Kaupunki

Rantapuistikko, kuja, porttikonki – julkinen seksi oli monelle helsinkiläiselle pakon sanelemaa ahtaan asumisen vuosina

1950-luvun Helsingissä piti rakastella ulkona, sillä ahtaissa kodeissa ei aina ollut yksityisyyttä.

Rantapusikko tai suojaisa kuja. Siinä muutamia esimerkkejä paikoista, missä helsinkiläiset ovat harrastaneet seksiä vielä 1950-luvulla melko yleisesti.

Usein ajatellaan, että intiimi kanssakäyminen julkisilla paikoilla olisi pienen väestönosan kuten homomiesten tai nuorten harrastus.

Todellisuudessa siihen joutuivat turvautumaan monet helsinkiläiset avioparit, sillä työväestön kaupunginosien hellahuoneisiin ei yksityisyys mahtunut.

Kujilla, puistoissa, porttikongeissa tai pusikoissa rakastelu oli helsinkiläisen työläisväestön normaali heteroseksin muoto 1900-luvun alun vuosikymmeninä, sanoo tutkija Kati Mustola.

Julkisessa paikassa toteutettu seksuaaliakti saattoi olla ainoa vaihtoehto seksinnälkäisille, sillä kodit olivat ahtaita ja seksuaalimoraali tiukka.

Osa ihmisistä piti jopa aviopuolisoiden välisiä hellyydenosoituksia kuten halausta tai suutelemista häpeällisinä, kuvailee suomalaisten seksuaalisuutta paljon tutkinut tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta.

”Se pyrittiin monessa perheessä pitämään piilossa.”

Julkisilla paikoilla saattoivat harrastaa seksiä sekä naimattomat heterot, nuoriso että avioparit. Sama ilmiö tunnetaan myös Yhdysvalloista, missä niin sanottu puistoseksi oli 1940-luvulle saakka tunnettu ilmiö, kuvailee Mustola. Vielä 1950-luvulla samaa jatkoi nuoriso.

Puistoseksiä selittävät tosiaan osin pienet asunnot.

Helsingissä asuttiin vielä 1950-luvulla verrattain ahtaasti. Esimerkiksi työläisten kaupunginosassa Kalliossa saattoi kokonainen perhe asua yhden hellahuoneen asunnossa. Kylpyhuoneita tai sisävessoja ei vielä ollut ja ylimääräiseen tilaan otettiin elinkustannusten laskemiseksi herkästi alivuokralainen.

Vielä vuonna 1960 Helsingissä asui kahden huoneen asunnoissa asui keskimäärin 2,8 ihmistä. Vuosikymmen tai kaksi aiemmin tilanne oli vielä tukalampi: kahden huoneen asunnossa asui 3,3 ihmistä.

Lisäksi maaseudulla kasvaneelle kansalle saattoi olla luonnollista harrastaa seksiä enimmäkseen kesäaikaan, sillä niin maallakin tehtiin. Maallakin tätä tosin osittain selitti tilanahtaus, kun koko talon väki ahtautui talvella lämmön säilyttämiseksi nukkumaan samaan tupaan. Kesällä sentään päästiin ulos ja aittoihin.

Ajan tiukka seksuaalimoraali hyväksyi vain naimisissa olevien seksin lisääntymistarkoituksessa. Seksistä nauttiminenkin oli hieman kyseenalaista.

Heterot saattoivat olla seksielämänsä kanssa jopa selvästi heikommassa asemassa kuin homot tai lesbot, Mustola miettii. Ehkäisy oli olematonta eikä esiaviollista seksiä hyväksytty.

Homous oli rikos, joten sen eri muodot hakeutuivat joka tapauksessa piiloon.

”Heteroilla ei ollut myöskään tätä anonyymin seksin mahdollisuutta kuten homomiehillä.”

Homokulttuuri sen sijaan kukoisti – parhaimmillaan jopa keskellä kaupunkia päivänvalossa, heteroiden silmien alla.

”Silloin ei osattu edes kuvitella, että homoutta on olemassa, siksi sitä ei osattu nähdä.”

Esplanadin puisto tunnettiin homojen keskuudessa nimellä Perverskaja Ulitsa eli Pervokatu tai Bögelund eli Homolehto. Puiston päässä, Ruotsalaisen teatterin takana oli julkinen käymälä nimeltään ”Päämaja”, joka oli suosittu anonyymeissä seksiakteissa, Mustola kertoo. Pariutuminen tapahtui silmäkontaktilla.

”Sehän tapahtui päivänvalossa ihan muiden silmien alla. Siellä oli flirtti päällä koko ajan.”

Julkisia käymälöitä oli 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Helsingissä tiheästi. Näihin ”pömpeleihin” tai ”bunkkereihin” mentiin suorittamaan seksiakti, kertoo Mustola. Poliisi teki käymälöihin tarkastuksia, sillä se tiesi mitä rakennuksissa tapahtui.

Toinen suosittu julkinen käymälä oli nykyisen Baanan alkupäässä, Kissalankujalla.

”Jos muualta tullut sai kartan, missä näkyi yleiset käymälät, oli se samalla kartta Helsingin homojen yhteen tärkeään alakulttuuriin.”

Tilanne helpottui sekä seksuaalivähemmistöillä että heteroilla 60-luvun lopussa, kun seksuaalinen kanssakäyminen alkoi vapautua.

Samaan aikaan rakennettiin lähiöitä –tilaa oli enemmän lähiöiden kolmioissa kuin kantakaupungin yksiöissä tai kaksiossa.

Pikku hiljaa 1970-luvulla tultaessa asenteetkin alkoivat muuttua. Naiset saivat e-pillerit ja kondomien myynti vapautui, niitä saattoi tilata postilla kotiin.

Yksi ei kuitenkaan muuttunut: puistohomojen alakulttuuri. Aiemmin oletettiin, että homojen puistoelämä katoaa kun homoseksuaalisuus poistetaan rikoslaista, sanoo Mustola. Näin ei kuitenkaan käynyt.

”Osaa homoseksuaaleista viehättää anonyymi seksi”, Mustola sanoo.

”Heidän ei tarvitse miettiä seksiin perinteisesti liitettäviä seikkoja kuten romantiikkaa tai toisen tarpeita. Se on suoraa ja selkeää toimintaa, sitoumuksista vapaata.”

Puistojen näkymättömämpi puoli seksin harrastamiseen sopivana paikkana ei Mustolan mukaan ole Helsingin kaupungille tuntematon asia.

Hänen mukaansa yksi syy puistojen valaistuksen parantamiseen, pensaiden vähentämiseen sekä yleisten käymälöiden hävittämiseen on ollut juuri se, että homojen alakulttuuri saataisiin hävitettyä niistä.

Vaikka ajat ovat muuttuneet, ulkona rakastelu ei ole kokonaan kadonnut. Tällaisia tuoreita muistoja kertoivat rakkaudesta vantaalaiset, tällaisia helsinkiläiset ja espoolaiset.

 

Näin hankalaa oli kondomin ostaminen 1960  

Kondomin ostaminen 1960-luvun Helsingissä oli vaikeaa.

Kumiset ehkäisyvälineet kyllä tunnettiin, mutta niitä myytiin vain satunnaisesti apteekeissa tai kioskeissa. Vaikka olisi ollut tieto näiden ehkäisyvälineiden myyntipaikoista, ei ollut itsestäänselvää, että niitä saattoi ostaa.

Seksuaalimoraali oli tiukkaa ja rajasi seksin ainoastaan vakituisessa parisuhteessa oleville.

Kioskinpitäjä saattoi kieltäytyä myymästä, mikäli ostaja oli liian nuori tai esimerkiksi naimaton nainen. Lisäksi piti olla paljon rohkeutta edes kysyä moista asiaa, sanoo tietokirjailija Tiia Forsström.

Parisuhteessa olevat olivat ainoa ryhmä, joille annettiin tietoa ehkäisystä tai joille lääkäri suostui kirjoittamaan reseptin e-pillereihin.

Suomessa tehtiinkin Sexpon arvion mukaan laittomia abortteja 18 000–27 000 vuodessa.

Sexpo avasi neuvontapisteen Helsingin keskustaan vuonna 1969.

Se alkoi jakaa seksivalistusta ja kondomeja. Ne vietiin käsistä, kuvailee historiikki.

”Jossain vaiheessa tulivat kondomiautomaatit ravintoloihin. Niillä oli merkitystä. Vihdoinkin ikään kuin myönnettiin, että ihmiset saattavat harrastaa seksiä ihan satunnaisesti ja vaikka kännissä”, Forsström kuvailee.

Naisten ulottuvilla kondomit eivät vieläkään olleet, sillä naisilla ei ollut yksin asiaa ravintoloihin.

Usein automaatit sijoitettiin nimenomaa miesten käymälätiloihin.

Todellisuudessa kondomit vapautuivat vasta 1980-luvulla, sanoo Forsström.

Sama häpeä, joka leimasi kondomin ostotapahtumaa 1960-luvulla ja sitä aiemmin, on todennäköisesti arkipäivää nykypäivän Suomessa edelleen esimerkiksi nuorten kohdalla.

”Nuoret saattavat edelleen miettiä, saavatko he ostaa kondomeja.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

50- ja 60-luvuilla ­paljon tuomioita

 1950- ja 1960-luvun suuret homotuomioiden määrät kertovat paitsi kaupungistumisesta ja sosiaalisen kontrollin muutoksesta, myös sukupuoli- ja seksuaalijärjestyksen muutoksesta ja lisääntyvästä kiinnostuksesta sukupuoli- ja seksuaalirajojen vartiointiin.

 Tähtitorninmäen puisto oli suosittu ”homopuisto” jo 1900-luvun alussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää