Kaupunki

Helsingin poliitikot riisuivat valtaa Pajusen supervirkamieheltä

Pormestari ja apulaispormestarit rajoittavat uuden kansliapäällikön esittelyvaltuuksia

Helsingin poliittiset ryhmät muuttivat odotetusti kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) esitystä kaupungin kansliapäällikön roolista. Apulaispormestarien valtaa lisättiin, ja kansliapäällikön valtaa vähennettiin.

Kaupungissa on jo nyt kanslia­päällikkö, mutta johtamisjärjestelmän muutoksessa hänestä tulee mahtivirkamies, jolle tulee uusia tehtäviä.

Helsingin johtamisen jaosto täsmensi Pajusen esitystä maanantaina siten, että eri toimialoja luotsaavat apulaispormestarit voivat kansliapäällikön sijasta poikkeustapauksissa kutsua esittelijäksi myös toimialajohtajan.

Nykyisistä virastoista koostettuja uusia toimialoja on uudessa mallissa neljä: kasvatus- ja koulutus, kaupunkiympäristö, kulttuuri- ja vapaa-aika sekä sosiaali- ja terveys.

Kysymys kaupunginhallituksen esittelijän roolista on demokratian toteutumisen kannalta olennainen asia. Nykymallissa kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat ovat voineet käyttää melkoista valtaa kaupunginhallituksen asialistan kokoamisessa.

Poliitikkopolvet ovat vuosien saatossa tuskailleet muun muassa, etteivät heille rakkaat aiheet ole edenneet päätöksentekoon, koska esittelevä virkamies on jättänyt asian pöytälaatikkoonsa.

Helsingin johtamisen jaoston puheenjohtaja Lasse Männistö (kok) ei silti pidä nyt tehtyä kompromissia erityisen vallankumouksellisena, koska se noudattelee kaupunginvaltuuston aikaisempia linjauksia.

”Kaupunginhallituksen suvereeni esittelijä on kansliapäällikkö, mutta joissain poikkeustapauksissa esittelijänä voi olla toimialajohtaja. Tämä esittelee asian, miten parhaaksi katsoo.”

Otso Kivekäs (vihr) ja Osku Pajamäki (sd) pitävät täsmennystä perusteltuna. Ryhmät sopivat muutoksesta johtamisen jaostossa yksimielisesti.

”Kansliapäällikkö esittelee nyt asioita apulaispormestarin luvalla, ja jos lupaa ei heru, apulaispormestari voi heittää asian toimialajohtajalle. Jos apulaispormestari ja toimialajohtaja ovat samassa veneessä, kansliapäällikkö ei voi sotkeutua asiaan”, Kivekäs sanoo.

Pajamäki pitää täsmennettyä esitystä demokraattisempana.

”Kansliapäällikön valtaa on nyt rajoitettu, ja hyvä niin”, Pajamäki sanoo.

Männistön mielestä on tärkeätä, etteivät poliittinen johtaminen ja virkamiesvalmistelu sekä toisaalta päättäjän ja esittelijän roolit sekoitu. Valitut pormestari ja apulaispormestarit ovat kaupunginhallituksen jäseninä päättämässä asioista, joten he eivät samanaikaisesti toimi esittelijöinä.

”Tämän uudistuksen isoin asia ei ole pormestarin tai kansliapäällikön rooli. Se iso käänne on, että tuodaan Helsingin tsaarinaikainen virastorakenne 2000-luvulle. Tuodaan asiakas toiminnan keskiöön”, sanoo Männistö.

Hän pitää uudistuksen toteutumista nyt varmana, koska hankkeella on valtuuston enemmistön tuki. ”Nyt tämä etenee kuin juna”, Männistö sanoo.

Johtamisen jaosto täsmensi myös keskushallinnon ja kaupunkiympäristön toimialan rooleja siten, että toisin kuin Pajusen esityksessä yleiskaavan toteutusohjelma ja strateginen maankäyttö kuuluvatkin kaupunkiympäristön toimialaan.

Vanhastaan aluerakentamisprojektit kuten Kalasatama ja Jätkäsaari ovat olleet talous- ja suunnitteluosaston vastuulla. Esitys olisi lisännyt keskushallinnon otetta Helsingin maankäytössä. Yleiskaava on merkittävä vallankäytön väline, koska se kertoo, miten Helsingissä rakennetaan.

Johtamisen jaosto esittää myös, että kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala jaetaan kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, nuoriso ja liikunta sekä niitä ohjaavat jaostot.

”Tämä on hyvä, koska alkuperäisessä esityksessä kulttuuri olisi revitty luonnottomaan yhteyteen”, Pajamäki napauttaa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle jää budjettivastuu kokonaisuudesta, mitä taas Männistö pitää hyvänä esimerkkinä koko uudistuksen tavoitteista.

”Kaupungin toiminta pitää koota laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Budjettiohjaus kattaa koko toimialan”, Männistö sanoo.

Ruotsinkielinen varhaiskasvatus, opetus ja työväenopisto kootaan omaksi palvelukokonaisuudekseen. Korkeasaaren eläintarhan asema selvitetään erikseen. Eläintarha rahoittaa melko tarkalleen oman toimintansa omilla tuotoillaan.

Hallinto- ja johtosääntö tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn ensi maanantaina ja valtuusto sinetöi uudistuksen juhannuksen alla. Ensi syksynä työ jatkuu toimialojen sisäisillä uudistuksilla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Pormestarit saapuvat ensi vuonna

 Helsinki ottaa uuden johtamisjärjestelmän käyttöön ensi kevään kuntavaalien jälkeen 1.6.2017. Vaalien jälkeen valtuusto valitsee pormestarin ja neljä apulaispormestaria.

 Pormestari johtaa kaupunginhallitusta ja sen alaista elinkeinojaostoa. Apulaispormestarit johtavat lautakuntia ja ovat myös kaupunginhallituksen jäseniä

 Nykyisen kaupunginkanslian ja lukuisten virastojen tilalle tulee keskushallinto sekä neljä toimialaa: kasvatus- ja koulutus, kaupunkiympäristö, kulttuuri ja vapaa-aika sekä sosiaali- ja terveys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pormestarimalli
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   THL varoittaa: Hopeavesi on myrkyllistä – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Historiallinen päivä Euroopalle: Onko Merkelin 12 vuotta jatkunut valtakausi päättymässä?

  6. 6

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  7. 7

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  8. 8

   Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

  9. 9

   Ansaitun jatkoajan uralleen saanut The Rasmus kiertää nyt klubeilla ympäri maailmaa – Lontoossa yleisö riehaantui, yhtye näytti onnelliselta

  10. 10

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  7. 7

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää