Kaupunki    |   HS-analyysi

Nimbyilyä vai perusteltua huolta? HS kertoo, miksi espoolaiset vastustavat monia rakennushankkeita

Tillinmäen pientaloalueelle sovitettu murskaamohanke on malliesimerkki siitä, miksi Espoossa valitetaan usein rakentamiseen liittyvistä asioista.

”Kuka oikeasti haluaisi asua kivimurskaamon vieressä? Haluaisitko sinä?”

Espoon Tillinmäessä asuvan Ville Rannan kysymykseen on vaikea vastata myöntävästi, vaikka kuinka haluaisi.

HS kertoi torstaina, että kivenjalostusyritys Rudus haluaa perustaa kivimurskaamon Espoon Tillinmäkeen, lapsiperhevaltaisen pientaloalueen naapuriin. Yritys on hakenut murskaamolle ympäristölupaa kymmeneksi vuodeksi. Poliitikot päättävät luvasta syksyllä.

Parin sadan metrin päässä murskaamoalueesta asuva Ranta itse vastustaa kivimurskaamohanketta viimeiseen asti.

”Teemme kaikkemme, ettei yrityksen hakemus mene läpi”, Ranta sanoo.

Tillinmäen murskaamohanke on paraatiesimerkki siitä, miksi espoolaiset valittavat rakentamista koskevista asioista.

HS kertoi toukokuussa, että Espoossa valitetaan selvästi useammin asemakaavoista kuin esimerkiksi Helsingissä ja Vantaalla. Espoossa on valitettu vuosina 2001–2015 lähes joka viidennestä asemakaavasta (18,5 prosenttia). Helsingissä ja Vantaalla valituksia aiheuttaa noin joka kymmenes asemakaava.

Espoolaisten valitusvauhti on vain kiihtynyt 2010-luvulla, sillä vuosina 2010–2015 lähes joka neljäs asemakaava (23,1 prosenttia) on johtanut hallinto-oikeuteen tehtyyn valitukseen. Valitusinto on kasvanut hieman myös Helsingissä. Vantaalla se on pysynyt lähes ennallaan.

Espoossa valitetaan yksinkertaistaen kolmesta syystä: koska espoolaiset eivät halua kotiympäristönsä muuttuvan, koska he osaavat valittaa ja koska Espoon virkamiehet ja poliitikot eivät kuuntele tarpeeksi asukkaita.

Moni on muuttanut Espooseen siksi, että haluaa asua pääkaupunkiseudulla, mutta silti väljästi luonnon läheisyydessä. Jos ympäristöä ruvetaan muokkaamaan tai tiivistämään, se koetaan helposti uhkaksi.

Tästä on kyse myös Tillinmäen murskaamohankkeen kohdalla. Rudus haluaa perustaa murskaamonsa tontille, joka on kaavoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Toistaiseksi teollisuusalueella toimii muun muassa autokorjaamoja, datakeskus sekä joogasali.

Asukkaat pelkäävät murskaamon muuttavan alueen aivan erilaiseksi kuin mitä se on tähän asti ollut. Ja vieraan pelko, jos mikä, on suurin vastustuksen aiheuttaja.

Inhimillisesti asukkaiden ahdistuksen ymmärtää hyvin. Yli 2 000 asukkaan Tillinmäessä on paljon pientaloja ja omakotitaloja. Asunnot maksavat todella paljon. Esimerkiksi murskaamohanketta HS:n torstaisessa jutussa vastustaneen Rannan kotikaduilla sijaitsevista asunnoista joutuu maksamaan noin puoli miljoonaa euroa.

Tällaista lainapottia joutuisi lyhentämään hypoteettisella 25 vuoden laina-ajalla ja 1,5 prosentin korolla noin 2 000 eurolla kuukaudessa.

Rudus sanoo, että se pyrkisi järjestämään toimintansa niin, että siitä syntyisi naapurustolle mahdollisimman vähän haittaa. Käytännössä tämä tarkoittaa melutason pitämistä siedettävän alhaisena sekä sitä, ettei murskaamosta syntyvä kivipöly aiheuttaisi ympäröiville asukkaille kohtuutonta haittaa. Melun ja pölyn lisäksi alueella sahaisi päivittäin 120–150 rekkaa ja kuorma-autoa.

Haluaisitko tämän kaiken naapuriisi, jos olisit ostanut kalliin asuntosi kasvattaaksesi pienet lapsesi luontoa lähellä olevalla pientaloalueella? Et.

Entä ostaisitko asunnon alueelta, jonka naapurissa on kivimurskaamo? Todennäköisesti et silloinkaan, ainakaan jos voisit ostaa asuntosi samankaltaisella sijainnilla ja samaan hintaan jostain muualta.

Asukkaiden huolelle riittää ymmärrystä myös Espoon virkamiehistössä.

”Ymmärrän hyvin asukkaiden näkökulman. Ei kukaan halua asuntonsa lähelle tuollaista toimintaa, joka aina aiheuttaa häiriöitä, vaikka ohjearvot täyttyisivätkin”, sanoi Espoon ympäristökeskuksen valvontapäällikkö Kari Kavasto HS:n torstaina julkaisemassa jutussa.

Espoolaisten valitusherkkyyttä on selitetty usein myös sillä, että espoolaiset osaavat valittaa, koska he ovat keskimäärin helsinkiläisiä ja vantaalaisia koulutetumpia.

Vanhan vitsin mukaan Espoossa asuvista joka toinen on juristi ja joka toinen insinööri. Selityksessä voi olla perää, sillä esimerkiksi kaavavalituksen tekeminen edellyttää, että valittaja osaa käyttää järjestelmän tarjoamia keinoja hyväkseen. Tästä syystä köyhillä ja kipeillä on harvoin resursseja laatia valituksia.

Myös Tillinmäestä näkee, että alueella asuu suhteellisen vaurasta väkeä. Katukuvaa hallitsevat tilavat omakotitalot, hyvin leikatut nurmikot sekä Mersut, Audit ja Bemarit.

Valituksista oman vastuunsa voi kantaa myös Espoon kaupunki. Esimerkiksi Helsingin asemakaavapäällikkö Olavi Veltheim arvioi toukokuussa, että Helsingin ja Espoon välinen ero kaavavalituksissa voi johtua osin siitä, että Helsinki panostaa Espoota määrätietoisemmin vuoropuheluun asukkaiden kanssa.

Vuoropuhelun puute näkyy Tillinmäen tapauksen kohdalla selvästi.

Espoo tiedotti suunnitellun murskaamotontin vieressä asuvia asukkaita Ruduksen suunnitelmasta vasta viime perjantaina. Siinä vaiheessa Rudus oli jo parturoinut Ruukintien teollisuustontin paljaaksi sillä kasvaneesta lepikosta.

Moni asukas sai kivimurskaamohankkeesta tiedon vasta, kun murskaamon valmistelutyöt olivat jo pitkällä. Tieto tuli vieläpä kesken monien kesäloman. Asukkaille onkin syntynyt kuva, että murskaamoa on yritetty runtata läpi asukkailta piilossa.

Peiliin katsomisen paikka on myös murskaamoa havittelevalla Ruduksella. Se sanoo haluavansa tehdä yhteistyötä alueen asukkaiden kanssa. Hyvällä syyllä voikin kysyä, miksi se ei ole ollut alueen asukkaisiin yhteydessä.

Kiinnostavaa hankkeen kannalta on, vaatiiko se Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen mielestä kaavamuutoksen vai ei. Ruduksen mielestä ei. Yrityksen mielestä pölyä, enimmillään 150 rekkaa ja paikoin melua ympäristöön aiheuttavaa toiminta mahtuu kaavan sallimaan teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueen määritelmään.

Ympäristölautakunta päättää ympäristöluvasta lokakuussa. Jos se myöntää luvan, varmaa on, että Espoolla on käsissään jälleen yksi valituksiin johtanut hanke.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Espoo
 • Kaavoitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi kikka on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  7. 7

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  8. 8

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  9. 9

   Presidentti Trump väitti valheellisesti, että Obama ei soittanut kuolleiden sotilaiden omaisille – Kongressiedustajan mukaan Trump puhutteli itse tökerösti surevaa leskeä

  10. 10

   Perussuomalaisten puoluetoimisto kehottaa vaikenemaan kuntapäättäjien rikostuomioista – ”luottamuksellisia asioita” eikä ”mitään tietoa ulkopuolisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  9. 9

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  10. 10

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkijat matkustivat viisi päivää rutontorjuntaan vain joutuakseen lähtemään takaisin uhkailun takia – Madagaskarin keuhkorutto on levinnyt syrjäseuduilta kaupunkeihin ja tappanut jo yli 70 ihmistä
  3. Katso keskiviikon HS-uutiset ja sää
  4. Presidentti Trump väitti valheellisesti, että Obama ei soittanut kuolleiden sotilaiden omaisille – Kongressiedustajan mukaan Trump puhutteli itse tökerösti surevaa leskeä
  5. Tenniksen nelinpelin ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla ottelun Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  6. Presidentti Niinistö oli Karstulassa kuin kuningas – aiemmin paikalla oli käynyt Kekkosen Neuvostoliitosta saama lahjahevonen
  7. 30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”
  8. Perussuomalaisten puoluetoimisto kehottaa vaikenemaan kuntapäättäjien rikostuomioista – ”luottamuksellisia asioita” eikä ”mitään tietoa ulkopuolisille”
  9. Tunti sitten
  10. Kolme kuollut ampumisessa Yhdysvaltojen Marylandissa
  11. Myrkylliset höyryt aiheuttivat uuden EU-päämajan evakuoinnin Brysselissä – jo toinen kerta viikon sisällä
  12. Searching for Sugarman -menestysdokumentin tekijöiltä uusi elokuva japanilaisyhtyeestä – perustaja vierailee Helsingin näytöksessä tänään
  13. Näytä lisää