Kaupunki

Koulun seinistä löytyi sädesientä – Espoo ratkaisee ongelman tiivistämällä seiniä

Sädesieni ajoi osan oppilaista kotiopetukseen Niipperissä. Espoo ratkaisi ongelman tiivistämällä seiniä.

Kaisu Moilanen HS

Niipperi

Syyllinen kurkun karheuteen löytynee lattian alta ja ulkoseinistä: homeitiöitä kaverinaan bakteeri nimeltään sädesieni.

Olemme viettäneet kuvaajan kanssa Niipperin koulun sisätiloissa Espoossa tuskin puolta tuntia kun molempien kurkkua kuristaa. Suurin osa paikalle saapuneista vanhemmista yskiä kähisee.

Niipperin koulun sisäilmaongelmaan havahduttiin viime syksynä kun yksi vanhemmista tilasi koulun sisäilmatutkimusraportin.

Kävi ilmi, että koulun ulkoseinissä ja lattian alapohjassa on kosteutta, missä pesii hometta ja sädesientä.

Useiden lasten omituiset oireet – ripulointi, päänsärky, ihottumat ja erilaiset hengitystiesairaudet – saivat järkevältä tuntuvan selityksen, kertoo Pike Hilakari, Lucan äiti.

”Kyllä monilla oli varmasti ollut oireita jo pitkään, mutta nehän ovat epämääräisiä. Nyt ymmärrän miksi monen tätä koulua käyneen oppilaan maitoallergiat ja muut ongelmat loppuivat kun he siirtyivät yläasteelle.”

Hilakari teki oman päätöksensä hieman ennen joulua ja otti ensimmäistä luokkaa käyvän Luca Hilakarin kotiopetukseen.

Ripulista, päänsärystä, hengityselinsairauksista, iho-oireista sekä muista sisäilman mahdollisesti aiheuttamista ongelmista on ilmoittanut 40 henkilöä, mukana koulun henkilökuntaa sekä oppilaita.

Luca Hilakarin oireet helpottuivat heti kun hän siirtyi kotiopetukseen. Oireet helpottavat tai katoavat lomien aikana, kertovat neljäsluokkalaisten isät Ville Vesa ja Antti Jaamala.

Nyt osa vanhemmista haluaa lapsensa pois koulusta ja päätöksen uuden koulurakennuksen rakentamisesta.

Korjausten tuomaan apuun ei usko kukaan paikalla olevista.

Vanhempien huoleen on kaupungilla tartuttu rivakasti. Kaupungin ja vanhempien näkemykset poikkeavat toisistaan siinä, miten ongelmaa tulisi hoitaa.

Sairas koulu saadaan Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen mukaan terveeksi korjaustöillä.

Koululla aloitettiin ennen joulua mittava remontti, missä muun muassa parannettiin ilmastointia, tuuletettiin lattian alapohjaa ja tiivistettiin seiniä, ettei ilma pääse kulkemaan alapohjasta tai ulkoseinistä luokkahuoneisiin.

Korjauksista liikkuu kaikenlaisia huhuja: kun jumppasalin seinää avattiin, löytyi sieltä niin turmeltunutta tavaraa, että se päätettiin jättää eristetiivisteiden alle. Nyt jumppasalin ovessa on kieltomerkki, sillä korjaustyöt ovat edelleen kesken. Ainakin jumppasalin tuolit on todettu kelvottomiksi, sillä se on heitetty roskalavalle.

”Uskon oman yksikköni työntekijöiden ammattitaitoon ja uskon, että näillä korjauksilla on saatu tilannetta paremmaksi. Onko se riittävä, siitä pitää keskustella”, sanoo Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

Niipperin koulun oppilaat joutuvat joka tapauksessa väistötiloihin ensi syksynä kun koulun kattoristikot uusitaan. Siihen korjaukseen Tilakeskus on laittamassa satoja tuhansia euroja.

”Mitä ihmeen järkeä on laittaa kaupungin rahaa katon korjaamiseen jos seinät ovat lahot?”, kysyy Linda Wikström, neljäsluokkalaisen äiti.

Lehtisen mukaan koulu ei suinkaan ole laho, vain vanha. Koulua korjataan nyt, jotta rakennukselle saataisiin lisää elinaikaa.

”Suhtaudumme tähän asiaan vakavasti ja seuraamme tilannetta. Olemme myös valmiita jatkamaan korjauksia, jos tarve vaatii”, Lehtinen sanoo.

”Kysymyshän on nyt vain kevätlukukaudesta, sen jälkeen oppilaat joka tapauksessa siirtyvät muualle kattoremontin vuoksi”, vetoaa Lehtinen.

Osalle lapsista neljä kuukautta on liikaa. Osa heistä on jo saanut lääkärintodistuksen avulla uuden paikan lähistön Juvanpuiston koulusta.

Espoossa on tällä hetkellä noin 30 koulurakennusta, joissa epäillään sisäilmaongelmia. Yhteensä kaupungilla on 111 koulua. Väistötiloissa on tällä hetkellä 9 koulun oppilaat ja henkilökunta.

Espoon kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto käsittelee Niipperin koulun tilannetta kokouksessaan maanantaina.

Korjaus maanantaina 18.tammikuuta kello 9.35: sana vanhemmat muotoon osa vanhemmista, Tilakeskus muotoon Tilapalvelut -liikelaitos, Juvanmalmi Juvanpuiston kouluksi sekä sana mätä muotoon laho.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Sädesieni on homeen seassa viihtyvä bakteeri

  Sädesieni ei ole homesieni vaan bakteeri.

  Homeen tavoin sädesienikin viihtyy lämpimissä ja kosteissa tiloissa.

  Sädesieni leviää hengitysilman mukana.

  Sädesienen aiheuttamista terveyshaitoista ei ole tarkkaa tietoa, mutta sen esiintymisen on havaittu olevan yhteydessä astmaan ja astman kaltaisiin oireisiin.

:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Sisäilman ongelmat
 • Homeet
 • Koulu
 • Varhaiskasvatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  4. 4

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomessa tutkijoita ei kouluteta esiintymään, ja siitä on haittaa koko suomalaiselle tieteelle

  8. 8

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  9. 9

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  10. 10

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää