Kaupunki

Räjähdyksestä rannalle – miksi roskaista kivilouhetta kipataan mereen?

HS kertoi keskiviikkona Helsingin rannoilta löytyneestä räjähdysroskasta. Muoviroska päätyy mereen, kun louheella täytetään rantoja. Miten roskaamista voisi estää?

1. Miksi räjäytystöissä käytetään impulssiletkua?

Impulssiletkua on käytetty räjäytyksissä 1970-luvulta lähtien, kertoo räjähdealan yrityksen Forcitin myynti- ja markkinointijohtaja Tommi Halonen. ”Nykyään kaikki ison mittakaavan louhinnat tehdään impulssiletkun avulla.”

Letkun täytyy kestää räjähdysaineen kulkeminen sisällään, joten letku on usein kolmikerroksinen. Se osa letkusta, joka ei räjähdä, jää louhintajätteen sekaan. Vaihtoehtona impulssiletkuille olisivat Halosen mukaan elektroniset räjähdysnallit, mutta ne ovat merkittävästi kalliimpia, ja niistä jäisi jätteeksi metallia. Kolmas vaihtoehto on räjähtävä tulilanka, joka katoaisi räjähtäessään kokonaan, mutta se olisi Halosen mukaan turvallisuusriski.

YIT:n Kalliorakentaminen ja kaivokset -yksikön johtaja Ari Bergström kertoo, että räjäytyksen jälkeen louheesta ei voi alkaa poimia letkunjämiä, koska se olisi vaarallista.

2. Miksi roskaista kivilouhetta kipataan mereen?

Helsingin rakennusviraston projektinjohtaja Jukka Repo kertoo, että louhe on rantarakentamisessa välttämätöntä. ”Meritäyttöä ei ainakaan vetämissäni kohteissa voi tehdä muulla kuin louhintatyömailta vastaanotto­paikoille tulevalla isolla louheella.”

Revon mukaan kaikissa louheissa ei välttämättä ole impulssiletkun jäämiä. Monissa kuitenkin on, ja näkyvät letkut noukitaan vastaanottovaiheessa pois. Siivousta edellytetään urakoitsijoilta tai vastaanottajalta kaikissa kohteissa, ja Revon mukaan velvoite kirjataan myös urakkasopimuksiin.

Muovia kerätään myös merentäyttövaiheessa, mikäli roskaa nousee vedenpintaan. Kaikki roska ei kuitenkaan nouse pintaan, vaan jatkaa matkaansa muille rannoille. 

3. Miksi muoviroskaa ei siivota merestä?

Urakoitsijan siivousvastuu ulottuu Jukka Revon mukaan periaatteessa vain urakka-alueelle. Tuulisena päivänä roskaa voi kuitenkin päätyä vastaanottopaikkojen ja urakointialueiden ulkopuolelle, jolloin vastuukysymys jää auki.

Roskan leviämisen estämiseksi meritäyttökohteissa voi käyttää öljypuomeja – paitsi jos lähellä kulkee laiva­liikennettä. Puomeihin kertyneen roskan siivoaminen kuuluu urakoitsijan tai louheen vastaanottajan siivousyksikölle.

Esimerkiksi Jätkäsaaren työmaan lähellä kulkee laivoja, jotka paitsi estävät öljypuomien käytön myös pilkkovat impulssiletkut pienemmiksi. Siksi letkuja päätyy Jätkäsaaresta Pihlajasaareen, Lauttasaareen ja muille lähi­alueille.

4. Kuka siivoaisi edes rannat?

HS:n lukijat ovat löytäneet räjäytysroskaa esimerkiksi Katajanokalta, Pihlajasaaresta ja Suomenlinnasta. Lautta­saaressa venekerholaiset ovat pitäneet siivoustalkoita, ja Katajanokalla roskia ovat poimineet satunnaisesti ainakin koiranulkoiluttajat.

YIT:n Ari Bergström ehdottaa, että koululaisia voisi palkata siivoamaan rantoja.

”Poishan ne roskat pitää sieltä rannalta saada, eikä se olisi kovin iso työ. Jos olisin vastuussa, palkkaisin työhön koululaisia”, Bergström sanoo.

Lupia valvova ely-keskus on luvannut jäljittää impulssiletkujen alkuperän ja edellyttää luvanhaltijalta siivoamista Lauttasaaresta löytyneiden roskien tapauksessa.

Muovi häiritsee meren ekosysteemiä

Räjäytysroska häiritsee ihmisten lisäksi eläimiä. Esimerkiksi mereen joutunut impulssiletku päätyy helposti syötäväksi, vaikkei sitä sellaiseksi ole tarkoitettu.

Meribiologi ja tutkija Julia Talvitie Aalto-yliopistosta kertoo, että eläin voi päätyä syömään muovia joko erehdyksessä tai passiivisesti suodattamalla sen. Syötynä muovi aiheuttaa eläimelle jopa kuolemanvaaran.

”Muovista voi tulla tukkeumia, ja valheellinen kylläisyyden tunne voi johtaa eläimen nääntymiseen”, Talvitie sanoo.

Roska saattaa aiheuttaa myös sisäisiä ja ulkoisia vaurioita. Mitä pienemmässä muodossa muovi on, sitä useammat eläimet päätyvät syömään sitä.

Muovissa on monesti vaarallisia kemikaaleja, ja lisäksi siihen sitoutuu helposti rasvaliukoisia ympäristömyrkkyjä. Syödessä nekin päätyvät eläimistöön.

Vaikka roska hajoaisi veteen niin, ettei sitä ihmissilmällä enää erota, sen haitallisuus eläimelle ei silti häviä.

”Muovi vaikuttaa hajottuaankin. Se jää veteen mikro- tai jopa nanomuovina. Jos se painuu pohjaan, sitä syövät pohjaeläimet”, Talvitie kertoo.

Uusissa tutkimuksissa on paljastunut, että muovi kulkeutuu todella pitkälle. Se voi myös kuljettaa mukanaan vieraslajeja.

”Tämä tulee olemaan ongelmamme pitkään.”

Talvitie arvelee, että muovista ei huolehdita, koska se on niin halpaa.

Pidä saaristo siistinä -järjestön raportin mukaan Helsingin rannat ovat vertailluista Itämeren kaupungeista roskaisimpia. Rannoilta löytyi kertakäyttöastioiden ohella eniten juuri rakennustyömaajätettä.

Järjestön projektipäällikkö Hanna Haaksi kertoo, että kolme kertaa vuodessa tehtävissä monitorointisiivouksissa rannoilta löytyy impulssiletkujen lisäksi valkoista lasikuitusilppua.

Vuonna 2013 järjestö keräsi Pihlajasaaressa sadan metrin kaistaleelta 18 jätesäkillistä impulssiletkua ja lasikuitusilppua.

”Nyt jätteen määrä on vähentynyt, mutta sekä letkua että silppua löytyy edelleen joka kerta”, Haaksi sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itämeri
 • Roskaaminen
 • Helsinki
 • Muovi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää