Kaupunki

Vesilintuemo johdatti seitsemän poikasta halki kaupungin vaarojen Helsingissä – kuvakimara katolta mereen asti

HS:n lukija Liisa Korhonen sattui olemaan paikalla, kun isokoskeloperhe lähti taapertamaan verrattain erikoisesta kattopesästään.

Seitsemän vastakuoriutunutta isokoskeloa koki maanantaina elämänsä ensimmäisen seikkailun, kun ne taapersivat emonsa perässä pesästä mereen Helsingin Taka-Töölössä. Satojen metrien siirtymä sisälsi monia haasteita, esimerkiksi katolta pudottautumisen ja tien ylityksiä, joten korskeasta lajinimestään huolimatta vielä kovin pienillä höyhenpalleroilla oli varmasti tekemistä emonsa kannoilla pysymisessä.

Kotipihallaan Valhallankadulla iltapäivällä istuskellut Liisa Korhonen pääsi näkemään lintuperheen matkan alusta loppuun. Kaikki alkoi siitä, kun koskeloemo kuikuili kolmikerroksisen talon räystäällä.

”Emo lähti katolta, ja heti sen jälkeen hyppäsivät myös poikaset – kaikki melkein samaan aikaan”, Korhonen kertoo.

Seitsemän linnunpoikaa mätkähti maahan kuka mitenkin. Emo ei kuitenkaan suonut jälkikasvulleen mitään toipumisaikaa, vaan vaellus kohti vettä alkoi välittömästi. Se olikin varmasti viisas ratkaisu, sillä meri on vesilinnulle huomattavasti turvallisempi ympäristö kuin kerrostalon piha.

”Ne lähtivät piipittäen matkaan”, Korhonen kuvailee.

Emo myös selvästi tiesi, mitä teki. Määrätietoisesti se askelsi pihan poikki ja halki nurmialueen. Seitsemän pientä lintua taapersi perässä jonontapaisessa.

Matkalla merelle piti myös ylittää ajoväyliä. Korhosen havaintojen mukaan autoilijat huomioivat lintuperheen oikein mallikkaasti.

”Autot pysähtyivät ja väistivät poikuetta.”

Koskelokööri onnistui puolestaan väistämään kaikki muut vaarat, ja lopulta meri jo häämöttikin emon nokan edessä.

Tehtävä suoritettu! Kaikki katolta matkaan lähteneet isokoskelot, emo ja sen piipittäen laulava septetti, pääsivät turvallisesti mereen.

Birdlife Suomi -järjestön suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo, että isokoskelot pesivät yleensä mielellään puunkoloissa. Kolopesijänä isokoskelo viihtyy myös linnunpöntöissä ja esimerkiksi rantasaunan verannan alla.

”Katto on aika erikoinen paikka. Siellä on ollut varmaankin joku sopiva rakennelma, minne emo on päässyt piiloon”, Lehtiniemi arvelee.

Mereen pääsy merkitsi Lehtiniemen mukaan isokoskeloille turvaan, tai ainakin kuivaa maata turvallisempaan paikkaan, pääsyä.

”Poikaset ovat heti hyviä sukeltajia. Maalla on vaarallisempaa – näyttäähän tuossa kuvassakin kultainennoutaja jo niitä vaanivan”, Lehtiniemi toteaa naurahtaen ja viittaa yhteen otokseen Korhosen kuvasarjasta.

Lintujen poikassesonki on nyt alkumetreillä. Isokoskelon kaltaisia varhaisia pesijöitä ovat muun muassa sinisorsat, mutta monien muiden vesilintujen poikaset kuoriutuvat vasta kesäkuussa.

Kaikki pesivät linnut ovat rauhoitettuja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Linnut
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  3. 3

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Miksi Suomea rakennetaan korkeammaksi? – HS esittelee tulevia tornitalohankkeita

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää