Kaupunki

”Kummituspuut” kuhisevat toukkia Herttoniemessä – näillä keinoin voit panna kampoihin kotipuutarhan tuholaisille

Tuomenkehrääjäkoin toukat kutovat suojakseen koko puun peittävän harson

Kaupunkiluonnossa voi nähdä alkukesästä paitsi loistoon puhkeamista myös tuhon merkkejä. Abraham Wetterin tien varressa Helsingin Herttoniemessä seisovissa puissa on nähtävissä yhtä aikaa kumpaakin: kovaa vauhtia perhosiksi muuntautumassa oleva toukka-armeija sekä niiden ahnaiden suiden runtelemat tuomet.

Herttoniemessä asialla ovat tuomenkehrääjäkoit. Valtavaa toukkapopulaatiota on vaikea olla huomaamatta, koska lehtien järsimisen lisäksi se rakentaa suojakseen valkoisen harson, joka voi peittää koko puun. Lisävivahteen antavat toukat, joita roikkuu oksissa ryppäinä.

”Niistä tulee sellaisia kummituspuun näköisiä”, kuvailee työnjohtaja Ilkka Keko Staran ympäristön hoito -yksiköstä. Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalvelu, joka hoitaa muun muassa puistoja.

Keko ei ole havainnut tänä vuonna tuomenkehrääjäkoin valtaamia puita. Tilanne vaihtelee hänen mukaansa joka kesä.

”Joskus niitä on silmiinpistävän paljon.”

Tuomenkehrääjäkoin toukat voivat syödä linnuilta suojaavan harson alla koko puun lehdettömäksi. Puut eivät kuitenkaan kuole niiden käsittelyssä.

”Lehdet ehtivät kasvaa takaisin loppukesäksi”, Keko sanoo.

Koska toukkajoukot aiheuttavat lähinnä esteettistä haittaa, ei niiden aktiivinen hävittäminen ole tarpeen. Helsingissä on Keon mukaan tehty takavuosina torjuntatoimenpiteitä, mutta yleensä siinä vaiheessa ollaan myöhässä, jos puu on jo harson peitossa.

Vantaalla viime syksynä löydettyjä aasianrunkojääriä ei ole havaittu Helsingissä, ja Vantaallakin tilanne saatiin nopeasti hallintaan. Keko pitäisi aasianrunkojäärän hallitsematonta leviämistä ”pahimpana skenaariona”.

Tuhohyönteisiä pahempia uhkia puisto- ja pihapuille ovat tällä hetkellä Helsingissä kasvitaudit ja lahottajasienet.

Puutarhoissa tuhoa voivat kylvää myös espanjansiruetanat, joiden paras torjuntakausi on alkukesästä ennen muninta-aikaa. Mikäli tappajaetanaksikin kutsutun espanjansiruetanan antaa mellastaa vapaasti, tuhoaa se nopeasti kotipuutarhurin salaatit ja perennapenkit.

”Se on valtava ahmatti”, kertoo Kasvinsuojeluseura ry:n toiminnanjohtaja Pertti Rajala.

Yksinkertaisin etanoiden hävittämiskeino on niiden noukkiminen ja keittäminen. Rajala neuvoo, että etanoita voi torjua myös puutarhamyymälöissä myytävien syöttilaatikoiden tai sukkulamatojen avulla. Viimeksi mainitut loisivat etanoissa ja aiheuttavat lopulta näiden kuoleman.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus kerää tietoja espanjansiruetanan esiintymisalueista pääkaupungissa. Havaintoja voi ilmoittaa ympäristökeskuksen verkkosivuilla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ekologisia torjuntakeinoja

 Omenapuihin ja marjapensaisiin voi ruiskuttaa rapsiöljyä, jotta kirvat, kempit ja punkit pysyisivät loitolla. Ruiskutus suositellaan tehtävän jo huhtikuussa, joten tämän kesän osalta siitä ei ole enää hyötyä.

 Tuomenkehrääjäkoita voi yrittää torjua kotipihassa puhdistamalla puuta puutarhaletkulla suihkuttamalla. Toimeen kannattaa tarttua heti, kun havaitsee ensimmäiset toukat tai harsoa.

 Omenapuiden lehtiä syövän omenankehrääjäkoin karkottamiseen on kehitetty feromonipyydys.

Lähde: Kasvinsuojeluseura ry

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyönteiset
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää