Kaupunki

Yhä useampi eläkeläisratsastaja innostuu kilpailemisesta – 70-vuotias Anders Sucksdorff haluaisi ”lähteä suoraan satulasta”

Yli 50-vuotiaat ratsastajat saapuvat viikonloppuna Helsinkiin kisaamaan mestaruuksista. Anders Sucksdorff ei voisi kuvitella elämää ilman ratsastusta.

”Ei sitten mitään hilavitkuttimia eikä strasseja jalustimiin. Tämä on urheilua, ei mikään kauneuskilpailu”, Anders Sucksdorff muistuttaa vielä lainahevosensa omistajia.

70-vuotias Sucksdorff on juuri päättänyt viimeistelevän ratsastuksen Fux TS -ruunalla. Ratsukko osallistuu tänään Tuomarinkylässä järjestettäviin valtakunnallisiin veteraaniratsastajien mestaruuskilpailuihin. Laji on kouluratsastus, vaikka Sucksdorff yleensä hyppää esteitä.

”Esteratsastus on parempi laji vanhemmalle vartalolle, sillä se ei ole fyysisesti niin rankkaa.”

Hänen oma hevosensa on loukkaantunut, joten sekä kilpalaji että hevonen vaihtuivat tämän vuoden mestaruuskilpailuihin.

Reserviratsastajien ja vaihtuvan ratsastusseuran vuosittaiset veteraanien mestaruuskilpailut saapuvat tänä vuonna Helsinkiin. Yli 30 vähintään 50-vuotiasta ratsastajaa mittelee mitaleista helpossa kouluratsastus­ohjelmassa ja 70 senttimetrin esteissä.

Ratsastajien määrä on lisääntynyt kilpailussa tasaisesti. Sama on tapahtunut ratsastusharrastuksen puolella. Yli 60-vuotiaiden jäsenten määrä on kasvanut Ratsastajainliitossa kahdessa vuodessa lähes viidenneksen. Liiton yli 60-vuotiaille ratsastajille tekemässä tutkimuksessa selvisi, että viidesosa heistä on kiinnostunut kilpailemisesta.

”Se oli yllätys. Vanhemmat ratsastajat halusivat fyysisesti raskaita tunteja, eivät omia rauhallisia ryhmiään”, sanoo liiton seurapalvelupäällikkö Nina Kaipio.

Erityisen tärkeää iäkkäille harrastajille oli tallien tarjoama sosiaalisuus. He arvostivat sitä, että voivat harrastaa yhdessä nuorten kanssa ja pysyä näin nykymenosta kärryillä.

Anders Sucksdorffin elämän tärkeät asiat ovat lapsenlapset ja oma hevonen. Ja juuri siinä järjestyksessä – vaimo ja omat lapset tulevat perässä, Sucksdorff sanoo pilke silmäkulmassa.

Kilpailuvietti on kova, joten hän on osallistunut veteraanimestaruuksiin 50-vuotiaasta lähtien. Kultamitaleita kaapissa on jo viisi. Kilpailuissa ei ole tasovaatimuksia, joten ratsastuskouluoppilaat kilpailevat yhdessä puoliammattilaisten, kuten Suckcdorffin, kanssa.

Hän on ratsastanut Suomen maajoukkueessa, valmentaa ja on toiminut myös kansainvälisenä koulutuomarina. Tuomarointi tosin loppui, sillä sen ikäraja on 70 vuotta.

”Mikä on ihan järjetöntä, sillä nyt tiedän lajista enemmän kuin koskaan!”

Mutta eikö ole epäreilua kalastella mitali ratsastuskouluoppilaiden nenän edestä?

”Fux on aika vaikea tapaus, joten en usko, että tänä vuonna voitan kisat”, Sucksdorff arvioi.

Ratsastajainliiton tutkimuksessa selvisi, etteivät onnettomuudet ole yli 60-vuotiailla ratsastajilla sen yleisempiä kuin muillakaan ratsastajilla. He eivät myöskään pelkää ratsastusta.

”Vanhemmat ratsastajat osaavat vältellä riskejä”, Nina Kaipio arvelee.

Onnettomuusriskiä vähentää ikäratsastajien rautainen kunto. Heistä joka kolmas harrastaa liikuntaa vähintään neljä kertaa viikossa. Harva työikäinen pääsee samoihin lukuihin. Myös Sucksdorff sanoo olevansa ikäänsä nähden huippukunnossa, sillä hän pyrkii ratsastamaan joka päivä.

Suurin osa ratsastajista asuu Etelä-Suomessa, joten Ratsastajainliitto suunnittelee parhaillaan uusia palveluita iäkkäille harrastajille yhdessä tallien kanssa.

”Eläkeläisratsastajien palveluissa on talleille kasvun mahdollisuus”, huomauttaa Kaipio.

Sucksdorff ei voisi kuvitella elämää ilman ratsastusta. Hän yritti työvuosinaan olla runsaan vuoden ratsastamatta, mutta vaimo pakotti takaisin tallille.

”Minusta meinasi kuulemma tulla hörhö. Ratsastus on tapani rentoutua. Mistään ei saa niin hyvää fiilistä, kun yhteydestä hevoseen.”

Jos ratsastus loppuisi, tuntuisi kuin yksi raaja leikattaisiin irti.

”Toivon saavani ratsastaa loppuun asti. Mielellään niin, että lähden suoraan satulasta.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Reserviratsastajat kisaavat Helsingissä

 Reserviratsastajat järjestävät yhteistyössä ratsastusseurojen kanssa veteraanien mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastuksessa eri puolilla Suomea joka vuosi.

 Tänä vuonna kilpailut järjestetään Helsingin Tuomarinkylässä. Kilpailuissa on lähes 80 lähtöä, ratsukoista yli 30 osallistuu mestaruuskilpailuun.

 Mestaruuskilpailuihin saavat osallistua kaikki 50 vuotta täyttäneet ratsastajat ilman tasovaatimusta joko ratsastuskoulun hevosella, omalla tai lainahevosella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ratsastus
 • Eläkeläiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  3. 3

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  4. 4

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  5. 5

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  6. 6

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  7. 7

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  8. 8

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  10. 10

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää