Kaupunki

Kehäradan varren asunnot valmistuvat jälkijunassa

Vantaan Koivukylän kupeeseen syntyvään Leinelään rakentuu parhaillaan vain kolme kerrostaloa

Tilaajille

Loistoyhteyksien varrella sijaitsevan Leinelän rivi- ja paritalojen myynti takkuaa, koska niistä tulee liian kalliita. Tilalle on tulossa luhtitaloja.

Rakennusmiehet paiskivat pitkää päivää Leinelän asemalla Kehäradan itäpäässä.

Uusi asema valmistuu jo elokuussa, vaikka junat pysähtyvät Vantaan uuden kaupunginosan kupeessa vasta heinäkuussa 2015.

Sen sijaan alueen asuntorakentaminen rullaa tuntuvasti kankeammin. Komeaan kallioiseen metsään on rakenteilla vain kolme kerrostaloa ja yhtä ryhdytään markkinoimaan.

Kerrostaloissa on viitisen sataa asuntoa, joissa asuu vajaa tuhat uutta leineläläistä. Viimeisin vuokrataloista valmistui muutama päivä sitten, ja asukkaat muuttivat viikonloppuna.

"2 600 asukkaan alueen piti olla valmis vuonna 2016, mutta aikataulussa ei missään tapauksessa pysytä", kertoo Leinelän Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Eija Lopmeri.

Yhtiön taustalla ovat Asuntosäätiö, vuokra-asuntoyhtiö VVO sekä rakennusyhtiöt Lemminkäinen ja Skanska. Nelikko suunnitteli koko alueen yhdessä Vantaan kaupungin kanssa ja sitoutui toteuttamaan sen.

Erikoisuutena alueelle laadittiin suunnitelma, jossa katuja, puistoja ja kortteleita komistetaan ympäristötaideteoksilla samaan tapaan kuin Helsingin Arabianrannassa.

Ympäristötaiteeseen panostetaan yhteensä satoja tuhansia euroja. Taide maksaa taloyhtiöille neliömetriltä noin neljä euroa.

"Ehkä ihmiset eivät ole vielä hoksanneet Leinelän mainiota sijaintia", arvelee VVO:n rakennuttamisjohtaja Jari Mäkimattila.

Leinelästä pääsee junalla muutamassa minuutissa Tikkurilaan ja lentoasemalle. Lähellä ovat Tuusulanväylä ja Lahdenväylä, mutta eivät liian lähellä.

Kerrostaloja on kuitenkin tulossa pikkuhiljaa. VVO:lla on odottamassa kaksi tonttia ja Vantaan VAV:lla yksi. Skanskakin suunnittelee jatkavansa tauon jälkeen rakentamista.

Kaupunki on vauhdittanut rakentamista hyväksymällä maanalaisen pysäköinnin sijasta parkkitalot. Muutos alensi hieman asuntojen hintoja.

Sen sijaan rivi- ja paritalot, joille on tontteja alueen pohjoisosassa ja reunoilla, ovat Leinelän kompastuskivi.

Korkea hintataso torppaa hankkeet.

"Kun neliöhinnat ovat lähes 4 000 euroa, sadan neliön asunto maksaa 400 000 euroa. Summalla saa omakotitalon. Siksi rivitalojen kysyntää ei ole, kuten ei ole muuallakaan pääkaupunkiseudulla", Lopmeri kertoo.

Ongelman tietää myös Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen (kok).

Entisenä rakennusliikkeen johtajana hän on kehitellyt jo ratkaisuakin: rivitalotonteille voisi rakentaa luhtitaloja.

"Niin, että kaksi perhettä voi asua päällekkäin."

Siihen, miten alueelle saataisiin ruokakauppa ja muita palveluita, Nikulaiseltakaan ei löydy keinoja.

"Onneksi kilometrin päässä Koivukylässä on hyvät palvelut." Eija Lopmeren mukaan Skanska on selvitellyt, löytyisikö kauppiasta, mutta turhaan. Nyt Lemminkäinen yrittää vuorostaan etsiä kauppiasta.

Lopmeren huolena on myös se, kuinka pitkään kadut, liikenneympyrät ja kevyen liikenteen kulkuväylät pysyvät keskeneräisinä.

Ehkä syynä ongelmiin on Vantaan rahapula, Lopmeri sanoo.

Hyvääkin Leinelästä löytyy. 130 lapsen päiväkoti valmistui jo ennen kuin ensimmäiset asukkaat muuttivat talvella 2011.

Kaksikerroksisen rakennuksen alakerta on pyhitetty pikkuisille ja yläkerta esikoululaisille.

Ja isommille löytyy laadukas metsäinen Metsänhengen leikkipuisto.

Tulevaisuudessa voi seikkailla kahdessa muussakin puistossa.

Marja Salmela HS
Leinelä

Tavoitteena 2 600 asukkaan alue

 Kehäradan itäpäädyssä sijaitsevaan Leinelään on tarkoitus saada asuntoja noin 2 600 ihmiselle.

 Leinelän aseman pitäisi valmistua elokuussa.

 Ensimmäiset asukkaat muuttivat Leinelään helmikuussa 2011.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää