Kaupunki

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty siirtyy terveysbisnekseen – Vasemmistossa paheksutaan Rädyn moraalia

Helsingin vasemmistopuolueet arvostelevat Rädyn ratkaisua jyrkästi. Puolueiden mielestä vastaaviin siirtymiin tarvittaisiin jatkossa karenssiaikaa.

Helsingissä syntyi jälleen kiistaa nimityksestä, kun apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) ilmoitti torstaina eroavansa tehtävästään sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana.

Räty kertoi samalla siirtyvänsä kesällä Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.

Helsingin vasemmistopuolueet Sdp, vasemmistoliitto ja Skp ottivat eroilmoituksesta kaiken irti.

Polttoainetta puolueet saivat siitä, että Räty on ollut ministerinä ja apulaiskaupunginjohtajana mukana sorvaamassa sote-uudistusta, jonka yhteydessä yksityisille terveysfirmoille ollaan luomassa suuria markkinoita. Nyt hän siirtyy itse tällaiseen yritykseen.

Räty on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2011. Hän toimi kesästä 2014 kevään 2015 eduskuntavaaleihin saakka myös Alexander Stubbin (kok) hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä.

”Kuka vielä epäilee, etteikö näillä suurilla kansainvälisillä terveysjäteillä – Terveystalo, Mehiläinen ja ehkä tulee vielä muitakin – ole kovat piipussa sote-uudistuksessa? Suomalaisten veronmaksajien terveydenhuoltoon laittamat useat miljardit eurot tulevat olemaan uusjaossa [Juha] Sipilän hallituksen sote-uudistuksessa”, kirjoitti sosiaali- ja terveyslautakuntaa johtava Maija Anttila (sd) lähettämässään tiedotteessa.

Myös Skp:n Yrjö Hakasen mielestä tilanne on juuri sote-uudistuksen näkökulmasta ongelmallinen. Hän nimitti Rädyn ratkaisua ”moraalittomaksi”.

”Räty siirtyy yksityisen Terveystalon johtoon ja voi täten päästä hyötymään muutoksesta, jota on itse ollut valmistelemassa kunnallisten palvelujen kustannuksella. Terveystalo puolestaan saa Rädyn avulla tietoja, joita se voi hyödyntää kilpaillessaan jatkossa julkisten sote-alan toimijoiden kanssa”, Hakanen kirjoitti tiedotteessa.

Vasemmistolla vettä myllyyn lisäsi etenkin se, että kokoomuksen valtuustoryhmää johtava Lasse Männistö siirtyi vuosi sitten Mehiläisen leipiin.

”Markkinat ovat nyt kerralla aukeamassa rytinällä. Luulisi, että myös kilpailevat yritykset pitäisivät tällaista politiikan ja talouden sekoittumista ongelmana, ellei odotettavissa olisi, että ne menevät jakoon sulle–mulle-periaatteella, esimerkiksi Laura Rädyn ystävän, kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtajan Lasse Männistön työpaikan Mehiläisen ja Terveystalon välillä”, kirjoitti valtuutettu Dan Koivulaakso (vas) blogissaan.

”Herää laajemminkin kysymys, kenen etuja kokoomuksessa ajetaan”, arvioi myös vasemmistoliiton ryhmää johtava Veronika Honkasalo.

Helsingin kokoomuksessa ja vihreissä Rädyn ilmoitus otettiin huomattavasti rauhallisemmin vastaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) sanoi pitävänsä etenkin ammattiliitto JHL:ään läheisissä siteissä olevan Koivulaakson arvostelua ”kohtuuttomana”. Rauhamäen mielestä Rädyn lähtö on sääli Helsingin ja kokoomuksen kannalta.

Myöskään vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs ei nähnyt Rädyn ratkaisussa ”suurempaa paheksumisen tarvetta”.

”Tosin siitä voidaan keskustella, pitäisikö meidän ottaa jokin karenssiaika käyttöön tällaisissa siirtymissä”, Kivekäs sanoi.

Vastaavaa keskustelua toivoivat myös Rauhamäki, vasemmistoliiton Honkasalo ja Räty itse.

”Karenssiajoista on hyvä keskustella, mutta kun niitä ei ole lakiin kirjattu, niin on kohtuutonta vaatia, että yksityiset ihmiset alkaisivat niitä soveltaa”, Rauhamäki sanoi.

Räty itse sanoo pitävänsä vasemmiston arvostelua kohtuuttomana. Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä, että vasemmisto ottaa tilanteesta poliittisesti kaiken irti.

”Tämä on yksityisiä palveluja vastustaville paikka tehdä politiikkaa.”

Räty sanoo pyytäneensä kaupunginvaltuustolta vapautusta tehtävästään välittömästi ”juuri siksi, ettei asiassa syntyisi jääviyskysymyksiä”. Kaupunginvaltuusto käsittelee eronpyyntöä toukokuun lopussa.

”Jokaisella on oikeus vaihtaa työpaikkaa. Suomalainen terveydenhuolto perustuu yksityisen ja julkisten toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Olen juristin kanssa selvittänyt, etten olisi voinut tehdä tätä paremmin. Olen pahoillani, jos tämä tuntuu heistä kurjalta”, Räty sanoi.

Helsingin avoimen hankinta­datan mukaan Helsinki on ostanut vuosina 2012–2014 Terveystalolta palveluita 3,5 miljoonalla eurolla. Summa on varsin pieni, koska samalla esimerkiksi Attendolta on ostettu palveluja 44 miljoonalla ja Mehiläiseltä 11,4 miljoonalla eurolla.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston vuosibudjetti on noin 2 000 miljoonaa euroa.

Räty sanoo, ettei hän ole työssään ollut missään tekemisissä Terveystalolta tehtävien hankintojen kanssa.

”En ole työssäni tehnyt hankintapäätöksiä. Terveystalo on myös toimijana tässä kaupungissa aika pieni, joten aika vähän on oltu muutenkin yhteydessä”, Räty sanoo.

Räty sanoo tehneensä eroratkaisunsa nopeasti. Hän kertoo, että ratkaisuun vaikutti mahdollisuus siirtyä uusiin haasteisiin. Myös Helsingissä käynnissä oleva johtamisjärjestelmän uudistus vaikutti ratkaisuun.

Uudistuksessa Helsinki lakkauttaa kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien tehtävät. Jatkossa tehtäviä hoitavat vaaleilla valittava pormestari ja apulaispormestarit.

”Minulle oli selvää, etten ole ehdolla vaaleissa, joten tämä oli luonteva siirto. Apulaiskaupunginjohtajien virat lakkautetaan, joten on myös luontevaa alkaa etsiä uusia haasteita.”

Räty on toiminut Helsingin politiikassa pitkään. Hänet valittiin vuonna 2004 kaupunginvaltuustoon ja vuonna 2011 sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi.

Räty sanoo jättävänsä Helsingin haikeana. ”Helsinki on ollut ihan mahtava työnantaja. Helsinkiä, helsinkiläisiä ja työkavereita tulee kova ikävä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Skeittari yritti haastaa poliisia tappeluun ja sylki vartijan päälle – luvaton rullalautailu johti käsirysyyn Elielinaukion pysäköintihallissa

  4. 4

   Brexit maksaa jo nyt tavalliselle perheelle satoja euroja vuodessa: hinnat nousevat ja palkkojen kasvu takkuaa

  5. 5

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Suomalaisyritys keräsi 1,4 miljoonaa dollaria, rakensi sillä tietokoneen, jonka kehitykseen osallistui yli tuhat ihmistä netissä – Nyt kone on valmis: Avasimme Kiinasta tulleen paketin

  8. 8

   Kela harkitsee äitiys­pakkauksen nimen vaihtamista ja pyytää kansalaisilta ehdotuksia – ”Uskon, että se ilahduttaisi montaa isää”, sanoo ministeri Saarikko

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta suku­puolten väliset erot ovat maailman suurimmat

  10. 10

   Kaatunut kuorma-auto haittaa liikennettä Kehä III:lla Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  9. 9

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  10. 10

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat