Kaupunki

Helsingin lumitöitä johtava poliitikko haluaa turvapaikanhakijat ilmaiseksi lumitöihin – ”talkootyö toisi turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä”

Apulaiskaupunginjohtaja Sauri pitää ehdotusta hyvänä. Hän korostaa, ettei turvapaikanhakijoita voi kuitenkaan pakottaa lumitöihin.

Helsingin lumitöistä vastaavaa lautakuntaa johtava Terhi Koulumies (kok) haluaa Helsingin turvapaikanhakijat ilmaiseksi lumitöihin.

Helsingissä on satanut tiistain vastaisesta yöstä saakka lunta paikoin jopa parikymmentä senttimetriä. Koulumiehen johtama yleisten töiden lautakunta saikin tiistaina katsauksen lumitöiden tilanteeseen kaupungissa. Lautakunnan tehtävänä on johtaa rakennusvirastoa ja siten myös Helsingin katujen auraustöitä.

”Lumien auraus kaduilta kuuluu kaupungin vastuulle, mutta auran jälkeen kadun reunaan jää usein lumivalli, joka kiilaa parkissa olevat autot nalkkiin kadun reunaan”, Koulumies kirjoittaa kokouksen jälkeen lähettämässään lehdistötiedotteessa.

”Kutsunkin nyt turvapaikanhakijat helsinkiläisten avuksi lumitalkoisiin! He voisivat hyvin lapioida autoja esiin lumivallien takaa. Uskon että talkootyö toisi turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä ja samalla he saisivat tuntea itsensä arvokkaiksi ja hyödyllisiksi yhteiskuntamme jäseniksi”, hän kirjoittaa.

”Vapaaehtoisen lumenluonnin organisoijaksi ehdotan esimerkiksi Suomen Punaista Ristiä ja vastaanottokeskusten henkilöstöä. Rakennusvirastosta luvataan lainata talkootyöläisille lapioita. Kiinnostuneet voivat olla asiassa yhteydessä rakennusviraston vapaaehtoistyötä koordinoivaan Elina Nummeen”, Koulumies kirjoittaa.

Koulumiehen mielestä turvapaikanhakijat voisivat auttaa talkootyönä myös iäkkäiden ihmisten omakoti- ja rivitalojen kulkuväylien lapioimisessa.

Rakennusviraston toimintaa johtava apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) sanoo, ettei Koulumiehen ehdotus ole ”ollenkaan huonompi”.

”Jos turvapaikanhakijoilta tällaista kiinnostusta löytyisi, niin rakennusvirasto pystyy antamaan heille välineitä tällaisten käsipelillä tehtävien lumitöiden tekemiseen”, Sauri sanoo HS:lle.

”Meillä on tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka kaikesta päätellen pitkästyvät turvapaikkapäätöksiä odotellessa. Tämä olisi yksi mahdollisuus liikunnan ja muiden aktiviteettien ohella tarjota heille jotain hyödyllistä tekemistä.”

Saurin mielestä turvapaikanhakijoiden käyttämisessä ilmaiseksi ei ole moraalista ongelmaa.

”Tällainen olisi tietenkin täysin vapaaehtoista. Ei ketään voisi lumitöihin pakottaa”, hän sanoo.

Saurin mielestä asiasta kiinnostuneet turvapaikanhakijat voisivat aloittaa vastaanottokeskusten ympäristöstä. Hän ei ole kuullut, että vastaavaa toimintaa olisi käytössä muualla Euroopassa.

”Helsingissä on ollut turvapaikanhakijoita vastaavassa toiminnassa aiemminkin mukana. Esimerkiksi viime lokakuussa Kaivopuistossa oli turvapaikanhakijoita haravoimassa talkootöinä”, Sauri kertoo.

Koulumiehen mukaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Helsingin katuja puhdistaa noin 300 lumiauraa.

”Kaikki liikenevä kalusto eli ainakin kolmisensataa lumiauraa lähtee kaduille auraamaan lunta pois yön aikana. Koska kuljettajien vuorokautinen työaika on rajallinen, se on nähty tällä kertaa järkeväksi keskittää ensi yöhön. Siten kadut saadaan mahdollisimman puhtaiksi aamun työmatkaliikennettä varten”, Koulumies kirjoitti tiistai-iltana.

Korjattu 12.1. kello 20:05: Lunta on satanut tiistain vastaisesta yöstä saakka paikoin jopa parikymmentä senttimetriä, ei 30 senttimetriä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lumityöt
 • Helsinki
 • Turvapaikanhakijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää