Kaupunki

Yleisön apu yllätti eläinmuseon – yliopiston museolla ei riitä rahkeita edes rahan keräämiseen

Museon ystävät kyselivät, kuinka leikkausten repimää museota voisi tukea. Lahjoituksen tekoa helpotettiin jo.

Tavalliset ihmiset ja yritykset ovat innostuneet auttamaan leikkauksista kärsivää Luonnontieteellistä keskusmuseota eli Luomusta.

HS kertoi torstaina 17. maaliskuuta, että Helsingin yliopistoon kuuluva museo joutuu koulutusleikkausten vuoksi lopettamaan muun muassa eläinmuseon uusien näyttelyjen rakentamisen.

Museolle alkoi heti tulvia kyselyjä avustusmahdollisuuksista, ja perjantaina museo vastasi toiveisiin tekemällä nettisivuiltaan oikopolun yliopiston lahjoitusjärjestelmään.

Yksi innokas avun tarjoaja on Mira Huusko, joka vierailee kolmen lapsensa kanssa ahkerasti Luomukseen kuuluvassa eläinmuseossa.

”Eläinmuseo on yksi hauskimmista oppimiskokemuksista. Lapset saavat siitä hirveästi irti ja oppivat sellaisia perusasioita kuin että eläimet ja ihmiset koostuvat luista. Ei tämmöistä paikkaa saa tärvellä”, Huusko sanoo.

Hän lähetti museolle sähköpostia ja kyseli, kuinka voisi tukea sitä ilman, että varat menisivät yliopiston jättilaariin.

”Ajattelin, että niillä olisi mietittynä jokin tapa sen varalle, että ihmiset haluaisivat auttaa. Mutta ei niillä selvästikään ollut”, Huusko ihmettelee.

Perjantaina keksittiin yksi tapa, kertoo Luomuksen markkinointikoordinaattori Leena Gustavsson. Nettilahjoituksen tekoa helpotettiin, ja seuraavaksi Gustavsson lupaa tutkia erilaisia sponsorointi- ja joukkorahoitusmalleja.

Museon johtaja Leif Schulman puolestaan kertoo tapaavansa pikapuoliin it-yrityksen, joka on tarjoutunut auttamaan museota jonkinlaisen tukijaverkoston luomisessa.

Mieleen tulee väistämättä vuosi 2004, jolloin iso mainostoimisto junaili kampanjan paviaanien säästämiseksi Korkeasaaressa.

Radio Helsinki on viime vuosina kerännyt kuulijoiltaan rahaa ystäväklubilla, ja esimerkiksi lääkärihelikoptereita on vuosien mittaan pidetty ilmassa yrityssponsorein.

Jokin tällainen olisi Schulmanin mukaan Luomuksellekin oikein tervetullutta, mutta museolla itsellään ei ole väkeä rahoituskampanjoita pyörittämään.

”Nyt pystymme juuri ja juuri pitämään museot auki”, hän pahoittelee.

Luonnontieteellinen keskusmuseo koostuu kolmesta kaupunkilaisille rakkaasta paikasta eli eläinmuseosta sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisistä puutarhoista.

Mira Huuskon perheelle merkittävin on eläinmuseo, jolle hän toivoisi jonkinlaista kannatusklubia Ateneumin taidemuseon ystäväyhdistyksen tapaan.

Kaisaniemen puutarhalla on jo kymmenen vuoden ajan ollut oma ystäväyhdistyksensä, mutta Schulmanin mukaan sen rahalliset tuotot ovat aika vaatimattomia.

Kaisaniemessä leikkaukset aiheuttavat merkillisen tilanteen aivan puutarhan uudistuksen loppumetreillä. Puutarhaan on jo tehty uudet istutukset, mutta niiden logiikkaa avaaviin opasteisiin ei nyt ole varaa.

Puutarha on siis jäämässä paikaksi, jossa kävijä kyllä voi katsella kasveja, mutta ei oppia niistä, Schulman harmittelee.

Toistaiseksi Luomus kerää rahaa lähinnä yliopiston yhteisen rahoituskanavan kautta.

Yliopiston yhteiskuntasuhteiden päällikön Pia Dolivon mukaan ei ole olemassa byrokraattista estettä sille, etteikö Luomus voisi kerätä varoja suoraan vaikkapa joukkorahoituksella.

”Se vaatii kuitenkin aika paljon työtä”, hän sanoo ja lupaa tarjota apua, jos Luomus perustaa rahoituskampanjan esimerkiksi Kickstarterin, Indiegogon tai Mesenaatti.fi:n kautta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Yliopisto vähentää henkilöstöä

 Luonnontieteellinen keskusmuseo joutuu säästötalkoisiin osana Helsingin yliopistoa.

 Yliopisto vähentää ensi vuoden loppuun mennessä noin 980 työntekijää. Säästöt johtuvat hallituksen koulutusleikkauksista.

 Luonnontieteellinen keskusmuseo koostuu kolmesta osasta: luonnontieteellisestä museosta eli eläinmuseosta sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisistä puutarhoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  8. 8

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Tajusimme vasta 50 vuotta sitten, että mantereet liikkuvat – ensin ajatukselle naurettiin, sitten se mullisti käsityksiämme maapallosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää