Kaupunki

Hakaniemen hallikauppiaat raivona väistötilasta – entinen Elannon tavaratalo ei kelpaa

Tilakeskuksen esitystä remontin aikaisesta väistötilasta pidetään väärin tehtynä kaupungin sisälläkin.

Hakaniemi

Hakaniemen kauppahallin kauppiasyhdistys tyrmää hallin remontin ajaksi suunnitellun väistötilan HOK-Elannon rakennuksesta Siltasaarenkadulla. Hakaniemen halli suljetaan peruskorjauksen takia ensi vuoden alusta reiluksi puoleksitoista vuodeksi.

Kiinteistöviraston tilakeskus esittää Hakaniementorin kulmauksessa sijaitsevan entisen Elannon tavaratalon kakkoskerrosta väistötilaksi kauppahallille. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee S-market.

Kiinteistölautakunta käsitteli asiaa kokouksessa keskiviikkona, mutta ei vielä tehnyt päätöstä Hakaniemen kauppahallin väistötilasta, vaan jätti asian pöydälle pääsiäisen yli.

”Yritämme löytää mahdollisimman hyvän ratkaisun hallitoiminnan kannalta”, sanoo kiinteistölautakunnan varapuheenjohtaja Jasmin Hamid (vihr).

Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen ei esitystä niele. Hän kertoo kauppiaiden tyrmistyneen esityksestä:

”110-prosenttisesti kauppahallin yrittäjät ja Tukkutori ovat samaa mieltä, että torille rakennettava lasihalli on paras ratkaisu. Elintarvikeyrittäjät eivät lähde HOK-Elannon taloon”, Passinen kertoo kauppiaille tehdyn mielipidekyselyn tuloksen.

Tilakeskus on kiinteistöviraston alainen. Tukkutori on oma virastonsa, jonka toimintaa valvoo teknisten palveluiden lautakunta. Kumpikin on Helsingin organisaatioita ja ovat siis keskenään eri mieltä väistötilalaskelmasta.

”Mieluummin he laittavat liikkeensä telakalle tai lähtevät eläkkeelle.”

Väistöevakon hinta HOK-Elannon talossa toisi 2,3 miljoonan euron kustannukset. Tämä on tilakeskuksen mukaan edullisin ja siksi paras vaihtoehto. Torille tulevan lasirakennuken hinnaksi tilakeskus on arvioinut kuutta miljoonaa euroa.

Kauppiasyhdistyksessä ihmetellään tilakeskuksen laskelmaa. Sen mukaan 2 600 neliömetrin hallin hinnaksi tulisi kuusi miljoonaa euroa, kun hallikauppiaiden ja Tukkutorin yhteisissä laskelmissa hinta olisi kuitenkin vain 2,4 miljoonaa euroa.

”He ovat tarkoituksellisesti laskeneet kustannukset reippaasti yläkanttiin”, kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen väittää.

Kauppiaat pitävät sijoittumista HOK-Elannon talon toiseen kerrokseen muutoinkin huonona. Alakerrassa on vähittäistavaramyymälä S-Market.

”Se olisi hallin elintarvikekauppiaille mahdoton kilpailutilanne”, Passinen sanoo.

Helsingin Tukkutorilta tulee tukea kauppiasyhdistykselle. Tukkutori tekee kauppahallien ja torien yrittäjien kanssa vuokrasopimukset, tilakeskus omistaa tilat. Tukkutorin mielestä lasihalli torille on paras vaihtoehto.

Tukkutorin teknisen yksikön päällikkö Tommi Tapanan allekirjoittamassa kirjeessä kiinteistölautakunnan keskiviikkoiseen kokoukseen Tapana vaatii oikaisemaan päätöksen pohjaksi tehdyssä esityksessä olevia virheitä.

”Esitystekstissä on useita [lasihallivaihtoehtoa koskevia] ratkaisevan tärkeitä kohtia, jotka tulee oikaista ennen lautakunnan kokousta. Päätöskäsittelyn tulee perustua oikeisiin tietoihin, arvioihin ja todelliseen tilanteeseen”, Tapana kirjoittaa.

Tapana vaatii, että neljä vaihtoehtoista väistöratkaisua esitetään lautakunnalle tasamitallisina ja vertailukelpoisina, ennen kuin asiasta päätetään. Nyt ne eivät hänen mukaansa sitä ole, vaan kustannuslaskelmat eri vaihtoehdoille on keskenään vertailukelvottomia.

Tapana ihmettelee myös, miksi esittelytekstistä on jätetty pois Tukkutorin perustelut sille, että sen mielestä lasirakennus on paras vaihtoehto.

Tilakeskus on tutkinut myös kuplahallimaisen teltan pystyttämistä väistötilaksi Hakaniementorille. Kauppiasyhdistys ihmettelee, kun tilakeskus on saanut laskelmissaan teltan ja lasirakennuksen kustannuseroiksi kolme miljoonaa euroa, kun se Tukkutorin laskelmien mukaan on vain puoli miljoonaa euroa.

Syynä on juuri Tilakeskuksen lasirakennukselle laskema kuuden miljoonan euron hinta Tukkutorin laskeman 2,5 miljoonan euron sijasta.

”Tukkutorin lisäselvitys osoittaa selvästi sen, että lasimallin hinta ei ole lähelläkään tilakeskuksen esittämää kuutta miljoonaa euroa, vaan ero on alle puoli miljoonaa”, kauppiasyhdistys esittää kiinteistölautakunnalle.

”Paheksumme voimakkaasti myös sitä, että joulukuussa ja maaliskuussa kaupungin kirjaamoon lähettämämme vetoomukset eivät ole tulleet tilakeskuksen toimesta liitettyä esityslistan liitteisiin julkista tarkastelua varten. Olemme sitä mieltä, että vetoomuksemme on tarkoituksella jätetty pois, koska ne eivät edusta tilakeskuksen tahtotilaa.”

Myös Helsingin kaupungin teknisen palvelun lautakunta lausui viime vuoden puolella puoltavansa lasihallin kaltaista ratkaisua Hakaniementorille.

Lisäksi yhtenä vaihtoehtona on esitetty kangaskattoista telttaa torille. Näiden vaihtoehtojen kustannusarviot poikkesivat toisistaan merkittävästi riippuen siitä, oliko laskelmat tehty Tukkutorilla vai tilakeskuksessa. Syynä oli muun muassa juuri laskelmien pohajana käytetyt, keskenään vertailukelvottomat pinta-alat.

Nyt Tukkutori ja kiinteistövirasto ovat luvanneet tehdä vielä jatkoselvityksiä siitä, mihin hintaan lasihalli olisi rakennettavissa, jos pienemmäksi suunniteltu teksiilivaihtoehto ja lasihalli olisivat kooltaan ja laatutasoltaan yhtenevät.

Oikaisu 24. 3. kello 9.55: Kirjoituksessa väitettiin aiemmin virheellisesti, että sekä Tukkutori että tilakeskus olisivat kiinteistöviraston alaisia. Tukkutori on oma virastonsa. Tilakeskus on kiinteistöviraston alainen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kauppahallit
 • Hakaniemi
 • Kunnallispolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  2. 2

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Natsit, menkää kotiin!” – rasistijohtaja Richard Spencerin puhe vaiennettiin Floridassa, kuvernööri oli julistanut kuntaan hätätilan

  6. 6

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  7. 7

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  8. 8

   Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä – poliisi varoittaa ruuhkista

  9. 9

   Kun Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin – nyt maa juo jälleen historian likasangosta

  10. 10

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  10. 10

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bártokin viulukonserttojen orkestraalinen nerous ja Lutosławski neljännen arkaaiset tasot yhdistyivät RSO:n konsertissa
  3. Ensin Ai Weiwei poseerasi hukkuneena, nyt hän teki dokumentin pakolaisuudesta – tähtitaiteilija kertoo haastattelussa olevansa omasta mielestään pakolainen itsekin
  4. Pekka Rinne täyttä betonia - nousi nollapelitilaston kärkeen
  5. Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä – poliisi varoittaa ruuhkista
  6. Pohjois-Korea lähetti Australialle kirjeen, jossa pelotellaan koko maailman tuhoutumisella – muistuttaa olevansa ”suvereeni ydinasevaltio”
  7. Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina
  8. Kun Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin – nyt maa juo jälleen historian likasangosta
  9. Tunti sitten
  10. ”Natsit, menkää kotiin!” – rasistijohtaja Richard Spencerin puhe vaiennettiin Floridassa, kuvernööri oli julistanut kuntaan hätätilan
  11. ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä ihmisten salajuonilta – Jäähallissa myös hevoset joutuvat pissimään purkkiin
  12. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta – ”Kuin filmitähtiä”, sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  13. Näytä lisää