Kaupunki

1980-luku palasi Helsinkiin – vaihtokuvat näyttävät, mitkä nousukauden villitykset ovat täällä taas

Taloudessa näkyy taas virettä, ja Helsingin kaupunkikulttuuriin tupsahtivat 1980-luvun ilmiöt. Katso, miten ne päivittyivät 2010-luvulle.

”Nyt meillä on ensimmäinen sukupolvi, joka ei kaupungissa asuessaan enää koko aikaa kaipaa maalle.”

”On sukupolvi, joka on keksinyt, että kaupungissakin voi itse asiassa olla ihan mukavaa.”

Näistä sanoista on nyt 30 vuotta: City-lehden perustajiin kuulunut Lauri Nykopp lausui ne Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1986.

Oli keksitty citykulttuuri, jota leimasivat nousukausi ja jupit.

Nyt taantuma näyttää taas olevan hennosti taittumassa: Helsingin asuntojen hinnat nousevat ja nostokurjet puuhailevat kaupungin yllä. Citykulttuuri on suomentunut kaupunkikulttuuriksi, ja 30 vuoden takaiset ilmiöt ovat täällä taas. Näin ne ovat päivittyneet:

Vapaa-aika

Vesiurheilu. 1980-luvulla Ludde Ingvall ja Harry Harkimo purjehtivat valtameriä, ja kotoisille rannoille ilmestyivät menevät purjelaudat. Nyt supit lipuvat ja surffilaudat kiitävät taas Helsingin edustalla, purjehduskursseille on tunkua, ja miehistöpaikkoja kilpaveneisiin voi ostaa myös rahalla.

Katutanssi. Breakdance huumasi 1980-luvulla, ja koulupojat breikkasivat päälaellaan lattioilla. Tytöt seurasivat televisiosta Famea ja katsoivat elokuvissa Flashdancea. Nyt kaupunki on pullollaan tanssikouluja, ja Vantaan katutanssiyhdistys pitää leirejä jopa 3–4-vuotiaille.

Lihakset. Kike Elomaa kahmi 1980-luvun alussa arvokisatitteleitä bodybuildingissa. Nyt lihasten kauneudesta mitellään fitnessissä, ja kuntosalit ovat auki vuorokauden ympäri.

Jumppa. Jane Fonda räjäytti maailmalle aerobic-nimisen jumpan, ja Anne Pohtamo julkaisi aerobic-äänilevyjä Suomessa. Nyt kuntokeskuksissa voi valita sadoista eri jumppatyyleistä.

Deittailu. Kari Salmelainen aloitti television Napakymppi-ohjelmat 1985. Nyt nettideitteihin ja pikadeitteihin osallistutaan sen enempää häpeämättä.

Uni. 1980-luvun juppi lepäsi yönsä vesisängyssä, ja mediabisneksen lapsitähti Sam Inkinen nukkui toimistossaan futonilla. Nyt menestynyt start up -yrittäjä saattaa rentoutua moottoroidussa merkkisängyssä, joita myydään kaupungin kalleimmilla liikepaikoilla.

Kaupunki

Kahvilat. Kahvilakulttuuri repesi 1980-luvulla. Kirjakahvilat syntyivät, ja Seurahuoneen wieniläistyylisessä Café Sociksessa istuttiin aamuviiteen asti. 2010-luvulla tulivat kansainväliset ketjut ja kissakahvila. Trendikkäiden kahviloiden pitäjät esittelevät tuon tuosta uusia kahvin valmistusmenetelmiä.

Terassit. Helsinki väljensi 1980-luvun puolivälissä terassien lupakäytäntöjä. Nyt jättiterassit vetävät etenkin rannoilla. Hernesaaren ja Kaivopuiston välisellä alueella on saaret mukaan lukien kahdeksan anniskeluterassia.

Kirpputori. Hienot rouvat alkoivat myydä tavaroitaan Hietalahden torilla 1980-luvulla. 2010-luvulla kirpputoreille vie taas tyyli, ei vain vähävaraisuus.

Kävelykatu. Vuonna 1985 kävelykaduksi muutettu Iso Roobertinkatu menee nyt remonttiin. Vaan ei hätää: Meillä on Mikonkatu ja Keskuskatu. Autotonta Vaasankatua kokeiltiin, Mannerheimintiestäkin on haaveiltu.

Rakentaminen

Maamerkit. 1980-luku toi Helsinkiin muun muassa Itäkeskuksen maamerkin. Nyt torneja nousee Kalasatamaan ja Pasilaan, ja Vuosaaren kauppakeskuksen luo hahmotellaan Cirrus-maamerkkiäkin korkeampaa pytinkiä. Jätkäsaaren tornihotelli aukeaa syksyllä. Hotelli Torni on muuten peräisin varhaisemmalta, 1920-luvun nousukaudelta.

Kauppakeskukset. 1980-luvulla helsinkiläiset saivat Forumin ja Itäkeskuksen ja Stockmann laajeni Argoksen kulmaan. Nyt tehdään Kalasataman Rediä ja Pasilan Triplaa, rakennetaan Kivistöä ja uusitaan Tapiolaa sekä Lippulaivaa. Uuden ajan kauppakeskuksessa voi olla kirjasto, terveyskeskus, nuorisotila, elokuvateatteri, konserttisali, rautatieasema tai kappeli.

Metrokäräjät. Helsingin metro valmistui 1982, ja valmistumista seurasi lahjusoikeudenkäynti. Elokuussa 2016 aukeaa länsimetro. Siemens, Länsimetro-yhtiö ja HKL mittelevät oikeudessa siitä, kuka mokasi metron automatisoinnin.

Ruoka

Kokkaus. Ruuanlaitosta tuli muotia 1980-luvulla, jolloin cityihmiset alkoivat kansoittaa ravintoloita arkenakin.

Ravintolat. 1980-luvulla kaupunkiin rynnistivät eksoottiset keittiöt, kiinalaiset edellä. Viime vuosina tänne on pullahtanut afrikkalaista, perulaista, vietnamilaista ja syyrialaista. Taco väijyy sushin asemaa arkiruokana.

Hampurilainen. Helsingin ensimmäinen McDonald´s avattiin Forumissa 1980-luvulla. Kaisaniemessä piipahti Burger King, jonka paluuta tervehdittiin pari vuotta sitten jonottamalla. Nyt pika- ja roskaruoka on ylennetty gourmet’ksi ja streetfoodiksi.

Terveellisyys. Marjatta Svennevig tarjosi 1980-luvulla Erottajalla elävää ravintoa, 2010-luvun hipsteri popsii raakapuuroa. Lehtikaali on uusi kiinankaali. Toisaalta vaurastuminen lisäsi 1980-luvulla myös lihansyöntiä.

Juoma

Alkoholikulttuuri. 1980-luvulla anniskelulupien määrä kasvoi räjähdysmäisesti, ja keskiolutta puuhattiin R-kioskeihin. Nyt puuhataan viinejä ruokakauppaan, ja samppanjan myynti on kasvussa.

Olut. Ulkomaiset mallasjuomat alkoivat yleistyä, kun Suomesta tuli 1980-luvulla vapaakauppajärjestö Eftan täysjäsen. Olutpubeja alettiin suunnata nuorille aikuisille, oli Hamletia ja Happy Daysiä. Nyt trendikkäät ihmiset brassailevat artesaanioluilla.

Tyyli

Asusteet. Wikipedian artikkeli 1980-luvusta luettelee seuraavanlaisia tyyli-ilmiöitä: huulikiilto, solariumrusketus, stretch-farkut, muovikorvakorut, Ray Ban -aurinkolasit, tupsupipot, prinsessamainen pukeutuminen ja hammaslankastringit.

Töpö Uggs-saapas on uusi moon boot, ja joogahousut ovat sitä, mitä jogging-asut 1980-luvulla. Neonväriset urheiluasut ja valkoiset tossut ovat palanneet.

Keinotekoisuus. Tekoripsiin ja botoxiin suhtaudutaan nyt kuin 1980-luvulla hiusgeeliin.

Kellot. 1980-luvulla raha sai näkyä ranteessakin. Nyt teinipojatkin himoitsevat merkkikelloja, ja ajan näyttämisen lisäksi rannelaitteet mittaavat elintoimintoja.

Teknologia

Maksaminen. Pankkikortit ja pankkiautomaatit yleistyivät 1980-luvulla. Nyt kirpputorillakin voi maksaa kortilla.

Kuulokkeet. 1980-luvulla viileimmät tyypit kantoivat korvalappustereoita. Nyt kuulokkeiden johto tulee kännykästä.

Media

Videot. 1980-luvulla tulivat VHS-videot. Nyt meillä on Netflix ja Youtube. Televisiota katsotaan suoratoistona.

Kaupunkilehdistö. Lauri Nykopp toimii tätä nykyä taiteilijana Etelä-Savossa Hirvensalmella, mutta City-lehden kantaisistä ainakin yksi on palannut alalle: Eeropekka Rislakki luotaa ruoka- ja juomailmiöitä nettitijulkaisussa nimeltä Viisi tähteä.

Radio. ”Nyt eetteri on vapaa”, julisti Outi Popp Radio Cityssä 1985. Kaupalliset radiokanavat syntyivät. Radiokanavilla menee nyt hyvin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tyyli
 • 1980-luku
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  3. 3

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  4. 4

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  5. 5

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  6. 6

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  7. 7

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  8. 8

   Sukeltajat löysivät merestä irtonaisen käsivarren – Nyt selvitetään, kuuluiko se kadonneelle ruotsalaistoimittaja Kim Wallille

  9. 9

   Onko paperittomina maassa oleskelevilla oikeus rokotuksiin ja mielenterveys­palveluihin? Helsingin kaupunginvaltuusto saa eteensä mielipiteitä jakavan kiistakapulan

  10. 10

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  5. 5

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  9. 9

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  10. 10

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  11. Näytä lisää