Kaupunki

Helsinki pakottaa liikuntarajoitteiset maksamaan taksipalvelun matkat käteisellä

Liikuntarajoitteisten matkat ostetaan yrityksiltä, joilla ei ole autoissa maksupäätettä

Tilaajille

Käteistä kuljettajalle, muuten taksi ei liikahda. Näin käy, jos on vamman tai muun liikuntarajoitteen takia saanut taksimatkoihin tukea Helsingin kaupungilta.

Kaupunki ostaa kuljetuspalveluita yrityksiltä, joilla ei ole maksupäätteitä autoissa.

Maaliskuun alusta kaupunki linjasi, että matkan omavastuuosuus on maksettava kuljettajalle. Käteispakko tekee monen matkoista mahdottomia.

Taksin kyytiin nouseminen ja siitä poistuminen rollaattorin kanssa vie 74-vuotiaalta Paula Ahokas-Kumpuselta minuutteja. Siksi palvelut tulevat hänen luokseen, eikä hän itse tapaa poistua kotoaan. Vaatimus käteismaksusta nostaa entisestään kynnystä käyttää taksia.

Taksimatka kotoa kauppaan maksaa Ahokas-Kumpuselle kaupungin tuen jälkeen kaksi ja puoli euroa. Sitä varten hänen pitäisi tehdä erillinen matka pankkiautomaatille. Ahokas-Kumpunen kummastelee vanhanaikaista käteiskäytäntöä.

"Olen jo vuosia tottunut hoitamaan kaikki maksut kortilla tai internetissä."

Käteismaksu koskee vapaa-ajan kuljetuspalvelumatkoja, joihin kaupassakäynti lasketaan. Kaupungin myöntämien työ- tai opiskelumatkojen omavastuuosuudet voi maksaa kuukausimaksuna suoraan pankkiin.

Kaupunki on kilpailuttanut kuljetuspalvelut. Tuetut matkat tehdään ensisijaisesti niiden yritysten autoilla, joiden kanssa kaupunki on sopimuksen tehnyt. Kuljetuksesta vastaavat muutkin kuin taksiyrittäjät, esimerkiksi Palmia.

"Näissä autoissa ei ole samanlaisia maksupäätteitä kuin normaalitakseissa, joten pankkikortin lukeminen ei ole mahdollista", selventää johtava sosiaalityöntekijä Kirsti Tala.

HS ei tavoittanut juttua varten kilpailutuksesta vastaavia henkilöitä kommentoimaan, miksi palveluita ostetaan autoilta, joissa ei ole korttimaksupäätettä.

Kun kaupungin matkakorttijärjestelmää uusittiin hiljattain, kaikki maksoivat väliaikaisesti omavastuunsa taksimatkoista pankkiin. Tämä oli Talan mukaan erittäin työlästä toimistosihteereille.

"Täytyi tehdä laskelmia, kun osa maksoi liikaa ja osalta täytyi periä lisää."

Jos sopimusautoja ei ole vapaana, asiakasta voi tulla noutamaan myös tavallinen taksi. Tällöin omavastuun voi maksaa myös pankkikortilla.

"Mutta suurin osa matkoista tehdään sopimusautoilla", Tala sanoo.

Tala huomauttaa, että käteismaksupäätökseen voi hakea muutosta.

Ahokas-Kumpunen teki näin ja sai kielteisen päätöksen.

"En minä jaksa enää tästä ruveta valittamaan", hän huokaa.

Kaupungilla ei ollut tarkkaa tilastointia siitä, kuinka moni on hakenut oikeutta maksaa omavastuu pankkiin ja millä todennäköisyydellä erioikeus myönnetään.

Terveydellisistä syistä jo kymmenen metrin kävely rollaattorin kanssa saa Ahokas-Kumpusen hengästymään.

Siksi hän tarvitsisi apua päivittäisissä toimissa, kuten esimerkiksi ostosten keräämisessä ja kauppakassin kannossa. Yleensä hän tilaa ruuat netistä.

Ahokas-Kumpunen halusi näyttää HS:lle, kuinka vaikeaa kaupassa käyminen hänelle on. Tämä oli ensimmäinen kerta kahteen vuoteen, kun hän poistui kotoaan.

Annastiina Airaksinen HS
Herttoniemenranta

Helsingin kaupungin tuettu taksipalvelu

 Helsingin kaupunki myöntää esimerkiksi vammaisille, liikuntarajoitteisille ja vanhuksille tukea taksimatkoihin, jotta he pääsevät liikkumaan helpommin.

 Kuljetuspalvelut on kilpailutettu, eikä kaikilla palveluntuottajilla ole autoissaan maksupäätettä.

 Omavastuu täytyy nykyisin maksaa käteisellä, jos ei kulje töihin tai kouluun.

 Taksi tilataan etukäteen kuljetuspalvelusta. Kaupunki ei tue normaaleilla takseilla kuljettuja matkoja.

 Matkoja saa vain tietyn määrän vuodessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää