysjärjestelmää ollaan valtion puolelta rajusti uudistamassa. Mitä järkeä on sitoutua ostamaan kerralla terveydenhuollon ydinjärjestelmä, jos ei edes tiedetä, miten pääkaupunkiseudun terveydenhuolto tulevaisuudessa toimii?

Syitä oli muitakin. Puheenjohtaja Markus Torkki (kok) piti kaupunginhallituksessa esillä, kuinka Apotti tähtää vain julkisen terveydenhuollon parantamiseen. Miksi unohdetaan yksityiset terveyspalvelut, sellaiset, joiden palkkalistoilla ylilääkäri Torkki itse on tehnyt uraa?

Näille huomioille espoolaiset saivat tukea yllättävältä taholta. Kaupunginhallitus kuuli viime viikolla Sitraa ja Suomen uutta järjestelmävisionääriä Pekka Ala-Pietilää. Hekin pohtivat yksityisen terveydenhuollon asemaa.

Yksityisen terveysbisneksen painotus ja Apotin kaataminen ajaa siten kiilaa myös kuntaliitosten väliin. Helsinki kaatoi maanantaina palvelualoitteen, koska aloite painotti yksityistä terveydenhuoltoa liikaa. Samana iltana Espoo kaatoi Apotin, koska Apotti painotti sitä liian vähän.

Pääkaupunkiseudun yhdistäminen käy vaikeaksi, jos hoitopalvelut hoidetaan eri järjestelmillä ja eri sektoreilla.

Tuomas Peltomäki
tuomas.peltomaki@hs.fi, Twitter: @tuomaspeltomaki

Oikaisu: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Juha Metson puoluekanta olisi kokoomus. (HS 24.1.2013)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää