Kaupunki

Puutarhuri on Linnanmäen hiljainen puurtaja – hän haluaa suunnitella niin julkisivut kuin puurakenteet

Puutarhuri Petri Pulli osallistuu suunnitteluun muun työnsä ohella. Esimerkiksi uudistettu pääsisäänkäynti on hänen käsialaansa.

Alppiharju

Kun astuu Linnanmäelle, vastassa on vanhanaikainen porttirakennelma, värikkäitä puutaloseiniä ja valtava kieroutunut puu.

Jos ei ryntää suoraa päätä laitejonoihin, saattaa huomata myös kukkaistutuksia, vesilabyrintin ja eri kioskien omaleimaiset värimaailmat.

Kaikkien niiden takana on Petri Pulli ja hänen tiiminsä.

Pulli palkattiin kesäksi 1997 Linnanmäelle puutarhuriksi. Parin kesätyön jälkeen hänet vakinaistettiin. Nyt nimike on ylipuutarhuri, mutta työnkuva on laajentunut melkoisesti.

Kaikki alkoi kanajunasta. Noin kymmenen vuotta sitten maaseututeemainen lasten laite Kotkot kaipasi uutta ilmettä, ja Pulli suunnitteli kollegansa kanssa sellaisen. Hänen kykynsä huomattiin ja suunnittelutehtäviä tuli pikkuhiljaa lisää. Kukkaistutusten viereen Pulli suunnitteli Tanssivat vedet -teoksen, joka ihastuttaa kävijöitä edelleen.

Seuraavaksi suunnittelupöydälle päätyi esimerkiksi roska-astioiden koteloita, puistovalaisimia ja pelihallin uusi julkisivu.

Kaksi vuotta sitten Linnanmäelle tuli Kingi, jonka ympäröivän rakennelman leijonapatsaineen Pulli teki kokonaan. Se oli isoin projekti siihen asti, ja Kingin valmistumisen jälkeen suunnittelutyöt ovat vieneet työajasta valtaosan. Tosin vanhoissakin projekteissa riittää korjailtavaa.

”Kingin edessä olevat leijonapatsaat rupeavat rapistumaan. Ne pitää ottaa talveksi pois ja pinnoittaa, koska paloja irtoilee koko ajan”, Pulli kertoo.

Pulli ei kerskaile töillään, vaan päinvastoin: aina on täydennettävää ja moni suunnitelma olisi voinut toteutua paremminkin. Puurakenteet teetetään ulkopuolisilla yrityksillä, joille kommunikointi tuntuu välillä vai­kealta.

Työtä hiukan hidastaa Pullin työtapa: hän piirtää jokaisen suunnitelman käsin.

”On haastavaa tehdä suunnitelma, jonka kaikki ymmärtävät. Joskus joutuu selittämään paljonkin.”

Jokaiseen suunnittelemaansa kohteeseen Pulli haluaa nikkaroida jotain myös itse. Tänä kesänä hän on tehnyt esimerkiksi laitekylttejä. Eikä isoja projekteja muutenkaan voi tehdä yksin: teemoituksia suunnitellaan yhdessä Linnanmäen visuaalityöryhmän kanssa, rakentelusta vastaa enemmän puutarhurikollega Harri Sainio ja suunnittelussa apuna on projektipäällikkö Vilma Parkkonen. Parkkosenkaan pääasiallinen työtehtävä ei liity visuaalisuuteen vaan huvipuiston ohjelmatoimintaan.

Pulli pitää vain mielekkäänä, että luovuutta saa käyttää ja työtehtävät pysyvät monipuolisina.

Ideointi luonnistuukin Pullilta varsin kivuttomasti.

”Ehkä yksi kymmenestä ideasta lopulta toteutuu. Aina riittää toiveita ja uudistuskohteita”, Pulli kertoo.

Hän haaveilee esimerkiksi rakennusten uudistamisesta. Betoni ja lasi eivät miellytä.

”Tykkään vanhahtavasta tyylistä. Olisi kiva saada tänne kauniita taloja.”

Toinen haave on päästä tekemään koko puistolle teemoitussuunnitelma, jotta kaikkeen visuaalisuuteen saisi punaisen langan. Ja jos Linnanmäki hankkisi joskus uuden ison laitteen, Pulli tahtoisi päästä tekemään sen teemoituksen.

”Jonottajillekin tulisi kaikkea katseltavaa”, hän visioi.

Ideoita töihinsä Pulli saa muista huvipuistoista ja Linnanmäen historiasta. Esimerkiksi tämän kesän uusi näköalaterassi Heppa­rata-laitteen vieressä on hatunnosto menneisyydelle: samalla paikalla oli terassi viimeksi 1960-luvulla.

”Täällä on nyt koko huvipuiston parhaat maisemat.”

Terassin viereen tehtiin uusi kioski, jossa on maksaruohokatto. Rakennuksessa yhdistyy Pullin osaaminen suunnittelussa ja viherpeukalona.

”Emme vielä tiedä, miten ruohokatto talvehtii. Ainakin maksaruoho kerää vähän sadevesiä ja viilentää koppia kuumana päivänä.”

Rakenteiden suunnittelussa täytyy ottaa huomioon monia turvallisuusseikkoja. Esimerkiksi laitejonoille täytyy olla riittävästi tilaa, ja esteettömyysvaatimukset, kuten pyörätuoliliuskat, pitää muistaa sisällyttää suunnitelmiin.

”Sisäänkäynnille olisi kiva saada enemmän puita, mutta alueen alla on Sea Life -akvaario, eikä betonikatolle tietenkään voi istuttaa”, Pulli kertoo.

Alkuperäistä työtään, yhteensä noin 2,5 hehtaarin kokoisten viheralueiden hoitoa, Pulli ehtii myös tehdä edelleen.

Keväällä hän on apulaisineen istuttanut 4 000 kesäkukkaa ja kasvattanut niitä huvipuiston omassa kasvihuoneessa. Nyt kasvihuoneessa kasvaa tomaatteja ja vesimeloneja henkilökunnan iloksi.

Puutarhureiden taukoalueella säilytetään myös varaistutuksia, jos kasvit kokevat esimerkiksi ilkivaltaa.

”Pääosin huvipuistokävijät kohtelevat kasveja hyvin, mutta luokkaretkiaikaan lapsia juoksee joka välistä, ja kukkia voi jäädä jalkoihin.”

Kesän ajan viheralueita ylläpidetään, mutta heti syksyllä kesäkukkien tilalle istutetaan sipulikasveja, kuten tulppaaneja.

Samalla pitäisi aloittaa seuraavan vuoden uudistuksien suunnittelu.

”Viheralueet muuttuvat tilkkutäkiksi, kun puistossa rakennetaan niin paljon uutta koko ajan. Viime vuosina puistomaisuuteen on satsattu taas enemmän.”

Pulli arvioi istuttaneensa Linnanmäelle noin 150 puuta.

”Ehkä puolet niistä on jouduttu kaatamaan huvipuistossa tapahtuvien muutosten yhteydessä”, hän toteaa naurahtaen.

Puita Pulli haluaisi suunnitella huvipuiston maisemaan enemmänkin. Niiden suunnittelussa on vain yksi aikataulullinen haaste.

”Puut tarvitsisivat sellaiset 100 vuotta kasvaakseen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Petri Pulli

 Linnanmäen ylipuutarhuri.

 Vastuussa koko huvipuiston istutuksista, kukkapenkeistä ja puista.

 Suunnitellut täksi kesäksi esimerkiksi uudistetun pääsisäänkäynnin ja lasten laitealue Minimäen.

 Vapaa-ajalla rakentelee autoja ja moottoripyöriä.

 Aloitti työt Linnanmäellä vuonna 1997.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huvipuistot
 • Kesä
 • Puutarhanhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  3. 3

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loistaa juuri nyt voimakkaan punainen aurinko – Suora lähetys valoilmiöstä HSTV:ssä

  4. 4

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   HS:n entinen päätoimittaja ja ex-kansanedustaja hakevat valtioneuvoston viestintäjohtajaksi – yhteensä 15 hakijaa tavoittelee paikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  8. 8

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää