Kaupunki

Täällä kitui suomalainen sarjamurhaaja – ja helsinkiläiset hämmästelivät häntä kuin sirkuseläintä

Suomenlinnan salattuun menneisyyteen kuuluu pakkotyötä, punavankeja ja epäinhimillisiä vankeusoloja


Suomenlinna

Harva tietää, että Suomenlinnalla on synkeä menneisyys 1800-luvun pakkotyösiirtolana. Vielä harvempi tietää 1800-luvun kuuluisuudesta, hämäläisestä sarjamurhaajasta, joka eli viimeiset hetkensä Suomenlinnassa elävältä muurattuna.

Lukutaidottoman renkipojan Juhani Adaminpojan veritöitä ja kohtaloa seurasi silloisen Suomen lukutaitoinen väestö henkeään pidätellen. Hän murhasi kaksitoista ihmistä enemmän tai vähemmän suunnitelmallisesti – mukana oma äiti perheineen.

Harvoin esiteltyyn Suomenlinnan historiaan keskittyy Ida Lindströmin ja Marjo Tiirikan tuore teos Kohtalona Suomenlinna.

Suomenlinna toimi kymmenien vuosien ajan pakkotyösiirtolana, sillä kuolemanrangaistus oli poistettu käytöstä vuonna 1826. Rikollisia rangaistiin sakoilla, raipaniskuilla tai karkotuksella Siperiaan.

Vakavimpia rikoksia tehneet tuomittiin elinikäiseen pakkotyöhön kahleissa. Pakkotyösiirtoloista pahamaineisin oli Suomenlinna eli venäläisten hallinnoima Viapori.

Siellä oli hyvin ahdasta, piemää ja siivotonta, sanoo Adaminpojan kohtaloa tutkinut historioitsija Teemu Keskisarja. Viaporiin tuotiin pahimmat rikolliset – pelkällä pahoinpitelytuomiolla tai varkaudella ei vielä pakkotyöhön joutunut.

Vangit viettivät päivät rakentamalla linnoituksia ja yönsä täyteen ahdetuissa selleissä Kurtiini Hamilton-Polhem -nimisessä rakennuksessa Susisaaressa. Vankeja oli satoja ahtautuneena kolmeentoista vankiselliin. Vuonna 1818 vankeja oli yhteensä 489.

Hygienia oli heikkoa ja paikassa haisi, kuvaili lehtimies Zachris Topelius käyntiä rakennuksessa.

”Vankeja pestiin harvoin, eikä mitään sisävessoja tietenkään ollut. Tarpeita varten oli ämpäri, eikä sitä välttämättä niin usein tyhjennetty, miten nyt satuttiin jaksamaan”, Keskisarja kuvailee.

Juhani Adaminpoika taisi olla ainoa, joka sai yksityisyyttä paikassa. Häntä varten eristettiin pieni koppi – vain noin metrin mittainen. Kopin sisällä kulki metallitanko, johon Adaminpoika oli kytkettynä jaloistaan ja käsistään sekä todennäköisesti myös kaulapannastaan, Keskisarja kertoo.

Yksi Adaminpojan rangaistuksen erityispiirteistä näet oli, että hänen ei annettu raapia itseään. Raipaniskujen jättämien haava-ajosten vuoksi rangaistuksen luonnetta voidaan pitää ankarana.

Kopissa oli aukko, josta Adaminpoika saattoi ojentaa laskiämpärinsä ja vastaanottaa ruokaa. Siitä vankia saattoi myös katsoa, sillä hänen oli tarkoitus toimia varoittavana esimerkkinä. Hän oli kaikkien töllisteltävänä.

”Viapori oli tuolloin ehkä julkisin paikka Helsingissä. Siellä asui enemmän ihmisiä neliökilometrillä kuin missään muualla. Se oli suunnilleen sama kuin laittaisi tänä päivänä Rautatieasemalle lasikoppiin.”

Kyllä Adaminpojan kohtalo kiinnostikin, ja hänen alennustilaansa tultiin varta vasten katsomaan.

”Helsinkiläinen säätyläisväki tuli kummastelemaan vankia kuin sirkuseläintä.”

Oli Adaminpojan kohtalossa nähtävääkin, sillä hänen tekonsa olivat hyvin poikkeuksellisia jopa aikakauteen nähden.

”Kyllä häntä voisi pitää modernina sarjamurhaajana, joka tappoi vähän kuin tappamisen vuoksi, ilman mitään aineellista hyötyä. Hän näyttää suunnitelleen oman perheensä murhaamisen.”

Vaikka Adaminpojan elämä oli synkkä ja raaka, se ei oikeastaan monelta osin poikennut muiden samassa asemassa olevien elämänkulusta, Keskisarja sanoo.

Juhani syntyi Vesivehmaalle Eva-piian ja Adam-rengin pojaksi. Isä häipyi lapsen elämästä varhain, ja Eva-äiti muutti vanhempiensa luokse. Perimätiedon mukaan isovanhemmat eivät juuri kurittaneet poikaa. Tätä naapurit kauhistelivat.

Tilanne muuttui myöhemmin hänen äitinsä mennessä uudelleen naimisiin. Juhani ei tullut toimeen isäpuolensa kanssa, joka pieksi poikaa surutta. Yhden tällaisen riidan päätteeksi Juhani lähti pois kotoaan. Hän oli silloin 14–15 vuoden ikäinen.

Lukutaidottomalle renkipojalle ei ollut maailmalla tarjota paljon, etenkin kun Juhanilla ei ollut koulutusta kädentaitoihin.

Adaminpoika eli kiertolaisena ja kerjäläisenä, välillä ruokaa varastaen. Hevosvarkaudet veivät Juhanin vankilaan, ja sieltä hän lähti vankitoverinsa painostamana pakoretkelle, joka päättyi ensin ryöstömurhiin ja lopulta myös oman perheen murhaamiseen.

Adaminpoika tappoi kaksitoista ihmistä, mukana äiti perheineen.

Miehen ei aikalaisten ja oikeuden asiakirjojen mukaan katsottu katuvan tekojaan. Ainoa, joka mieltä jäi kaihertamaan, saattoi olla oman äidin murhaaminen, Keskisarja sanoo.

”Hän kertoi vankityrmässä äidin hengen leijailleen siellä, mutta muuten hän ei näytä katuneen tekojaan.”

Keskisarja arvelee Adaminpojan olleen synnynnäinen psykopaatti, josta tuli sarjamurhaaja kasvuympäristön seurauksena.

”En kyennyt löytämään hänen elämästään oikein ensimmäistäkään ihmistä, joka olisi jollain lailla välittänyt hänestä. Ei työnantajaa, sukulaista tai tuttavaa”, Keskisarja miettii.

Ainoa poikkeus oli verisen karkumatkan aikana solmittu suhde kulkurinaiseen Hedda Svärdiin. Suhde loppui Adaminpojan jäätyä kiinni.

”Kai nykypäivänä tiedetään, että varhaislapsuuden kovista kokemuksista voi selvitä, jos elämässä on ollut edes yksi hyvä ihmissuhde. Adaminpojalla ei ollut oikein ketään.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Irtolaisia ja rikollisia

 Irtolaiseksi kutsuttiin henkilöä, jolla ei ollut vakituista asuinpaikkaa tai säännöllistä tuloa.

 Irtolaiset värvättiin armeijaan tai työlaitoksiin. Viaporin työlaitos perustettiin vuonna 1804.

 Pakkotyöaika oli kuusi vuotta.

 Työlaitoksen tehtävänä oli tehdä irtolaisista kelvollisia kansalaisia. Tavoite ei aina toteutunut, sillä rikosvangit olivat samoissa tiloissa irtolaisten kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Kaisu Moilanen
 • Suomenlinna
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 4. 4

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 5. 5

  HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

 6. 6

  Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

 7. 7

  Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

 8. 8

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 9. 9

  Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

 10. 10

  Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain lauantaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

 4. 4

  Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

 5. 5

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 6. 6

  Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

 7. 7

  Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

 8. 8

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 9. 9

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 10. 10

  Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 5. 5

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 6. 6

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 7. 7

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 8. 8

  Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää