Kaupunki

Tuhannet kivet irrotetaan Kansallismuseon tornista – lohkareet olivat jo vaarassa pudota maahan

Kansallismuseon 58 metriä korkea torni korjataan kostuneen tiiliseinän vuoksi. Työ vaatii millimetrin tarkkuutta ja alkuperäisen muodon vaalimista.

Rakennustelineiden peittämä torni tervehtii Helsingin keskustaan tulijoita Mannerheimintien varrella. Suomen historian aarteita säilyttävän Kansallismuseon 58-metrinen torni on odottanut jo pitkään korjausta.

Arkkitehti ja arkkitehtuurin historian emeritusprofessori Vilhelm Helander vastasi torniin tehdystä peruskorjauksesta vuosina 1997–2000 ja on nyt mukana tornin teknisessä korjauksessa. Kun peruskorjaus tehtiin, Helanderin mukaan kosteusongelmista tiedettiin.

”Korjaustyöt eivät kuitenkaan olleet niin akuutteja, ja silloin oli niukasti rahaa. Ongelma siivottiin maton alle sillä kertaa”, Helander kertoo.

Tornin ongelma piilee sitä päällystävässä luonnonkivessä.

”Vanhat talot on hyvin rakennettuja, mutta ongelmia tulee, kun graniittinen kuori laitetaan tiilen päälle. Kun tiiliseinään menee kosteutta, se ei pääse kuivumaan graniitin läpi. Tiiliseinä on ollut märkä varmaan sata vuotta”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink.

Tiiliseinässä oleva kosteus työntää jäätyessään julkisivun kiviä ulos ja voi pudottaa ne alas. Flinkin mukaan nyt on viimeinen hetki korjata torni.

”Rapautuminen loppuu, kun rakenne saadaan hengittämään. Kun kivet nyt asennetaan uudestaan, taustalaasti ei rapaudu”, kertoo pääurakoitsijan IKJ Rakennuksen edustaja Jouni Soramäki.

Tiiliseinän saumat aukaistaan, rapautunut laasti poistetaan ja tilalle laitetaan uusi laasti. Sitten asennetaan tuuletuskanavisto. Tuuletuskanaviston avulla ilma kiertää näin kivien takana ja kosteus poistuu.

Kun tiiliseinä tuulettuu, sen pitäisi kestää toiset sata vuotta ellei pidempäänkin.

Helanderin mukaan rakennuksen kivimuuraustekniikka oli yli sata vuotta sitten suosittu tapa muurata. Tapa perustui kivien epäsäännöllisyyteen. Tavasta tuli Suomen kansallisromantiikan symboli.

Kansallismuseon ovat suunnitelleet Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen, ja se on on rakennettu vuosina 1905–1910.

Samaan aikakauteen kuuluvat Kallion kirkon torni, Turun taidemuseo, Tampereen tuomiokirkko sekä Helsingin rautatieaseman torni.

Pääurakoitsijan edustaja Jouni Soramäki on ollut mukana näiden kohteiden korjauksessa. Kokemus hyödyttää ratkaisevasti.

”Kivien on melkein millilleen oltava siinä paikassa mistä ne on otettukin. Jos 40 metrin matkalla joka saumassa kivi siirtyy viisi millimetriä, tarkoittaa se ylhäällä jo kymmenen senttimetrin muutosta. Silloin kivi ei mahdu ylhäällä listakiven alle.”, kertoo Soramäki.

Kivet ovat eri kokoisia, ja niiden massa vaihtelee kymmenestä 200 kilogrammaan. Pienimmät kivet siirretään käsin ja isommat nostetaan sähkövinsseillä. Tornia peittää noin 3 500 kiveä. Ne numeroidaan, irroitetaan ja kuljetetaan sitten Hernesaareen välivarastoon kunnostustöiden ajaksi.

”Mielestäni se on tässä ihme, että kaikki kivet saadaan takaisin täsmälleen oikeaan paikkaan”, Flink sanoo.

Luonnonkivien siirtäminen on korjauksen isoin urakka. Se vie pari kuukautta, ja työt aloitetaan heinäkuussa. Flinkin mukaan kunnostamista on muuallakin tornissa. Myös tornin ikkunat, terassiluukut, lattioiden välipohjat ja pellitykset kunnostetaan, ja torni saa uuden ilmastoinnin.

Restauroinnin jälkeen katsoja ei pysty erottamaan muutosta, Kaikki yksityiskohdat kunnostetaan alkuperäiseen muotoonsa, ja mahdolliset vaihtokivet ovat samaa Uudenkaupungin graniittia kuin alkuperäiset kivet.

Muuttumattomuus on restauroinnin huvittava puoli, Flink kertoo. Torniin käytetään kuusi miljoonaa euroa, eikä lopputulos näy juuri missään.

Rakennus siirtyi vuonna 2012 heinäkuussa Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille, ja korjauksen maksaa valtio.

Professori Helanderin mukaan tornin arvo on juuri sen ulkomuodon muuttumattomuudessa, joka tekee siitä yhden Helsingin tärkeimmistä maamerkeistä.

”Se on hienosti sijoitettu kohtaan, jossa Mannerheimintie kaartuu. Sen paikka on erittäin harkittu juttu. Kun tulee keskustaan, ensin vastassa on Kansallismuseon torni ja sitten keskustan vanhat muut tornit”, Helander kuvailee.

Soramäen mielestä on hienoa tehdä töitä arvokkaan rakennuksen parissa, ja hän kertoo kunnioittavansa tornia.

Torniin odotetaan nyt pressuja rakennustelineiden ympärille, jonka jälkeen kivien irrottaminen voi alkaa. Kaikkiaan kunnostustöille on varattu aikaa 15 kuukautta. Tornin on tarkoitus valmistua vuonna 2017, jolloin se voi juhlia Suomen itsenäisyyttä. Kansallismuseo on auki tavallisesti kunnostuksesta huolimatta.

Kansallismuseon takana Etu-Töölön keskellä on toinenkin huputettu torni.

Se on Kristus-kirkon 59 metriä korkean torni, jonka yläosaa sekä tornin ristiä ja sen kiinnityksiä remontoidaan.

Vuonna 1928 valmistuneessa rakennuksessa sijaitsee Helsingin ruotsinkielinen metodistikirkko, joka toimii normaalisti korjaustöiden aikana.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakennukset
 • Arkkitehtuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  3. 3

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  5. 5

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  6. 6

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  7. 7

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  8. 8

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  9. 9

   Sote-uudistus on täynnä suden­kuoppia, sanoo professori Jussi Huttunen – Riskejä ovat verorahojen hassaus, pompottelun lisääntyminen ja maailman parhaan hoidon romuttuminen

  10. 10

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi
  3. Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden Tilaajille
  4. Sote-uudistus on täynnä suden­kuoppia, sanoo professori Jussi Huttunen – Riskejä ovat verorahojen hassaus, pompottelun lisääntyminen ja maailman parhaan hoidon romuttuminen
  5. Triathlonisti Kaisa Sali jäi aikatavoitteestaan Arizonan Ironman-kisassa mutta otti riemukkaan voiton – ”Täydellinen lopetus kaudelle”
  6. Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se
  7. Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille Tilaajille
  8. Työmarkkinoilla siirrytään sopimaan palvelualojen palkoista – Ilman kiistoja siitäkään tuskin selvitään Tilaajille
  9. Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua
  10. Käytän imettäessäni viihdykkeenä älypuhelinta, televisiota tai lehtiä – Väitän silti, että lapseni eivät ole kokeneet ongelmia kiintymyssuhteen muodostamisessa
  11. New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta
  12. Näytä lisää