Kaupunki

Suomenojan tapauksesta tuomio: Työnjohtaja syrji veneyrittäjää, uhkasi turpaanvedolla ja sai lahjuksena olutta

Aluetyönjohtaja tuomittiin sakkoihin, ulkoilupäällikkö Tapani Kortelaisen syytteet hylättiin.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi Suomenojan satamassa aiemmin työskennelleen aluetyönjohtajan sakkoihin syrjinnästä, laittomasta uhkauksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja lahjuksen ottamisesta.

Käräoikeus tuomitsi aluetyönjohtajalle 70 päiväsakkoa. Lisäksi tuomittu ja Espoon kaupunki joutuvat maksamaan veneyrittäjä Massimiliano Carbonen oikeudenkäyntikulut.

Tuomion perusteluissa todetaan, että aluetyönjohtaja on käyttäytynyt uhkaavasti ja hyökkäävästi Carbonea kohtaan tämän hakiessa venettä satamassa olevalta kaupungin varikolta kesäkuussa 2013 ja näin asettanut Carbonen muita venesataman yrittäjiä huonompaan asemaan.

Aluetyönjohtaja syyllistyi syrjintään myös sanoessaan ilman hyväksyttävää syytä venettään kesällä 2013 korjaamaan tulleelle henkilölle, ettei sitä kannata viedä Carbonen yrityksen korjattavaksi mikäli haluaa veneensä tulevan kuntoon ja suositellut toista satamassa toiminutta yrittäjää.

Laiton uhkaus liittyy veneennostotilanteeseen satamassa, jossa syntyi sanaharkkaa Carbonen ja alutyönjohtajan välille ja tällöin aluetyönjohtaja uhkasi vetää turpaan Carbonea. Tuomion mukaan Carbonella on ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Tuomio lahjuksenottamisesta liittyi tapaukseen juhannuksen alla 2013, kun aluetyönjohtaja lupasi hoitaa erään veneen pois ns. karanteenialueelta, jos saa korillisen olutta. Aluetyöntekijä vältti näin itse paperityöt ja toisaalta siirrosta ei myöskään peritty asiakkaalta sanktiomaksua vaan se siis kuittaantui oluella.

Aluetyönjohtaja ja Espoon kaupunki tuomittiin maksamaan Carbonelle kärsimyksestä 500 euroa, kun Carbonen korvausvaatimus oli 3 000 euroa.

Aluetyönjohtaja on keväällä 2015 siiretty hoitamaan toista tehtävää Espoon kaupungilla.

Kaupunki tiedotti tuomion tultua julki, että se perehtyy käräjäoikeuden ratkaisuun ja miettii sitten mahdollisia jatkotoimia.

”Tämän perusteella liikuntapalveluissa harkitaan toimenpiteet ja päätökset tehdään kaupungin sääntöjen ja ohjeiden mukaan. Ratkaisussa jatkon kannalta tullaan ottamaan huomioon niin tuomioistuimen päätös kuin asiassa aikaisemmin tehdyt toimenpiteet sekä se, valittaako aluetyönjohtaja käräjäoikeuden päätöksestä”, kaupungin tiedotteessa kerrottiin.

Ulkoilupäällikkö Tapani Kortelaisen syytteet pakottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.

Espoon käräjäoikeus antoi monimutkaisen Suomenoja-vyyhdin tuomion perjantaina.

Asiaa piti käsitellä oikeudessa jo viime syksynä, mutta puolustus toi tuolloin juuri ennen käsittelyä yllätystodistajia ja asian käsittely mutkistui ja siirtyi tälle kesälle.

Suomenojan sataman epäselvyydet nousivat esiin, kun Helsingin Sanomat paljasti syksyllä 2014 epäselvyyksiä sataman kilpailutuksissa ja sopimuksissa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

HS:n paljastuksesta oikeuteen

 HS paljasti lukuisia epäselvyyksiä Suomenojan sataman kilpailutuksissa ja hankinnoissa syksyllä 2014.

 Espoo teetti Suomenojan satamasta tarkastuksen. Kaupungin toiminnassa havaittiin vakavia puutteita. Selvityksen mukaan merellisen ulkoilun yksikkö ei ollut esimerkiksi noudattanut hankintalakia.

 Yrittäjä Massimiliano Carbonen kiista sataman yrittäjien ja kaupungin kanssa alkoi, kun kaupunki halusi häätää hänen yrityksensä alueelta 2014. Carbone teki tutkintapyynnön sataman esimiehistä ja Suomenoja-vyyhtiä on käsitelty Espoon käräjäoikeudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Suomenoja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää