Kaupunki

Helsingissä ei päästykään surffaamaan: Sopimusriita jumitti keinoaaltolaitteen lukkojen taakse

Helsingissä Kalasatamassa voisi periaatteessa harrastaa lainelautailua keinotekoisella aallolla. Kone aallon nostattamiseen on jo paikalla, mutta koneen keksijät eivät saa käyttää sitä. Syynä tilanteeseen on sopimuskiista, jonka vuoksi aaltokone makaa nyt Helsingin Kalasatamassa kontissa ja lukkojen takana.

Tilaajille

Helsingissä Kalasatamassa voisi periaatteessa harrastaa lainelautailua keinotekoisella aallolla. Kone aallon nostattamiseen on jo paikalla, mutta asiassa on yksi mutta: koneen keksijät eivät saa käyttää sitä.

Syynä omalaatuiseen tilanteeseen on sopimuskiista, jonka vuoksi aaltokone makaa nyt Helsingin Kalasatamassa kontissa ja lukkojen takana. Lainelautailun sijaan laitteen keksijät pyörittävät nyt Kalasatamassa bisnestään sup-lautojen ympärillä.

Atso Andersen ja Pauli Immonen kehittivät laitteen työskennellessään Aalto-yliopistossa. Laitteen valmistuttua se jäi patentteineen yliopiston omistukseen. Neuvottelut omistuksen siirtymisestä Aallolta keksijöiden perustamalle Artwave-yritykselle ovat edenneet Andersenin mukaan nihkeästi.

"Laitetta piti päästä käyttämään jo tänä kesänä, mutta neuvotteluista tulikin pitkät ja monisyiset", sanoo tutkijasta start up -yrittäjäksi ryhtynyt Atso Andersen.

Alun perin Kalasatamassa piti lainelautailla jo tänä kesänä. Lautailun viivästymisen lisäksi Andersenia harmittaa se, ettei Artwave ole päässyt riidan vuoksi esittelemään laitetta siitä kiinnostuneille ulkomaisille asiakkaille.

"Start up on start up, ja Aalto on iso toimija", Andersen sanoo. "Nyt pitäisi keskittyä liiketoiminnan käynnistämiseen ja kansainvälisen myynnin aikaansaamiseen eikä jäädä Suomen rajojen sisään nahistelemaan."

Andersen korostaa, että keksintö syntyi hankkeessa, jossa tähdättiin nimenomaan kaupallistettaviin keksintöihin ja keksintöjen avulla luotavaan liiketoimintaan.

Sekä Andersen että Aalto-yliopiston vararehtori Tuija Pulkkinen korostavat, ettei riidassa ole kyse rahasta.

Pulkkisen mukaan asia mutkistui siksi, että keksijät kuuluivat Aallossa työskennellessään väärään porukkaan: he työskentelivät hallinnossa, eivätkä kuuluneet akateemiseen henkilöstöön.

Akateemisella väellä on selkeät sopimukset keksintöjen siirtymisestä keksijän haltuun, mutta hallintoväellä sellaista ei ole.

"Normaalisti hallintohenkilöstö ei tee keksintöjä", Pulkkinen taustoittaa käytäntöä.

Pulkkisen mukaan aaltokoneelle ja sen kaupallisille oikeuksille on jo sovittu hinta. Aallon näkemyksen mukaan Artwave maksaisi sen ajan mittaan mahdollisista voitoistaan, jos sellaisia joskus tulee. Muuten patenttia ei voi luovuttaa.

"Yliopisto ei saa tukea yritystoimintaa. Jos yritys tuottaa voittoa, meidän velvollisuutemme on laskuttaa laitteen keksimisestä Aallolle aiheutuneet kulut", Pulkkinen sanoo.

Andersenin mukaan Aalto haluaisi kuitenkin säilyttää oikeuden tehdä kilpailevaa tutkimusta ja käyttää keksijöiden materiaaleja.

"Start upin arvo perustuu juuri patenttioikeuksiin ja kilpailuedun rakentamiseen. Miten Aallossa ei ymmärretä tämänkaltaisia perusasioita?" Andersen ihmettelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 •  patentit
 • Vesistöt
 • Aalto-yliopisto
 • Kalasatama
 • Etelä-Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää