Kaupunki    |   HS-analyysi

Pajunen haluaa Helsinkiin ”rusetinleikkaaja­pormestarit” – todellinen valta pysyisi virkamiehillä

Pajunen ehdottaa, että Helsinki nimittäisi jatkossa pormestarien lisäksi virkamiesjohtajan, jonka rooli vastaa pitkälti nykyistä kaupunginjohtajaa.

Lokakuussa 2015 useat helsinkiläiset poliitikot kihisivät raivosta. Erityisen ärtynyt oli Sdp:n valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki.

”Tämä on täydellinen vastakohta sille, mitä olemme hakeneet”, Pajamäki sanoi tuolloin. Käyttäisin kenties puhista-verbiä, mutta se on, no, hieman nolo.

Arvaatko jo, mistä on kyse? No Helsingin johtamisjärjestelmän uudistamisesta tietenkin!

Pajamäen lause ja Helsingin johtamisjärjestelmän uudistus ovat juuri nyt konkreettisempia kuin ehkä koskaan aiemmin.

Näkyvin osoitus tästä saatiin torstaina, kun sosiaali- ja terveystoimea johtava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) ilmoitti suuren moraalisen paheksunnan saattelemana loikkaavansa kesällä terveysbisnekseen, Terveystalon toimialajohtajaksi. Yhtenä syynä oli se, että johtamisuudistus vie häneltä työt alta.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) julkaisi myös torstaina esityksensä Helsingin uudeksi johtamismalliksi. Se jäi julkisessa keskustelussa huomattavasti Rädyn eroilmoitusta vähemmälle huomiolle, mutta varmaa on, että myös Pajusen esitys herättää ärtymystä ainakin vihreiden, Sdp:n ja vasemmistoliiton poliitikoissa.

Kerrataanpa miksi.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti maaliskuussa, että Helsinki siirtyy jatkossa niin sanottuun pormestarimalliin, jossa Helsinkiä johtaa vaalituloksen perusteella valittavat poliitikot, pormestari ja neljä apulaispormestaria. Kyseinen viisikko nostaisi työstään nykyisten kaupunginjohtajien tasoista palkkaa Tähän päätökseen pääsyä on edeltänyt pitkä köydenveto Pajusen ja uudistusta valmistelleiden poliitikkojen välillä.

Torstaina paljastui, että köydenveto jatkuu yhä. Pajunen nimittäin esittää uudistusta vetäville poliitikoille, että Helsinki valitsisi kyllä jatkossa poliitikkojohtajat, mutta keskittäisi samalla myös huomattavan määrän valtaa kansliapäällikkö-nimeä kantavalle virkamiehelle.

”Kansliapäällikön tehtävä on vastuultaan ja vaikuttavuudeltaan verrattavissa kunnanjohtajan tehtävään. Kansliapäällikkö toimii kaikkien kaupungin toimialojen ylimpänä viranhaltijana ja kaupunginhallituksen esittelijänä”, Pajunen kirjoittaa.

Pajusen esityksen mukaan kansliapäällikön virkakausi kestää seitsemän vuotta. Se on – yllätys, yllätys – sama kuin nykyisellä kaupunginjohtajalla.

Pajunen esittää, että muodollisesti Helsingin ylin johtaja on valtuuston tahdon mukaisesti pormestari, joka johtaa kaupunkia ja kaupunginhallitusta. Pormestarilla on suora määräysvalta kansliapäällikköön, aivan kuten kaupunginhallituksen puheenjohtajalla kaupunginjohtajaan.

”Pormestari johtaa kaupunkia kaupunginjohtajan sijasta kuntalain mukaisesti”, Pajunen kirjoittaa.

Todellisuudessa Pajunen on kuitenkin keskittämässä valtaa kansliapäällikölle. Avataanpa väitettä hieman.

Pajunen ehdottaa, että kansliapäällikkö toimisi paitsi kaupunginhallituksen myös kaupunginhallituksen jaostojen esittelijänä. Tämä on merkittävä esitys, sillä Pajunen haluaa Helsinkiin uudistuksen yhteydessä myös uuden elinkeinojaosto. Tämä jaosto olisi Helsingin politiikan todellinen supernyrkki. Se päättäisi Helsingin elinkeino-, kilpailukyky-, maahanmuutto- ja työllisyyspolitiikasta.

”Esityksen lähtökohtana on vahvistaa kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen ja poliittisen ohjauksen roolia alueellisen elinvoiman ja kilpailukyvyn kehittämisessä, tuomatta lisää vaiheita päätöksentekoon tai muuten hidastamatta kaupungin päätöksentekoa”, Pajunen kirjoittaa.

”Tästä syystä jaostolle on esitetty merkittävässä määrin päätöksentekovaltaa sekä jäseniksi kaupunginhallituksen jäseniä tai varajäseniä.”

Tässä kohtaa on syytä avata, mitä esittelyoikeus käytännössä kuntien ja kaupunkien päätöksenteossa tarkoittaa. Esittelijä pystyy päättämään, minkä sisältöisinä ja mistä näkökulmista asiat päätöksiä tekeville poliitikoille esitetään. Tämän lisäksi hänellä on myös valtaa siihen, mitä asioita käsittelyyn ylipäänsä nostetaan.

Se, jos mikä on vallankäyttöä.

Pajusen esityksessäkin pormestari voi ottaa asian esiteltäväkseen, jos kansliapäällikön esitys ei vastaa pormestarin tai apulaispormestarin näkemystä. Automaattista oikeutta esittelyyn ei kuitenkaan ole.

”Tässä on vaarana, että kansliapäälliköstä tulee todellinen vallankäyttäjä, jolle delegoidaan paljon valtaa. Pormestarista ja apulaispormestarista tulisi sitten tällaisia edustustehtäviin keskittyviä rusetinleikkaajia”, sanoo eräs uudistusta läheltä seurannut poliitikko.

Hauskinta koko kuviossa on, ettei Pajusen esityksellä ole mitään mahdollisuuksia menestyä poliittisessa käsittelyssä. Kokoomukselle koko uudistuksen tärkein asia on pilkkoa Helsingin virastot toimialoiksi, joten sille Pajusen esitys varmasti sopii hyvin. Vihreät, Sdp ja vasemmistoliitto eivät esitystä kuitenkaan varmasti hyväksy.

Ensi maanantaina kaupunginhallituksen johtamisjaostolla on siis edessä jälleen yksi kokous, jossa Pajusen pohjaesitys kirjoitetaan uuteen muotoon. Tätä rulettia on varmasti edessä vielä monta kertaa ennen kuin Helsinki valitsee ensimmäisen pormestarinsa ensi keväänä.

Julkisessa keskustelussa pohditaan jo nyt paljon sitä, ketkä mahtavat asettua ehdolle pormestarin tehtävään. Uudistusta seuratessa kannattaa tarkkailla kuitenkin myös sitä, keitä pyörii kansliapäällikkö-spekulaatioissa.

Varmaa on, että syksyllä nimitettävästä virkamiesjohtajasta muodostuu Helsingin tulevaisuuden suunnan kannalta merkittävä hahmo. Jos ei kippari, niin vähintään perämies.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pormestarimalli
 • Helsinki
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  3. 3

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  4. 4

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  5. 5

   HSTV esittää: Kansallis­oopperan Kesäyön unelma -baletti suorana lähetyksenä juuri nyt

   Tilaajille
  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  9. 9

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  10. 10

   21-kerroksinen tornitalo muuttui valoteokseksi Espoon Leppävaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää