Kaupunki

Helsingin apulaispoliisipäällikkö brittilehdessä: Ennen kokematonta seksuaalista häirintää uutenavuotena

Ilkka Koskimäki sanoo The Telegraphin haastattelussa, että raiskaukset puistoissa ja kaduilla olivat tuntemattomia Suomessa ennen kuin tänne tuli suuri määrä turvapaikanhakijoita viime vuonna.

Helsingin poliisin väite irakilaisten turvapaikanhakijoiden mahdollisista suunnitelmista aiheuttaa häiriöitä ja ahdistella naisia uutenavuotena leviää maailmalla.

Brittilehti The Telegraphin mukaan turvallisuushenkilökunta Suomessa on raportoinut ”laajasta seksuaalisesta häirinnästä” uudenvuoden juhlinnan aikaan. Sen mukaan naiset ovat raportoineet turvapaikanhakijoiden kourineen heidän rintojaan ja suudelleen heitä ilman lupaa.

Lehti on haastatellut Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä, joka sanoi lehden mukaan, että ”tämä ilmiö on uusi suomalaisten seksuaalirikosten historiassa”. Myös uutistoimisto AFP kirjoitti asiasta.

”Meillä ei ole koskaan ollut tämän kaltaista seksuaalista häirintää uudenvuoden iltana”, Koskimäki sanoo The Telegraphin jutussa.

Aiemmin Helsingin poliisi tiedotti, että sille ilmoitettiin uutena vuonna kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus.

HS kertoo perjantaina julkaistussa jutussa tähänastiset tiedot siitä, miten uudenvuoden ahdistelukohu on edennyt hetki hetkeltä.

The Telegraphin mukaan Senaatintorilla olisi pidätetty kolme irakilaista turvapaikanhakijaa epäiltynä seksuaalirikoksista. Poliisin mukaan tieto ei pidä paikkaansa.

Helsingin poliisin mukaan Senaatintorin läheisyydestä otettiin uutenavuotena kiinni yksi ihminen epäiltynä yleisellä paikalla tapahtuneesta seksuaalirikoksesta. Tutkinnanjohtaja ei lakisyistä kerro, oliko kyseessä turvapaikanhakija.

”Kyseessä on ollut pakottaminen seksuaaliseen tekoon. Rikosnimike pitää sisällään esimerkiksi tilanteen, että naisen humalatilaa hyväksikäyttäen häntä kosketellaan tavoilla, jotka voidaan katsoa seksuaaliseksi”, kertoo tutkinnanjohtaja Teija Koskenmäki-Karaharju.

Epäilty on päästetty vapaaksi. Tapauksen tutkinta jatkuu.

Poliisi sai brittilehden mukaan vastaanottokeskusten henkilökunnalta vihjeitä turvapaikanhakijoiden mahdollisista suunnitelmista aiheuttaa häiriöitä.

Koskimäki sanoo lehden mukaan, että raiskaukset (”sexual assaults”) puistoissa ja kaduilla olivat tuntemattomia Suomessa ennen kuin tänne tuli suuri määrä turvapaikanhakijoita viime vuonna. Koskimäki viittaa mitä ilmeisemmin nimenomaan julkisella paikalla tapahtuneisiin raiskauksiin, koska hän sanoo seuraavassa lauseessa, että viime vuonna rekisteröidyt 14 tapausta olivat ”iso uutinen kaupungissa”.

Poliisille ilmoitettujen niin sanottujen puskaraiskausten määrä lisääntyi viime vuonna viidellä. Viime vuonna Helsingin poliisin tietoon tuli 14 julkisella paikalla tapahtunutta raiskausta, kun niitä edellisenä vuonna oli 9.

Koskimäen kommentit ovat herättäneet huomiota sosiaalisessa mediassa, jossa suomalaiset naiset ja miehet alkoivat jakaa kokemuksiaan seksuaalisesta ahdistelusta tunnisteella #lääppijä. Verkkokeskustelijoiden tavoitteena on tuoda esiin seksuaalisen ahdistelun yleisyyttä Suomessa.

HS kysyi apulaispoliisipäällikkö Koskimäeltä hänen lausunnoistaan.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki, mihin perustuu The Telegraphin julkaisema tieto, että Helsingin uudenvuoden juhlinnassa oli ennen kokematonta ja laajaa seksuaalista häirintää?

Meillä ei ole tarvetta enää jatkaa tästä aiheesta keskustelua. Se mitä on kerrottu on faktaa, ja nyt on uudet haasteet.

Mihin perustuu väite laajasta seksuaalisesta häirinnästä?

Se pitää paikkansa, oli ihan poikkeuksellista, tämänkaltaista ei ole ollut aikaisemmin. On ollut ahdistelutapauksia ja vakavampia tapauksia. Tällainen ilmiö on olemassa, mutta me onnistuimme laajalla poliisin läsnäololla ja työllä estämään isommat ongelmat.

Poliisi on kertonut, että sille on ilmoitettu kolme ydinkeskustassa uutenavuonna tehtyä ahdistelutapausta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Onko niitä tullut lisää?

Kolmesta on tehty ilmoitus, mutta sen lisäksi poliisin tietoon on tullut, että Senaatintorilla on ollut laajempaa häirintää.

Keneltä poliisi on kuullut Senaatintorin laajasta häirinnästä?

Tapahtuman järjestysmiehiltä. Siellä on käyty käsiksi naisiin ja ahdisteltu. Oltaisiin toivottu, että niistä olisi tehty ilmoitus, mutta sellaisia ei nyt ole tehty.

Jos ilmoitettuja tapauksia on kolme, voiko poliisi tällä perusteella sanoa, että seksuaalinen häirintä on ollut ennennäkemättömän laajaa?

En ole lukenut Telegraphin juttua, enkä voi kommentoida kaikkia julkaistuja lehtijuttuja. Me emme ota kantaa siihen, mikä on paljon, jokainen näistä tapauksista on liikaa. Pitää huomata, että poliisilla oli todella suuri läsnäolo Helsingin ydinkeskustassa. Me teimme kovaa työtä valtavalla poliisimäärällä turvataksemme ihmisten juhlinnan.

Jos ongelma oli iso, miksi poliisi ei tiedottanut siitä välittömästi uudenvuoden jälkeen vaan vasta myöhemmin?

Aattoa ennen varauduimme merkittävillä resursseilla, joten tällöin ei ollut tarvetta tiedottaa, ettei turhia pelkoja tulisi. Varautuminen koski kaikenlaista rikollisuuden torjuntaa, mukaan lukien ahdistelut. Annoimme ulos yleisluonteisen tiedotteen uuden vuoden juhlijoille. Kun sitten Kölnin tapauksista useat toimittajat kyselivät, päätimme tiedotteen laittamisesta uudenvuoden yön tapahtumista.

Julkisella paikalla tapahtuneita raiskauksia ilmoitettiin viime vuonna 14, sitä edellisenä 9. Määrä on noussut, mutta millä perusteella sanot ilmiön olleen Helsingissä tuntematon ennen turvapaikanhakijoita?

Tässä on ollut merkittävä lisäys, ja joukossa on ollut erittäin vakavia tapauksia. Poliisi on halunnut tiedottaa asiasta, koska tämä on uusi ilmiö, se tuli viime syksynä.

Nousu on ollut iso, ja tekijät ovat olleet uhrille tuntemattomia. Yksin liikkuneisiin naisiin on käyty käsiksi, suudeltu ja käyty väkisin käsiksi. Tällainen ilmiö on olemassa, ja tapauksia tuli pitkin syksyä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  3. 3

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Yli 41 miljoonan Eurojackpot-voitto Savonlinnaan

  9. 9

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää