Kaupunki

Räntä toi vain hetken helpotuksen – hyvä sää tuo katupölyn takaisin

Katupölyn määrä ruuhkaisimmilla väylillä Helsingissä kasvaa taas.

Räntäsade näyttäisi helpottaneen vain hetkeksi katupölystä oireita saaneiden elämää pääkaupunkiseudulla.

Ilmanlaatu laski välttävälle tasolle iltapäivään mennessä HSY:n Hämeenlinnanväylän ja Mannerheimintien mittauspisteellä. Tyydyttävällä tasolla oltiin lauantaina ainakin Leppävaarassa, Mäkelänkadulla, Vartiokylässä, Kalliossa ja Luukissa. Ilmanlaatu on usein poutapäivänä huonoimmillaan iltapäivän päätteeksi.

Ainakaan vielä ei kuitenkaan olla yhtä huonoissa lukemissa kuin alkuviikosta.

Tilanne on vuodenaikaan nähden erittäin tyypillinen. Katupöly on joka vuosi ongelma etenkin maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa.

Vuodet eivät ole kuitenkaan veljeksiä. Katupölyn määrään vaikuttavat etenkin kosteus ja yöpakkaset ja se, miten sopiviin väleihin sateet sattuvat katujen puhdistuksen kannalta. Vuosi 2015 oli katupölyn kannalta poikkeuksellisen kamala, tästä keväästä on näin varhain vielä vaikea tehdä mitään suuria johtopäätöksiä.

”Aurinkoiset päivät ovat pölypäiviä. Helpoin kevät on silloin, kun sade sitoo katupölyä sopivassa rytmissä niin, että katuja ehditään puhdistaa”, selittää ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen HSY:ltä.

Helsinki myös kastelee pahimpaan aikaan ruuhkaisimpia väyliä suolaliuoksella, ely puolestaan pääteitä. Pakkasyöt hidastavat töitä, samoin puhdistettavalle kadulle parkkiin jätetyt autot. Jalkakäytävien puhdistaminen on suurimmassa osassa kantakaupunkia kiinteistöjen vastuulla.

Kaupunki arvioi, että sillä itsellään riittää siivottavaa noin 2 500 kilometriä. Siivoaminen aloitetaan pääväylistä, mutta niillä on myös eniten liikennettä pölyä nostattamassa.

”Lenkille kannattaa mennä siis ainakin korttelin päähän pääväylistä. Niin saa hengittää puhtaampaa ilmaa”, Myllynen neuvoo oireilevia.

Helsingin kaupunki ilmoittaa katujen puhdistusaikatauluista verkossa. Myös tietoa ilmanlaadusta päivitetään HSY:n sivuille useita kertoja päivässä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • katupöly
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää