Kaupunki

Helsinki on paininut lokkiongelman kanssa vuosikymmeniä – "sodaksi" tilanne muuttui vuonna 2009

Lokkien syöttäminen kiellettiin Kauppatorilla jo 1978.

Tilaajille


Helsingin Kauppatorilla lounaan tai jäätelön nauttiminen on tänäkin kesänä uhkapeliä, sillä herkut voivat päätyä lokin suuhun. Ruokaa näpistelevien lokkien väitetään tulleen yhä röyhkeämmiksi.

Linnut ovat erityisen häiritseviä kesäkuussa ja heinäkuun alkupuoliskolla, jolloin ne esimerkiksi sieppaavat kirsikoita myyntipöydiltä sekä jäätelöitä ja muuta ruokaa ihmisten kädestä.

Kauppatorin lokkeja vastaan on suunniteltu torjuntakeinoja jo vuosia. Helsingin terveyslautakunta kielsi lokkien ruokkimisen jo elokuussa 1978 ja päätti pystyttää torille kieltotaulun.

Tänä kesänä torin jäätelökioskin katolle on asennettu pienijännitteinen sähköjohdin, jotta lokit eivät pystyisi istumaan katolla.

Lisäksi torilla on laitteisto, josta raikuu lokkien luontaisia varoitusääniä. Varoitushuudot saavat lokit lähtemään lentoon, ja ne pysyvät ilmassa jonkin aikaa.

Vanhoista keinoista käytössä ovat yhä lokkiverkot, jotka estävät lintuja syöksymään ruokakojuihin. Verkon ongelmana on joka kesä ollut se, että lokit oppivat kiertämään sen.

Lokkiongelma on työllistänyt kaupungin virkamiehiä runsaasti.

Ympäristölautakunnan edeltäjä ympäristönsuojeluneuvottelukunta käsitteli lokkiongelmaa jo vuonna 1978.

Silloin ongelmana oli hygienia. HS:n toimittaja Uula Eronen tiivisti pulman kysymykseen "mitä tehdä Kauppatorilla ylen määrin lenteleville perästään löräyttäville lokeille? Pommitusten vaaravyöhykkeessä ovat toriasiakkaat, kauppiaat, vesibussit ja kalastusveneet. Kaupungilta on pyydetty apua näiden tahrivien lintujen hävittämiseen", Eronen kirjoitti.

37 vuotta sitten ratkaisuksi harkittiin munien steriloinnin ohella metsästyshaukkoja.

Ympäristönsuojeluneuvottelukunnan silloinen sihteeri Ora Patoharju kirjoitti jopa sheikki Zaid bin Sultan al Nahayanille ja pyysi tietoja Abu Dhabissa pidetystä metsästyshaukkakokouksesta.

Koska neuvottelukunnalla ei ollut päätösvaltaa, lokkien ulosteiden aiheuttamaa terveyshaittaa käsiteltiin elokuussa 1978 Helsingin terveyslautakunnassa. Lautakunta päätti, että Kauppatorille pystytetään kyltti, joka kieltää lintujen ruokkimisen. Metsästyshaukoista lautakunta ei innostunut, vaan uskoi valistuksen voimaan.

Ruoan näpistely ei 1970-luvulla ollut ongelma, sillä Kauppatorilla ei myyty lounasannoksia. Turistit ja kaupunkilaiset saattoivat nauttia kahvikojuissa munkkipossuja ja lihapiirakoita.

1990-luvulla lokkien suosimat tähystyspaikat Kauppatorin myyntipisteiden tuntumassa varustettiin siimoilla ja piikeillä laskeutumisen estämiseksi.

Kovaäänisiä kokeiltiin lokkikarkottimina torilla ensi kerran kesäkuussa 2003. Kolera-altaan kupeeseen Kauppatorin rantahuvilan katolle sijoitettiin kovaäänisiä, joista kuuluu ajoittain lokin hätähuutoa tai petolintujen ääniä.

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston toimistosihteeri Heli Korhonen kertoi HS:n uutisessa 16. kesäkuuta 2003, että lokit olivat pelättimen myötä selvästi vähentyneet Kolera-altaan ympäristöstä.

"Ongelmana on, että kovaääniset ovat vähän väärässä paikassa. Ne pitäisi saada tähän Kiinteistöviraston katolle, niin ne olisivat lähempänä ruokailevia ihmisiä", Korhonen ehdotti.

Helsingin kaupunki on tehnyt myös lokkiselvityksiä. Vuonna 2006 ympäristölautakunnan jäsenet halusivat tietää, mitä lokkilajeja torilla liikkui, olivatko häiriköt yksittäistapauksia ja ratkeaisiko ongelma häirikkölintujen pyydystämisellä.

Kaupungineläinlääkäri Riikka Åberg ja ympäristöjohtaja Pekka Kansanen olivat kirjoittaneet lokeista huhtikuussa 2006 HS:n mielipidepalstalla. Kaksikon mukaan Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen oli tullut säännöllisesti valituksia linnuista toreilla, erityisesti Kauppatorin lokeista.

"Kauppatorin lokeista valitettiin runsaasti kesällä 2005, jolloin valitusten ja terveystarkastajien havaintojen mukaan lokit kävivät entistä röyhkeämmiksi. Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja kiinteistövirasto ovat yhdessä sopineet tavoista, joilla voidaan vähentää lintujen aiheuttamia haittoja torikaupassa. Aikaisempina vuosina Kauppatorilla on kokeiltu linnunkarkottimia, mutta niistä ei ole ollut pitkäaikaista hyötyä", Åberg ja Kansanen arvioivat yhdeksän vuotta sitten.

Vuonna 2008 Helsingin ympäristökeskus julkaisi lokkiongelmasta selvityksen, jossa ehdotettiin muun muassa lintupiikkien asentamista lokkien päivystyspaikoille ja häiriköitä hätistelevän lokkipoliisin palkkaamista kesäsesongin ajaksi.

2010-luvulla lokkien määrään yritettiin vaikuttaa lisäämällä ruokintakieltokylttejä. Kieltokylttejä myös muutettiin kuvallisiksi, jotta torille tulevat turistit tietäisivät olla ruokkimatta suupalaa kärkkyviä lintuja.

Sana lokkisota tuli käyttöön vuonna 2009, mutta erityisen paljon sitä käytettiin kesällä 2011, kun Kauppatorille viritettiin iso lokeilta suojaava verkko.

Sanana lokkisota herättää mielikuvia järeistä keinoista. Käytännössä keinot ovat kuitenkin olleet ennen kaikkea verkkoja, siimoja ja pelotusääniä.

Lokkipoliisi-idea ei toteutunut, mutta Helsinki kokeili kesällä 2011 ja 2012 erityisiä lokkivahteja, joiden piti panna parveilevat lokit kuriin. Vahdeiksi palkattiin helsinkiläisnuoria.

Kesällä 2013 torilla kokeiltiin haukkaleijaa. Metrin mittaisen haukkaleijan oli tarkoitus muodostaa pelote ja hätyyttää lokit etäämmälle. Seuraavana kesänä leijaa ei enää käytetty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Linnut
 • Johanna Mannila
 • Datajournalismi
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää