Kaupunki

Lauttasaaren entisten omistajien perheyhtiö haluaa ostaa Lauttasaaren kartanon

Koko Lauttasaaren aikanaan omistanut Tallberg-yhtiö ilmoitti haluavansa ostaa Helsingin kaupungilta Lauttasaaren kartanon, jossa myös Gunnar Tallberg asui lähes sata vuotta sitten.

Tilaajille

Helsingin kaupunki myy omistuksessaan olevan Lauttasaaren kartanon. Yksi kiinnostuneista ostajista on Oy Julius Tallberg Ab.

Yhtiön kantaisä Julius Tallberg omisti aikoinaan koko saaren, ja hänen vanhin poikansa Gunnar asui perheineen kartanossa 1920–30-luvuilla.

"Yhtiö on kiinnostunut osallistumaan julkiseen tarjouskilpailuun kartanosta", sanoo toimitusjohtaja Martin Tallberg. "Pääajatus on, että yläkertaan tulisi toimisto ja alakertaan kaikille avoin kahvila."

Helsingin kaupunki on julkistanut tarjouskilpailun, jossa se myy sekä kartanon nykyisen päärakennuksen sekä 1700-luvulla rakennetun vanhan puisen päärakennuksen, niin sanotun Punaisen huvilan. Punaisessa huvilassa ovat tällä hetkellä kaupungin vuokralaisina Lauttasaari-seura sekä Lauttasaari-lehti.

Seuran varapuheenjohtajan Ville Elomaan mukaan seuralla on Tallbergin kanssa aiesopimus vuokrasopimuksen jatkamisesta, jos kartanon rakennukset päätyvät Tallberg-yhtiön omistukseen.

1837 rakennettu kivinen kartanorakennus on ollut viime vuosina tyhjillään. Viimeksi siellä toimi yksityinen vanhusten hoitokoti.

Helsinki hakee tarjouskilpailun kautta rakennuksille ostajaa, joka pystyisi pitämään ainakin osan tiloista julkisessa käytössä.

Julkista käyttöä edellyttää kaavamerkintä: kaupungin mukaan kartano soveltuu esimerkiksi toimisto- tai kokoontumiskäyttöön, ja osa tiloista voisi mahdollisesti toimia ravintolana.

Pelkkää asuinrakennusta kartanosta ei saa kaavamääräyksen mukaan tulla. Päärakennuksen bruttoala on 689 neliötä. Talbergin lisäksi rakennukselle on ilmoittautunut jo kymmeniä kiinnostuneita ostajia.

Liikemies Julius Tallberg osti kartanon ja käytännössä koko Lauttasaaren Wavulinin suvulta vuonna 1911. Helsingin kaupunki ei tällöin ollut kiinnostunut syrjäisestä, höyrylaivamatkan takana sijaitsevasta saaresta.

Tallberg aloitti liikemiehen uransa myymällä torilla nauloja: hänestä tuli rakennustarvikeliikkeen osakas vuonna 1880. Sittemmin hän lunasti muut osakkaat pois, ja nykyisin Tallberg-konsernin päätoimialoja ovat kiinteistöt sekä osakesijoitukset.

Kiinteistöomistusten jalokivi on Tallbergin liikepalatsi Kolmen sepän aukiolla Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää