Kaupunki

Kansalliskirjaston johtaja aikoo taistella irtisanomisia vastaan viimeiseen asti

Helsingin yliopiston johto yllättyi Kansalliskirjaston kapinasta

Irtisanomisista kieltäytynyt Suomen kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm aikoo pysyä kannassaan loppuun asti.

”Jos Helsingin yliopiston rehtori ryhtyy kurinpidollisiin toimenpiteisiin, otan ne vastuulleni”, Kai Ekholm sanoo. Hän pitää kirjastoon kohdistuvia säästöjä perustuslain vastaisina.

Tiistaina kävi ilmi, että Ekholm ei aio noudattaa Helsingin yliopiston säästöohjelmaa, jonka myötä kulttuuriperintöä vaalivasta kirjastosta olisi tarkoitus lakkauttaa 50 työtehtävää, puolet niistä irtisanomisten kautta. Ekholm on perunut maaliskuun lopun irtisanomistilaisuuden, jossa oli tarkoitus irtisanoa yli 25 työntekijää. Yhteensä henkilöstöleikkaus vähentäisi 200 hengen henkilökunnasta neljänneksen.

Kansalliskirjaston ilmoitus yllätti Helsingin yliopiston.

”Yt-prosessin on käynnistänyt yliopiston hallitus ja rehtori eikä kansalliskirjasto voi tätä keskeyttää”, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola HS:lle.

Helsingin yliopisto ja sen yksiköt – kansalliskirjasto niiden joukossa – joutuvat Kolan mukaan sopeuttamaan toimintaansa määrärahojen vähentyessä. Yliopiston vuotuinen rahoitus vähenee 106 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 määrärahoista on leikattu 50 miljoonaa euroa.

”Henkilöstövähennystarve on 980 työntekijää. Tällä saavutetaan noin puolet säästötavoitteesta”, Kola sanoo.

Perusteen kirjaston kapinalle antoi Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiaisen tulkinta siitä, että leikkaukset voivat rikkoa perustuslaissa määriteltyä kulttuuriperinnön turvaamisvelvoitetta.

”Myös neljä Helsingin yliopiston oikeustieteen professoria tukee näkemystä”, kirjaston johtaja Ekholm kertoo.

Yliopiston määräily on Ekholmista kohtuutonta, sillä kansalliskirjasto toimii pääasiassa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoilla. Ministeriö antaa Kansalliskirjaston toimintaa varten rahoitusta 16,4 miljoonaa euroa Helsingin yliopiston kautta. Omista varoistaan yliopisto ohjaa kirjastolle perusmäärärahaa 3,6 miljoonaa euroa.

”Ohjaussuhteet ovat selvittämättä. Aiemmin on toiminut herrasmiessopimus, mutta nyt sopimus tuntuu lauenneen”, Ekholm arvelee.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä puolestaan kerrotaan, ettei heillä ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa irtisanomisiin.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ilmaisi keskiviikkona tukensa kapinaan nousseelle kirjastolle.

”Kansalliskirjaston tärkeä tehtävä on tallettaa kulttuuriperintöämme, ylläpitää sitä ja tuoda sitä kaikkien saataville. Arvostan tätä työtä erittäin paljon ja puolustan sitä myös taloudellisesti vaikeana aikana”, Grahn-Laasonen lausuu tiedotteessa.

OKM lähetti tiistaina yliopistolle ehdotuksen Kansalliskirjaston valtion rahoitukseksi vuosiksi 2017–2020 osana yliopistojen sopimusneuvotteluita.

”Olen päättänyt, että Kansalliskirjaston ylläpitämiseen myönnetään koko se summa, jonka Helsingin yliopisto oli tehtävää varten pyytänyt”, Grahn-Laasonen sanoo. Hän kertoo pyytäneensä myös virkamiehiä selvittämään Kansalliskirjaston tehtäviin liittyviä laillisia näkökohtia ja Kansalliskirjaston asemaa osana autonomista Helsingin yliopistoa.

Toisaalta kirjastoa uhkaavien irtisanomisten perimmäisenä syynä ovat hallituksen päättämät leikkaukset Helsingin yliopiston rahoitukseen.

Grahn-Laasonen kertoi kannastaan keskiviikkona. Myös kansanedustaja Ville Niinistö (vihr) teki kirjastoasiasta kirjallisen kysymyksen ministerille.

Sekä ministeri että yliopiston rehtori Jukka Kola sanovat, että keskustelua kansalliskirjaston tilanteesta jatketaan mahdollisimman pian.

”Henkilökunnalle tilanne on äärimmäisen raskas”, Kola kuvaa.

Kola vakuuttaa yliopiston pitävän huolta kulttuuriperinnöstä. Todisteena tästä on hänen mukaansa vasta valmistunut kansalliskirjaston päärakennuksen kunnostus 20 miljoonalla eurolla.

Millainen mies on Kai Ekholm? HS julkaisee Ekholmista henkilökuvan, joka on ilmestynyt aiemmin Helsingin Sanomain Säätiön vuosikertomuksessa 2014. Laaja artikkeli löytyy täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää