Kaupunki

Länsimetroa korvaavat bussit ajavat vuodenvaihteeseen asti – katso panoraamakuva Tapiolan metroasemalta

Syksystä alkaen puolet metrojunista kääntyy Ruoholahden sijasta jo Kampissa

Tapiola

Suorat bussireitit Espoosta Helsingin Kamppiin pysyvät voimassa ainakin vuodenvaihteeseen saakka. Metroasemille suunnitellut liityntälinjat otetaan käyttöön vasta tammikuun alussa.

Helsingin seudun liikenne (HSL) neuvottelee liikennöitsijöiden kanssa tuttujen bussireittien jatkoajasta, jonka avulla paikataan länsimetron viivästymisen jättämä aukko.

Länsimetro Oy ilmoitti runsas viikko sitten, ettei metroa pystytä avaamaan liikenteeseen suunnitellusti elokuun puolivälissä.

Länsimetron viivästyksellä on yllättäviä vaikutuksia myös Helsingin metroliikenteeseen. Mellunmäen junien päätepysäkiksi tulee tilapäisesti Kamppi, sillä kaikkia junia ei ehdittäisi turvallisesti kääntää Ruoholahdessa, kun aikataulut tiivistyvät.

”Me emme halua seisottaa uusia junia ja niihin palkattuja kuljettajia. Siksi elokuun puolivälissä vanhalla metroradalla ajetaan 2,5 minuutin vuorovälillä Itäkeskuksen ja Kampin välissä”, kertoo liikennöintiyksikön johtaja Arttu Kuukankorpi Helsingin liikennelaitokselta (HKL).

Myös itäisen Helsingin bussiaikataulut on jo soviteltu metron tiiviiseen vuoroväliin. Länsimetron avautuessa Mellunmäen metrojunat ajavat Tapiolaan ja Vuosaaren junat Matinkylään.

Bussiliikenteessä tavoitteena ovat entiset eli viime talvikauden aikataulut. Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi haarukoi, että eteläisen Espoon ja Kirkkonummen vanhoista linjoista 90 prosenttia saadaan järjestymään. Myös Helsingin Kuusisaaren ja Lehtisaaren yhteydet pysyvät pääosin entisellään.

Sen sijaan Lauttasaaren asukkaille on luvassa muutoksia. Kamppi-yhteydet saaren eteläpäästä Vattuniemestä sekä Länsiväylän pohjoispuolelta Katajaharjusta näyttävät silti todennäköisiltä.

”Lopullinen varmuus linjaston järjestelyistä saadaan ensi viikolla, kun sopimukset on allekirjoitettu”, Rihtniemi kommentoi.

Bussiliikenteen sopimuksista ei voi päätellä, että metro avautuisi tammikuun alussa. Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen ja hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo eivät tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa lähteneet arvioimaan todennäköisyyksiä.

”Lopullinen arvio aikataulusta selviää kesäkuun lopussa, kun käyttöönottosuunnitelma valmistuu”, Isotalo toisti aiempaa viestiä.

Silloin valmistuu selvitys radan, ratajärjestelmien ja asemien keskeneräisistä töistä. Lauttasaaren ja Matinkylän asemilla työt ovat enemmän kesken kuin esimerkiksi Tapiolan asemalla, missä siivoojat tiistaina pesivät jo liukuportaiden seiniä.

”Toista virheellistä päivämäärää ei haluta julkistaa ja rata halutaan kerralla valmiiksi Matinkylään saakka”, Rihtniemi sanoo.

Länsimetron viivästyksen syiden ja syyllisten etsintä jatkui maanantaina Helsingin ja Espoon konsernijaostoissa.

Helsingin konsernijaosto patistaa kaupunkia teettämään ulkopuolisen selvityksen viivästyksestä ja mahdollisista lisäkuluista lokakuun loppuun mennessä. Espoon konsernijaosto haluaa vastaavan selvityksen Länsimetro Oy:n hallitukselta.

Alla näkyvä panoraamakuva näyttää, missä vaiheessa työt ovat Tapiolan asemalla. Kuvaa voi pyörittää hiirellä tai sormella.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Espoo
 • Helsinki
 • Tapiola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  9. 9

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää