Kaupunki

Polkupyöräkuristajia ja tahallisia yliajoja: Mikä saa ihmisen pimahtamaan liikenteessä?

Ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan hyvä liikennesuunnittelu vähentää liikenneraivoa. Hermostumista syntyy vähemmän, kun pyöräilijät, jalankulkijat ja autoilijat eivät kohtaa. ”Ne, jotka raivoavat kaikille, pitäisi sitten lääkärin poimia pois”, Pasterstein sanoo.

Tahallinen yliajo Käpylässä, toisen pyöräilijän kimppuun käynyt pyöräilijä Baanalla. Liikenneraivo on puhuttanut Helsingissä viime päivinä.

Liikenne on Helsingissä tilastojen valossa aiempaa turvallisempaa. Silti joukkoon mahtuu yksittäisiä tieraivoa kokevia, jotka päätyvät vahingoittamaan muita.

Tunnetuin tapaus äärimmilleen menneestä liikenneraivosta lienee vuoden 2015 elokuulta, kun pyöräilijä kuoli Helsingin Meilahdessa autoilijan kiilattua hänen eteensä.

Tuoreempia tapauksia löytyy kuitenkin aivan lähiajoilta.

Viime viikolla autoilijan epäillään ajaneen tahallaan naisen jalkaterän yli Käpylässä, koska hän oli kyllästynyt alueella yhtenään kulkeviin lapsiin. Maanantaina pyöräilijä kuristi toista pyöräilijää Baanalla. Tilanteen epäillään saaneen alkunsa viattomasta äänimerkin antamisesta.

Helsingin poliisin ylikomisarion Dennis Pastersteinin mukaan tieraivoa esiintyy eniten Helsingin keskustassa, jossa on ahdasta ja eri ryhmille ei löydy aina omia väyliä.

”Raivo yltyy, kun eri kulkumuodot pääsevät kosketuksiin tai hyvin lähelle toisiaan”, Pasterstein sanoo.

Niin kävelijöissä, pyöräilijöissä kuin autoilijoissakin on omat kuumakallensa, eikä Pastersteinin mukaan voi sanoa, että jokin ryhmä käyttäytyisi erityisen raivokkaasti.

Joillain ihmisillä rooli, jossa liikkuu liikenteessä, voi muuttaa käyttäytymistä hyvinkin paljon.

”Moni saattaa olla jalankulkijana hyvin rauhallinen, mutta kun hyppää pyörän selkää tai autoon, koko liikennekäyttäytyminen muuttuu”, Pasterstein sanoo.

Liikennepsykologi Martti Peräahon mukaan liikenneraivon syttymiseen vaikuttaa niin yksilön persoonallisuus, kuin ympäristön aiheuttama stressikin.

Ne, jotka käyttäytyvät muutenkin aggressiivisesti, ovat aggressiivisia myös liikenteessä.

Ulkoiset tekijät, kuten ruuhkat, kiire ja väsymys lisäävät painetta. Toisilla paine laantuu ajan myötä, mutta stressi yhdistettynä aggressiiviseen persoonaan voi ääritilanteessa laukaista jopa raivon, jossa pyrkimyksenä on vahingoittaa toista tiellä liikkujaa.

Liikennetilanteet herättävät tunteita kaikissa, mutta tunteet kanavoituvat eri tavoin.

”Tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että erityisesti nuorilla miehillä on edelleen naisia enemmän taipumusta kanavoida ne aggressioon”, Peräaho sanoo.

Peräahon mukaan on mahdollista, että yhteiskunnan yksilöllistyminen heijastuu myös liikenteeseen.

”Minä-keskeisyys on lisääntynyt, eli me koemme kenties helpommin, että meidän oikeuksiamme poljetaan jollain tavalla. Sitten meillä on tavallaan oikeus vastata samalla mitalla jolloin me käyttäydymme aggressiivisesti”, Peräaho sanoo.

Äärimmilleen viety liikenneraivo ei ole Peräahon mukaan kuitenkaan laaja ongelma. Suomen liikenteessä näkyy enemmän lievempää aggressiivisuutta, kuten tyytymättömyyden osoittamista äänimerkein.

Raivonpuuskia aiheuttavia ulkoisia stressitekijöitä voitaisiin kuitenkin poistaa esimerkiksi parantamalla liikennejärjestelyitä, jotta liikenteessä ei olisi niin ahdasta ja hektistä, Peräaho sanoo.

Helsingissä liikennettä on pyritty eriyttämään esimerkiksi keskustan läpi kulkevalla Baanalla. Ylikomisario Pastersteinin mukaan hyvä liikennesuunnittelu vähentää liikenneraivoa. Hermostumista syntyy vähemmän, kun pyöräilijät, jalankulkijat ja autoilijat eivät kohtaa.

”Ne, jotka raivoavat kaikille, pitäisi sitten lääkärin poimia pois”, Pasterstein sanoo.

Peräahon mukaan tieraivon vähentämisessä itsetuntemus on kaiken a ja o. Kun huomaa pinnan palavan jossain tilanteessa, kannattaisi pysähtyä pohtimaan, miksi niin käy.

Seuraavalla kerralla liikenteeseen lähtiessä kannattaa esimerkiksi varata enemmän aikaa tai laskea stressitasoaan muilla keinoilla.

Samoilla linjoilla on myös Pasterstein. Jos huomaa kiihtyvänsä esimerkiksi auton ratissa, kannattaa haukata happea ja kuunnella radiossa soiva kappale loppuun ennen kuin ryntää ulos riehumaan.

”Jäitä hattuun, laske kolmeen tai kymmeneen, juo kuppi teetä ja nuku yön yli”, Pasterstein sanoo.

Oletko kohdannut liikenneraivoa? Kerro meille kokemuksistasi osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  3. 3

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  6. 6

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  7. 7

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  8. 8

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  9. 9

   Etla: Suuryritysten merkitys Suomelle on jopa luultua suurempi, pienyritysten hyödyt näkyvät vasta vuosien päästä – ”Supercell ja Rovio luovat mielikuvaa pikavoitoista”

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää