Paasilantalon vaiheilla

Helsingin liikuntaviraston piiripäällikkö Juhani Ormo ei enää löydä Maunulan hyppyrimäen alastulorinteestä kantoa, joka oli 26 metrin kohdalla hyppyrin nokalta.

Tilaajille

Kirstinkatu lähtee Castreninkadusta, ylittää Helsinginkadun jajatkaa kulkuaan Vallilan kallioisessa maastossa päättyen Sturenkatuun. Matkan varrelle jäävät mm. kuuluisat Josafatin kalliot, joiden säilyttämisen puolesta on syntynyt kokonainen kansanliike.


Korttelin 322 kohdalla Kirstinkatu ohittaa asunto-osakeyhtiö Kristiinankatu 4:n koristeellisen kivimuurin. Talon nimi kertoo kadun vaiheista: alun pitäen se oli Kristiinankatu Ruotsin kuningattaren Kristiinan mukaan, hallitsijan, joka vahvisti uuden Helsingin perustamiskirjan1639. Kuningattaren nimi on säilynyt samana, mutta katu muutettiin 1928 nykyiseen asuunsa — samoin kävi mm. Kruununhaassa Elisabetinkadun, josta tuli Liisankatu.


Kirstinkatu oli vähällä saada nimen Eliasgatan Elias Lönnrotin kunniaksi, mutta mies sai nimikkokatun samuualta läheltä keskustaa.


Rakennusmestari 1. Aalto osti Kirstinkatu 4:n tontin kaupungilta1906. Se vaihtoi omiitajaa moneen kertaan, kunnes Oy Paasila sen 1907 osti ja rakennutti sille nykyisen talon kertoman mukaan venäläisten upseerien asunnoiksi. Huoneistot olivat suuria, ja käymälät sijaitsivat porraskäytävissä. Tätä nykyä kaikki talon asunnot ovat yksiöitä, mutta yhä on nähtävissä umpeen muurattujen ovien jäljet. Vielä tänään osa asukkaista joutuu käyttämään porrastasanteiden yhteiskäymälöitä.


Kun Paasilan taloa alettiin rakentaa, se oli tapaus näillä kulmilla — oltiinhan kaupungin äärimmäisillä laidoilla, mihin kivitaloteivät vielä olleet ehtineet. Kristiinankadun toisella puolen sekä Alppikadun varrella oli joitakin matalia puutaloja, mutta tämä kortteli oli rakentamaton. Helsinginkadun toisella puolella kohosivat Josafatin kalliot. Itse Helsinginkatukin, nykyinen valtaväylä, puhkoi luonnontilassa uinuvaa maisemaa vähäisenä hiekkatienä.


Toivo Tarvas on kuvannut tuonaikaista rakentamista kirjassaan Häviävää Helsinkiä:

Sampluunaa ja tellinkejä

“Ja sitten työ alkoi. Rask oli juuri saanut paikallensa passattua ne vaikeat ‘sampluunalistat’ katon koristelistaa varten. Rask lykkäsi ‘sampluuna’ niin että listat taipuilivat, ja hän taas keräsi lastalla ‘tellinkeille’ valunutta pruukia minkä kerkesi. Sitten alkoi taas uusi rappaaminen samaan listaan, ja hyvää jälkeä siitä tulikin. Listan pullea ‘makkara’ oli ehjä ja täyteläinen kuin parhain ‘metvursti’. Kun Rask sitten viimeiseksi itse rappasi listan kipsinsekaisella pruukilla ja varovaisesti veti ‘sampluunalla’ pitkin tehtyä rataa, niin kaunis, monipoimuinen lista loisti sileänä ja valkoisena kuin vastasatanut lumi.”


Vuoden 1915 henkikirjojen perusteella Paasilan talon asujaimisto oli enimmäkseen suomenkielistä, joskin joitakin Venäjän alamaisia oli asukkaiden joukossa. Ompelijoita ja suutareita oli talossa useitakin.


Paasilan taloon huoneen ja keittokomeron kokoiseen asuntoon muutti 1911 Hämeenlinnasta Lars ja Olga Drännäsin kolmilapsinen perhe, jonka kuopus Tauno oli tuolloin kaksi- ja puolivuotias. Muutaman vuoden kuluttua he muuttivat Porvoonkatu 15:een. Näyttelijä Tauno Palo kuvailee muistelmissaan, kuinka leikkitoveripyöritti häntä Paasilan pihalla jaloista kiinni pitäen niin vinhaa vauhtia, että hän kesken leikin putosi kovalle kivipihalle nenälleen.
“Onneksi selvisin leikistä hengissä, olenpahan vain kävellyt tuosta alkaen hivenen nenä vinossa”, hän kertoo kirjassaan.


Koti oli vaatimaton: piironki, pöytä ja muutama tuoli, äidin ompelukone, sivustavedettävä laatikkosänky sekä kahdenmaattava tolppasänky, joka työnnettiin päiväksi kokoon ja jonka päälle vuodevaatteetkerättiin korkeaksi kumpareeksi.


Paasila oli pitkään korttelin ainoa talo. Naapuritalojen asukkaat viljelivät käyttämättömäksi jääneellä joutomaalla keittiökasveja; mm. Alppikatu 13:n talonmiehellä oli siinä joka kesäinen kessumaansa. Kalliolla hän sitten kuivattelikessujaan sekä piippusi niitä vanhalla kessuleikkurilla talven tarpeiksi.Kallion laella oli hyppyrimäki, “Hesarin hydda”, lähiseudunpienten ja isojen poikien mieluinen laskettelupaikka.


Sunnuntaiaamuista ohikulkijat kerääntyivät aidan täydeltä seuraamaan poikien hyppynäytöksiä. Tosin mäki ei ollut suuren suuri, niin että vähänkin rajumpi ponnistus lennätti hyppääjän tasamaalle. Katsojat saivat ihailla mm. kahden pojan bravuurinumeroa, yhteishyppyä käsi kädessä yhden suksenvarassa. Mäkihyppääjille koitui jatkuvaa harmia pikkupojista, jotkaväliaikoina laskettelivat hyddaa alas mahakelkoillaan.


Helsingin Käsityönopettajaopistolle alettiin 1957 rakentaa omaa koulutaloa Helsinginkatu 34:n tontille, jolla noihin aikoihin asti oli ollut upottava “Monttu”, välillä aikamoiseksi lammeksi levittäytynyt kosteikko. Kirstinkadulla piti usein kulkea lankkuja pitkin märimpään aikaan. Maaperä jouduttiinkokonaan paaluttamaan, ja parhaimmillaan paalut upposivat peräti 32 metrin syvyyteen.

Nimikointiliinoja peruskiven sisään

Peruskiveen muurattiin kuparilieriö, johon suljettiin laitoksen edeltäjän, Helsingin Käsityökoulun 50-vuotishistoriikki, lyhyt historiikkisen jälkeisestä 27 vuodesta, pergamentti sekä kaksi nimikoimisliinaa, joista toinen oli ommeltu ensimmäisellä opettajakurssilla 1884 ja toinen muurausvuonna1957. Rakennus valmistui 1959.


Helsingin Käsityökoulu oli aloittanut toimintansa 1881 Fabianinkatu 31:ssä kirjakauppias Edlundintalossa. Opettajataopisto perustettiin sen yhteyteen 1886, ja 1933 oppilaitoksen nimi muuttui Helsingin Käsityöopistoksi.

Käsityönppettajaopisto siitä tuli 1949, jolloin toimittiin Kulmakatu 5:ssä.
Käsityönopettajien koulutus siirtyi 1975 yliopistoon, ja vuodesta 1979 oppilaitoksessa on koulutettu kasvatustieteiden kandidaatteja. Nimi on muuttunut alkuperäisestä selkeästä käsityökoulusta Helsingin yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen käsityönopettajan koulutuslinjaksi.


Korttelin länsipää erotettiin 1954 omaksi korttelikseen numero 396, sillä asemakaavan muutoksen jälkeen korttelin keskiosasta tehtiin puisto. Yleiskaavassa sekin on varattu virkistykseen eli puistoksi.

KAIJA NENONEN

Nykypäivän Helsingin Sanomien artikkeli samalta alueelta. Lue juttu täältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää