Kaupunki

Poliitikko tympääntyi Espoon salailuun – tässä on Suomenoja-selvityksen ydin

Kokoomuslaisen valtapoliitikon mukaan kaupunki näyttää rikkoneen Suomenojalla lukuisia lakeja ja satamapomot ovat ostaneet tavaraa osin ylihintaan ja ohi sopimusten

Tilaajille

Ydinkohdat Espoon kaupungin salailemasta Suomenojan satamatarkastuksesta ovat päätyneet HS:n tietoon. Espoon ylin valtaelin kaupunginhallitus pui kaupungin sisäisen tarkastuksen tekemää tarkastusta maanantaina illansuussa.

Epäselviä kohtia on niin paljon, että vyyhdin puinnin on määrä jatkua 24 marraskuuta kaupunginhallituksessa. Silloin sisäisen tarkastuksen on määrä tuoda esiin satamassa epäilty kaupungin polttoaineen väärinkäyttö muuhun kuin työntekoon.

Kaupunki julkaisi raportin illalla pidettyään sen visusti piilossa yli viikon. Kaupungin mukaan selvityksessä ei löytynyt näyttöä virkamiesten oman edun tavoittelusta, virkamiesten tai työntekijöiden suoranaisista väärinkäytöksistä tai siitä, että virkamies olisi tietoisesti toiminnallaan suosinut jotain yritystä.

Kaupungille ei sivistystoimen mukaan merellisen ulkoilun yksikön toiminnan takia ole aiheutunut kustannuksia eikä ole selvinnyt vahinkoja, joista voisi hakea korvausta.
Tavallisen julkisuuskäytännön mukaan raportti olisi kuulunut julkistaa jo viime viikolla kaupunginhallituksen esityslistan liitteenä.

Maanantaiaamuna Espoo oli asettanut raportin nähtäväksi suljettuun tilaan, jossa ainoastaan kaupunginhallituksen jäsenet olivat HS:n tietojen mukaan voineet käydä tutustumassa raporttiin. Esimerkiksi kaupunginvaltuuston jäsenet eivät HS:n tietojen mukaan päässeet lukemaan raporttia.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) ja nyt myös sisäisen tarkastuksen johtaja Jari Tuominen kaupunginhallituksen esityslistassa ovat vedonneet julkisuuslain varsin tarkkaan rajattuun luetteloon, millä perusteella kaupunki salailee raporttia. Esityslistassa Tuominen viittaa lain kohtaan, jossa tietoja salataan vedoten liikesalaisuuteen.

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan liikesalaisuudet voi mustata ja julkaista raportin muilta osin. Näin Espoo ei ole halunnut toimia.

Suomenoja-raportin salailu on kypsyttänyt kaupunginhallituksen jäsenen Jouni J. Särkijärven (kok). Hän tutustui raporttiin ja antoi HS:lle iltapäivällä luvan käyttää hänen raportista tekemäänsä yhteenvetoa.

"Raportissa ei ole mitään sellaista tietoa, joka tekisi siitä ei-julkisen asiakirjan. Se on väärä tulkinta", Särkijärvi kuvaa.

Särkijärven tiivistelmän mukaan Espoon kaupungin merellisen ulkoilun yksikössä ja Suomenojan satamassa olisi rikottu lukuisia lakeja.

"Meillä on ollut järjestelmässä iso musta aukko, josta on puuttunut kokonaan järjestelmällisyys, jota kaupungilta edellytetään", Särkijärvi kuvaa.

Raportissa itsessään ei Särkijärven mukaan ole arviota, mitä lain säädöksiä teot ovat saattaneet rikkoa.

Raportissa on Särkijärven mukaan todettu seuraavia rikkomuksia: Hankintalakia olisi rikottu jättämällä kilpailuttaminen suorittamatta.

"Kaupunki on saattanut kärsiä vahinkoa sen vuoksi, että hankittu tuote tai palvelu olisi ollut saatavissa edullisemmin kilpailun kautta", Särkijärvi sanoo.

Hankintoja näyttää suoritetun kaupungin nimissä ilman tilaajavaltuutusta. Kaupungin maksettaviksi on hyväksytty laskuja, jotka eivät vastaa hankintapäätöstä joko hinnan tai kohteen osalta.

"On tuotu esiin tositteita, joissa on ollut sama henkilö tilaamassa ja hyväksymässä laskuja. On ostettu omaisuutta, jonka olisi tarkoitus mennä osaksi kaupungin kalustoa mutta joka on merkitty vain yhden vuoden menoksi", Särkijärvi kertoo.

Myös HS:lla on hallussaan lukuisia laskuja, joissa satamaväen suosima RH-Penger laskuttaa kaupunkia joko sopimuskauden ulkopuolella tai töistä, jotka on kilpailutettu muille yrityksille.

"Kaupunki on kiistattomasti kärsinyt vahinkoa ylihinnan osalta. Nämä teot voivat täyttää lievän tai törkeän petoksen tunnusmerkistön", Särkijärvi kuvaa.

Osa sisäisen tarkastuksen tarkastamista tositteista ei tarkastuksen mukaan täyttäisi kirjanpitolain määräyksiä.

"Tarkastuksessa on otettu tietty määrä eri toimittajien laskuja, ja katsottu, kasautuuko hinta hankintalain kynnysarvon yli. On ollut tilausvaltuuksien tai hankintalain kynnysvaltuuksien ylityksiä", Särkijärvi sanoo.

Raportissa ei mainita nimiä, mutta Särkijärven mukaan näyttää siltä, että jokin valtuuksien ylitys koskee liikuntapalveluiden johtajaa Martti Merraa (kok) ja useimmat Suomenojan satamasta vastaavaa ulkoilupäällikköä Tapani Kortelaista.

"Lisäksi on tuntematon määrä ihmisiä, joilla ei ole tilausvaltuuksia ollenkaan, mutta he ovat tilanneet tavaraa", Särkijärvi sanoo.

"Myöskään asianosaisia ei ole kuultu", Särkijärvi sanoo.

Tarkastusjohtaja Tuominen sen sijaan perusteli HS:lle aiemmin, että tarkastusraportin aikataulu venyi, koska raportti piti toimittaa kommentoitavaksi asianosaisille. Heitä ovat ulkoilupäällikkö Kortelainensekä liikuntapalveluiden johtaja Merra ja sivistystoimenjohtaja Sampo Suihko. Lisäksi vyyhdin ytimessä on sataman aluetyönjohtaja.

Raportti on rajattu pelkästään kirjanpidon, sopimusten ja muiden kaupungin hallussa olevien dokumenttien tarkasteluun.

Esimerkiksi sitä, että satamassa henkilöstöstä vastaavana työnjohtajana toimiva aluetyönjohtaja on HS:n tietojen mukaan rakennuttanut luvattoman mökin kaupungin ulkoilusaareen, ei käsitellä tässä raportissa.

"Mökkiä ei ole käsitelty, koska selvitys on tehty pelkästään tositteista. Oma tulkintani on, että esimerkiksi mökistä tulisi päätyä poliisitutkintaan, koska kaupunki ei pysty kuulemaan todistajia eikä ole tutkintaorganisaatiota", Särkijärvi arvioi.

Seuraavia kaupungin ohjeita on raportin perusteella rikottu: taloussääntö, kirjanpidon myynti- ja ostolaskujen ohjeet, hankintasääntö, sisäisen valvonnan yleisohje ja pysyvien vastaavien kirjanpito-ohje.

Särkijärven mielestä Suomenoja-vyyhdissä tarvitaan erityistilintarkastus, jossa käydään läpi tapauksen koko tositeaineisto ja varmistetaan, missä määrin Suomenojalle hankitut tavarat ja palvelut todella ovat päätyneet kaupungin käyttöön.

Sopimuskumppaneilta tulisi Särkijärven mukaan periä takaisin heidän laskuttamansa ylihinta. Muutoin aiheutunut taloudellinen vahinko perittäisiin siitä vastuussa olevilta ihmisiltä.

"Siltä osin, kun erityistilintarkastuksessa jää selvittämättä hankintoja, niistä tulee tehdä tutkintapyyntö poliisille", Särkijärvi vaatii.

Samaa ovat vaatineet lukuisat Espoon kuntapoliitikot.

"Epäselvyyksien suhteen ei arvioitu seuraamuksia. Sen sijaan on listattu, mitä kaupungin omalle systeemille pitäisi tehdä. Kaupungilla tosin on olemassa useasta asiasta sääntö, niitä vain ei ole noudatettu eli se on kontrollikysymys", Särkijärvi sanoo.

Kuntapoliitikot odottavat myös, että vyyhden seuraavaan käsittelyyn mennessä mennessä Länsi-Uudenmaan poliisilta on saatu lisätietoa kahdesta tutkintapyynnöstä. Ne koskevat veneyrittäjä Massimiliano Carbonen tutkintapyyntöjä työn häiritsemisestä ja sähköjohtojen viemisestä hänen yritykseltään. Carbone epäilee häirinnästä ulkoilupäällikkö Kortelaista ja sataman aluetyönjohtajaa.

Katja Kuokkanen HS
Kaitaa

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  4. 4

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  5. 5

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  6. 6

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  7. 7

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  9. 9

   Pekka Haavistolla ministerien suurin velka 530 000 euroa – ministereistä vauraimmalla Timo Harakalla 609 000 euron sijoitusomaisuus

  10. 10

   Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää