Kaupunki

Helsingin historiallisen empirekeskustan kunnostukseen käytetään miljoonia – mutta kaupunkilaisille tilat ovat piilossa

Senaatintorin historiallisiin taloihin uskalletaan edelleen laittaa rahaa – toivottavasti se tuo myös ihmisiä.

Kruununhaka. Täällä on kaikkea kaunista: mukulakivet, koristeellisia julkisivuja ja idyllisiä pikku putiikkeja. Mistä Helsingin historialliseen keskustaan löytyisi vielä asiakkaita?

Senaatintorin ympäristöä on elävöitetty 1990-luvulta alkaen. Nyt uutta imua haetaan remontoimalla Helsingin kaupunginmuseon vanhat tilat Sofiankatu 4:ssä.

Talon muuttamisen kaupalliseksi tilaksi toivotaan tuovan eloa myös muihin kortteleihin.

Tehtävä on vaikea, kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer Torikortteleista myöntää. Senaatintori ei ole kaupunkilaisten kulkureiteillä, eikä historiallinen arkkitehtuuri ole riittävä houkutin.

Aivan kuin Helsingin yliopiston päärakennuksen ja sitä vastapäätä sijaitsevan pankkirakennuksen kohdalla olisi näkymätön muuri, jota kaupunkilaiset eivät ohita.

”Olen kyllä ehdotellut, että voisimme sen pankkirakennuksenkin ottaa mukaan tähän”, Bauer vitsailee.

Bauerin haaveena on remontoida Sofiankadun talosta vanhanajan kauppiastavaratalo, vanhaa kunnioittaen mutta nykyaikaisesti.

”Tarkoitus on, että Sofian­kadun ulko-ovelta näkee koko rakennuksen läpi aina Unioninkadulle, aivan niin kuin silloin kun tämä valmistui.”

1900-luvun alussa Senaatin­torin korttelit olivat kaiken ­kaupankäynnin keskipiste Helsingissä.

Sofiankadun rakennus valmistui vuonna 1913 tavaratalo Stockmannin myymälän laajennusosaksi. Tavaratalo kaipasi ki­peästi lisää tilaa esimerkiksi rautaosaston esittelyyn. Se tehtiinkin suuren pylväsaulaan, siellä jugendpylväiden juurella myytiin rakennustarvikkeet ja työ­kalut. Tiloissa oli myynnissä myös autoja ja moottoripyöriä, kertoo Stockmannin historiikki.

Kun Stockmann siirsi toimintansa nykyisiin tiloihinsa Aleksanterinkadulle, nytkähti kaupan keskus länteen.

Sofiankadulle tuotiin Hel­singin poliisilaitos. Sisäpihalla – siellä, missä nykyisin katsotaan elokuvia kesäiltaisin – hoidettiin hevosia. Yläkerran vintti toimi judosalina.

Sotien jälkeen historialliset rakennukset alkoivat näyttää ”historiallisilta”, sillä niiden kunnostus oli olematonta, kertoo tutkija Sari Saresto kaupungin­museosta.

Nukkavieru ulkomuoto ei ­lisännyt kunnioitusta. Vanhaa jugendia pidettiinkin vanhan­aikaisena ja jäykkänä.

Torikorttelit kuitenkin suojeltiin, sillä niiden arvo tunnustettiin 1950-luvulla. Osaa rakennuksista kunnostettiin 1960-luvulla vanhoja sisätiloja purkamalla.

1980-luvulla poliisilaitos siirtyi Sofiankadun kattoikkunoiden alta moderniin toimistotaloon Pasilassa. Jugendsaleihin rakennettiin pahviseinät ja tiloihin muutti kaupunkisuunnitteluvirasto.

Torikortteleiden kaupallinen arvo huomattiin 1980-luvulla. Kiseleffin talossa pyöritettiin ­kauan kauppiastoimintaa, mutta sieltä puuttuivat asiakkaat. Ehkä he asioivat Forumin modernissa kauppakeskuksessa.

Hienojen tilojen ainoa ongelma ei kuitenkaan ole sijainti. Jugendtalot ovat kauniita ja korvaamattomia, mutta myös vaivalloisia ja hieman hankalia nykykäytössä.

Bauer esittelee kauniita portaita, jotka risteilevät sinne tänne. Tiloissa on vähän ikkunoita ja luonnonvaloa. Sokkeloisten käytävien, puolikerrosten ja parvekkeiden vuoksi tiloihin on vaikea löytää.

”Ihmisiä täytyy opastaa. Usein nämä vanhat raskaat ovet ja sokkeloiset tilat tuntuvat ulospäin yksityistilalta”, Bauer kuvailee.

Rakennukselle on löydettävä oikeanlainen käyttö. Myymälät eivät todennäköisesti toimi yläkerroksissa, Bauer sanoo.

”Sinne sopisi toimistohotelli ja palveluita, molemmille näyttäisi olevan kysyntää. Ehkä moni ajattelee, että olisi mukavaa pitää välillä toimistoa historiallisessa keskustassa.”

Vintti olisi ihanteellinen joogalle. Kolmanteen kerrokseen tulee pieni tilaussauna katto­terassilla. Sieltä voi katsoa kuinka ruotsinlaivat lähtevät. Tulossa on myös ravintola, ehkä myös kahvila.

”Ajattele nyt, kuinka monen kaupungin eteisaulaan saapuvat laivat?” Bauer kysyy ja levittelee käsiään.

”Tämähän se kaupungin profiilikeskusta on. Hei, keisarikin tuotiin tänne.”

Arvostettu brittilehti The Guar­dian on samaa mieltä. Se mainitsee Helsingin yhtenä parhaista matkakohteista rakennusperinteensä vuoksi. Turistit ovat jo paikan löytäneet.

Nyt torikortteleissa toivotaan, että myös kaupunkilaiset vaivautuisivat tulemaan. Se vaatisi muutaman pysäkin ratikkamatkan tai puolen kilometrin kävelylenkin sieltä, missä Helsingin keskusta nykyisin on.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Palveluita ja tapahtumia

  Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1913.

 Rakennuksen kunnostaminen maksaa arviolta noin 11,3 miljoonaa euroa.

  Helsingillä on vahva tahto saada historiallinen keskusta kaupunkilaisten käyttöön.

 Vuonna 2007 Helsingin kaupunki perusti tytäryhtiön vastaamaan alueen kehittämisestä.

  Monet kaupungin historiallisista rakennuksista on kunnostettu, ja niihin on tuotu palveluita.

  Tuomaan markkinat, katuruokatapahtuma sekä muut alueen tapahtumat ovat osa hanketta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Viisi ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoitukset ovat alkaneet Tampereella – poliisi on takavarikoinut puukeppejä

  8. 8

   Naantalin Muumimaailma on laajentumassa Ruotsiin – Karlstadin asukkaat nousivat vastarintaan

  9. 9

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää