Kaupunki

Haikeus, jännitys ja helpotus – tätä koulun lopettaminen tänään merkitsee

Neljä elämänsä taitekohdassa olevaa kertoo, mitä koulun lopettaminen merkitsee.

Lauantaina Suomessa lakitetaan noin 27 000 uutta ylioppilasta, mutta valmistuneita on runsaasti enemmän. Eskarilaisia valmistuu koulutielle noin 61 500, peruskoulun päättää noin 58 000 nuorta ja ammattitutkinnon saa yhteensä yli 73 000 opiskelijaa.

HS tapasi neljä eri kouluista valmistuvaa oppilasta.

ESIKOULU, Nooa Cresswell, 7

Viimeisellä viikolla esikoulussa käytiin lähinnä retkillä, kertoo helsinkiläinen Nooa Cresswell. Tiistaina hän kävi ryhmänsä kanssa Kisahallilla ja torstaina Kiasmassa.

”Retket olivat kivointa eskarissa”, Helsingin Käpylinnan päiväkodissa eskarinsa käynyt Cresswell kertoo. Kaikista mieleenpainuvin retki oli vierailu Kansallisteatteriin, jossa pääsi näkemään jopa ”backstagen”.

Kyllä eskarissa myös opiskeltiin, esimerkiksi kertotaulua.

”Sehän on ihan helppo”, Cresswell kuittaa.

Syksyllä hän siirtyy tien toiselle puolelle Käpylän peruskoulun 1A-luokalle, jossa on varhennettu espanjan kielen opetus. Luokalle päästäkseen piti käydä soveltuvuuskokeessa, jossa esimerkiksi piirrettiin.

”Se oli tosi jännittävää”, Cresswell sanoo vakavana.

Eskarin päättämistä juhlittiin jo viime viikolla. Nooa Cresswell soitti juhlassa rumpua, ja kaikki oppilaat saivat kukkopillin.

Kesällä Cresswell aikoo käydä paljon Kumpulan maauimalassa. Matkojakin on suunnitteilla.

”Sitten käyn mummilla ja ukilla sekä Englannissa isoäidillä. Se on aika kaukana, sinne pitää mennä lentokoneella”, Cresswell kertoo.

Kouluun menemisessä ei ole hänen mielestään mitään ihmeellistä. Tulevasta koulumatkasta keskustellessa äiti muistuttaa, että ekaluokkalaiset ovat niin pieniä etteivät saa mennä raitiovaunulla. Nooa Cresswell on eri mieltä:

”Ei me olla pieniä. Olemme tosi isoja, koska menemme kouluun.”

PERUSKOULU, Arttu Mennander, 16

Yläasteaika oli tiukempaa kuin ala-aste, kertoo Tampereen Takahuhdin koulun yhdeksännen luokan päättävä Arttu Mennander.

Kun Mennander aloitti ylä­asteen, hänellä ei ollut paljon kavereita. ”Se tuntui oudolta. Mutta puolessa vuodessa ihmisiin ehti jo tutustua.”

Kaveritilanne mietityttää myös lukion aloittamisessa. Peruskoulun päättäminen nimittäin tarkoittaa, että suurin osa kavereista hajaantuu eri kouluihin. Mennander ei tiedä mihin hän syksyllä päätyy.

”Tulokset tulevat kesäkuun 16. päivä. Se jännittää kyllä tosi paljon.”

Mennander toivoo pääsevänsä Tampereen klassillisen lukion luonnontiedelinjalle.

”Olen kuullut, että siellä on motivoivia ja aineestaan kiinnostuneita opettajia. Se on tärkeää.”

Ysiluokalta valmistuminen on iso asia.

”Moni kaveri juhlii lauantaina kännäämällä, mutta musta ei oikein ole sellaiseen”, Mennander sanoo.

Kesällä hän aikoo matkustella perheensä kanssa, nähdä kavereita ja olla isosena rippileirillä. Koulukirjojakin on tarkoitus selailla, ettei ihan kaikki opittu unohdu.

Vaikka koulu vaihtuu, harrastukset pysyvät. Mennander laulaa kuorossa, soittaa viulua ja pelaa jalkapalloa ja sählyä.

”Joudun karsimaan harrastuksia. Lopetan ehkä futiksen. Se tulee olemaan raskas päätös.”

LUKIO, Noora Hakola, 18

Tapiolan lukiosta ylioppilaaksi valmistuva Noora Hakola vieraili tiistaina koulullaan ehkä viimeistä kertaa. Edessä oli harjoitukset, joissa lauletaan kevätjuhlassa esitettävää kappaletta. Juhlat ovat lauantaina Tapiolan kirkossa, joten koululle ei enää ole asiaa.

Hakola on haikeana.

”Lukio on ollut tärkein osa tähänastista elämääni”, Hakola kertoo. Hän tuli Tapiolan lu­kioon Lohjalta eikä tuntenut koko pääkaupunkiseudulta ketään. Yhteisö löytyi kuitenkin nopeasti.

Tapiolan lukion jokaisella vuosikurssilla on yksi musiikkiluokka, ja musiikkilinjalaisista tulee tiivis porukka vuosikurssirajojen yli. Hakola ei ensiyrittämällä päässyt musiikkiluokalle musertavan pääsykoejännityksen vuoksi. Hän kuitenkin otti kaikki mahdolliset musiikinkurssit, ystävystyi musiikkilinjalaisten kanssa ja sai ensimmäisen vuoden jälkeen pääsykokeista täydet pisteet.

”En voi tarpeeksi ylistää musiikkilinjamme yhteishenkeä. Vaikka olen lyhyt ja ärrävikainen, en kokenut lukiossa minkäänlaista syrjintää. Meillä ei ole sellaista”, Hakola hehkuttaa.

Yhteinen intohimo sitoo oppilaat yhteen, mikä näkyi esimerkiksi kevään musikaaliproduk­tioissa. Sen ja koko lukioajan ansiosta Hakola myös löysi oman unelma-ammattinsa.

”Haluan tehdä musiikkiteatteria ammatikseni. Sitä on vaikea myöntää, koska ala on Suomessa niin vaikea.”

Väyliä kuitenkin riittää, ja motivaatiosta ei tässä tapauksessa ainakaan jää kiinni.

Hakola haki Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun, ja aikoo käydä kesällä tanssin tiiviskursseja sekä aloittaa uuden puhe­terapian ärrävikansa korjaamiseksi. Hän haki myös ammattikorkeakoulu Metropolian medianomilinjalle.

Jos opiskelupaikkaa ei irtoa, Hakola aikoo hakea Laajasalon opiston näyttelijäntyön linjalle, ja samalla jatkaa musiikkiopisto Juvenalian musiikkiteatterilinjalla.

Lukion taakse jättäminen on ollut pitkä henkinen prosessi.

”Kevään aikana tein itseni kanssa rauhan. Nyt en enää usko, että koulurakennuksesta poistuminen aiheuttaa tunneryöppyä. Lähtemistä helpottaa lukiokavereista muodostunut tiivis tukiverkosto.”

AMMATTIKOULU, Maijaliina Nylund, 23

”Valmistumisesta tulee helpottunut olo”, toteaa Maijaliina Nylund.

Hän kävi peruskoulun jälkeen muutaman vuoden lukiota, mutta se ei tuntunut omalta. Oma paikka löytyi Stadin ammatti­opiston audiovisuaalisen viestinnän liikkuvan kuvan linjalta, ja nyt koulu on suoritettu.

Opintojen ohessa Nylund teki harjoitteluita, ja työprojekteja odottaa myös syksyllä. Ensi vuonna hän haluaa hakea opiskelemaan lisää, mutta ensin on aikaa nauttia kesästä ja vapaudesta.

”Aion palkita itseni lähtemällä vaikka reilaamaan.”

Tuotantoon media-alalla erikoistuva Nylund tiedostaa, että työpaikat ovat tiukassa.

”Pidän itseni aktiivisena, ja uskon, että töitä kyllä löytyy”, hän sanoo.

”Olen iloinen, että sain tutkinnon kasaan ja löysin samalla oikean suunnan uralleni”, Nylund summaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Toisen asteen tutkinnon teki 100 000 oppilasta

 Ammatillisen tutkinnon suorittaneita opiskelijoita on yli 73 000. Ammattiin valmistuvista opiskelijoista

60 000 on suorittanut tutkintonsa oppilaitoksissa ja yli 13 000 oppisopimuskoulutuksessa.

 Valmistuneista 55 000 on suorittanut ammatillisen perustutkinnon, 13 000 ammattitutkinnon ja yli

5 000 erikoisammattitutkinnon.

 Ylioppilastutkinnon suoritti tänä keväänä noin 27 000 oppilasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • koulun päättäjäiset
 • Opiskelu
 • Lukio
 • Peruskoulu
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  4. 4

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  5. 5

   ”Taidat elää puutteessa” on kommentti, joka pilkkaa miestä enemmän kuin naista

  6. 6

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  9. 9

   Venäjän robotti­trollit kylvävät epäluuloa Suomeen ja muihin Euroopan maihin miljardin euron budjetilla – näin pieni EU-yksikkö taistelee valeuutisia vastaan

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää