Kaupunki

”Parisataa lasta ei ole kenenkään vastuulla” – lasten­suojelun työntekijät tekivät kantelun omasta työpaikastaan Vantaalla

Vantaan lastensuojelun työntekijät laskevat jopa kahdensadan lapsen jääneen ilman nimettyä työntekijää lastensuojelussa.

Arviolta kaksisataa lasta ei ole kenenkään työntekijän vastuulla. Sadalla lapsella on oma työntekijä, mutta heitä ei ole tavattu kasvokkain vuoteen. Pariltasadalta puuttuu lain vaatima asiakassuunnitelma tai se on vanhentunut. Työmäärä on niin hirmuinen, että loputkin työntekijät uupuvat ja vaihtavat lopulta työpaikkaa. Eniten tästä kärsivät lastensuojelua tarvitsevat vantaalaislapset.

Siinä väitteitä, joita vantaalaiset lastensuojelun työntekijät esittävät. Tikkurilan avopalveluiden sosiaalityöntekijät kantelivat omasta työpaikastaan aluehallintovirastoon (avi) maaliskuun puolivälissä.

Lastensuojelu on ollut koko Suomessa kriisissä vuosia. Vantaan työntekijät kuvailivat ahdinkoa alallaan Helsingin Sanomille jo marraskuussa 2014. He arvioivat silloin kiireen niin kovaksi, että ennemmin tai myöhemmin joku lapsi voisi kuolla, kun työntekijät eivät ehtisi puuttua asioihin ajoissa.

Viime vuonna suunta näytti jo kääntyvän kohti valoa ainakin pääkaupunkiseudulla.

Artikkelin jälkeen Vantaan kaupunginhallitus teetti selvityksen lastensuojelusta. Lastensuojelun johdon mukaan muutoksia tehtiin ja tehtäisiin lisää.

Työntekijöiden mukaan perussyyhyn eli heidän määräänsä ei kuitenkaan ole vieläkään puututtu ja tilanne on pahentunut.

Avi odottaa parhaillaan Vantaan vastausta väitteisiin. Niin tekee myös apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin, joka kävi helmikuussa Vantaalla rutiinitarkastuksella ja kuuli, että työntekijöitä on liian vähän. Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa asiasta keskustellaan taas maanantaina, koska listalla on selostus lastensuojelun tilasta.

Vantaalaiset työntekijät kuvailevat ilmapiiriä kireäksi, ahdistavaksi, tulehtuneeksi ja itkuiseksi. Kokonaan uusia vakansseja sosiaalityöntekijöille ei ole perustettu. Uusia työntekijöitä on haettu, koska työntekijöitä on lähtenyt, kokonaan pois tai sairauslomalle.

Toissa vuonna lastensuojelun avohuollossa vaihtui 48 prosenttia sosiaalityöntekijöistä, työntekijät laskevat. Tuoreempia virallisia lukuja ei ole, mutta vaihtuvuus on johdonkin mukaan yhä ongelma.

Syistä ollaan erimielisiä. Työn­tekijöiden mukaan moni lähtee, koska ei jaksa enää. Johdon mukaan vain yksi on lähtiessään sanonut syyksi kuormituksen.

Lastensuojelun palvelupäällikkö Jaana Vilpas ei kiistä eikä vahvista työntekijöiden lukuja. Hän sanoo kuitenkin, että ilman omaa vastuusosiaalityöntekijää olleista lapsistakin pidetään sikäli huolta, että kiireisimmät hätätapaukset poimitaan joukosta ja siirretään hoidettaviksi.

”Totta on, että lasten tapaamiseen jää liian vähän aikaa”, Vilpas sanoo.

Tämän tarpeellisuudesta johto, työntekijät, laki ja Vantaan omat tavoitteet ovat ihan samoilla linjoilla. Työtekijän pitäisi ehtiä kunnolla kohdata lapset perheineen ja työn pitäisi olla suunnitelmallista.

Vilpas kertoo, että Tikkurilassa avohuollon sosiaalityöntekijä vastaa nyt keskimäärin 66 lapsesta. Kahdessa muussa avohuollon toimipisteessä luvut ovat 45 ja 55. Myös sijaishuollossa tilanne on parempi. Esimerkiksi Koivukylän toimiston johto arvioi, että heillä suurin osa työntekijöistä voi hyvin.

Luvut ovat kohentuneet kahdessa vuodessa ja ovat siis jo lähempänä ammattiliiton suositusta eli 40 asiakasta. Luvuista ei kuitenkaan näe koko totuutta, Vilpas huomauttaa.

”Lakiahan on nyt muutettu niin, että lastensuojeluun jäävät kaikkein raskaimmat tapaukset.”

Toisin sanoen lastensuojelussa on aiempaa vähemmän perheitä, joiden kohdalla työ olisi ennaltaehkäisevää ja kevyttä, ei korjaavaa ja vaativaa.

Vilpaksen mukaan työn kuormittavuuteen ollaan kuitenkin saamassa helpotusta. Tikkurilan tyhjille sosiaalityöntekijän paikoille on juuri saatu palkattua uutta väkeä.

Maaliskuussa on myös päätetty palkata lisää sosiaaliohjaajia. He eivät pysty tekemään yksin esimerkiksi huostaanottopäätöstä, mutta pystyvät toimimaan sosiaalityöntekijän työparina.

Vantaa on muiden suurten kaupunkien tavoin vahvistanut viime aikoina perheiden peruspalveluita eli lisännyt väkeä esimerkiksi koulujen oppilashuoltoon, perheneuvolaan ja kotipalveluun. Lastensuojelun työmäärää on pyritty keventämään keskittämällä virka-ajan päivystystä ja siirtämällä aikuissosiaalityön puolelle sinne kuuluvia tapauksia. Uusien työntekijöiden perehdyttämiseen kehitetään mentorointiohjelmaa.

Muutakin on tehty. Helmikuun alusta sosiaalityöntekijän palkkoja nostettiin, jotta Vantaa olisi työpaikkana yhtä houkutteleva kuin naapurinsa. Viime vuonna otettiin käyttöön palkallinen vapaa gradun tekemiseen. Sitä tarjotaan niille, jotka ovat tulleet Vantaalle töihin jo opiskelijoina.

Työntekijät eivät kuitenkaan enää lupauksiin usko. Heistä muutoksilla ei ole suurta merkitystä, kun perusasiaan eli työntekijöiden määrään ei ole puututtu. He myös arvelevat, että moni edelleen väsyy ja lähtee pois. He kokevat, että muutoksista käydyt keskustelut ovat olleet sanelua ylhäältäpäin tai syyllisten etsimistä, eivät aitoja yrityksiä parantaa asioita.

”Vantaa hylkää siis paitsi lapsensa, myös omat työntekijänsä”, kirjoittaa eräs työntekijä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kahdeksanvuotiaan kuolema muutti lakia

 Kahdeksanvuotiaan tytön murha Helsingissä sai aikaan muutoksia lakiin. Viime vuonna voimaan tullut uusi sosiaalihuoltolaki vaatii kuntia puuttumaan perheiden ongelmiin ajoissa ja ehkäisemään niitä ennalta.

 Pääkaupunkiseudun isot kaupungit alkoivat kehittää peruspalveluita jo ennen lain tuloa voimaan. Vuonna 2014 lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun. Raskaimpien toimenpiteiden eli sijoitusten ja huostaanottojen määrä väheni, voimakkaimmin Espoossa ja Helsingissä mutta hivenen myös Vantaalla.

 Lakimuutoksella on myös toinen seuraus: työntekijällä on nyt entistä selvempi velvollisuus raportoida epäkohdista työpaikallaan, toki ensin omalle esimiehelleen. Avista kerrotaan, että tällaiset valitukset ovat muuttuneet aiempaa tavallisemmiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastensuojelu
 • Vantaa
 • lapsi
 • Aluehallintovirasto
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   THL varoittaa: Hopeavesi on myrkyllistä – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  4. 4

   Historiallinen päivä Euroopalle: Onko Merkelin 12 vuotta jatkunut valtakausi päättymässä?

  5. 5

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  6. 6

   Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

  7. 7

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  8. 8

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  9. 9

   Ansaitun jatkoajan uralleen saanut The Rasmus kiertää nyt klubeilla ympäri maailmaa – Lontoossa yleisö riehaantui, yhtye näytti onnelliselta

  10. 10

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  7. 7

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää