Kaupunki

Perussuomalaiset nostaa politiikan keltanokan Helsingin kärkipestiin – ”Kyllä osaamme sössiä täällä asiamme”

Perussuomalaiset nostaa Helsingin kaupunginhallitukseen miehen, jolla ei ole käytännössä mitään kokemusta Helsingin politiikasta. Päätös ja puolueen sisäiset kiistat ovat saaneet puolueen kokeneen jäsenen harkitsemaan eroa puolueesta.

Helsingin perussuomalaisissa muhii jälleen paksu henkilöriita. Tällä kertaa tunteita kuumentaa puolueen kaupunginhallituspaikan täyttö.

Paikka jää tyhjäksi, koska kaupunginhallituksessa nyt istuva kansanedustaja Mika Raatikainen (ps) jättäytyy tehtävästä sivuun.

”Minua pyydettiin ehdolle pormestariksi. Jätän siis tuon paikan ja alan valmistautua kuntavaaleihin ja pormestarijuttuun, käy siinä miten käy”, Raatikainen sanoo HS:lle.

Raatikainen jatkaa kuitenkin perussuomalaisten kaupunginvaltuustoryhmän puheenjohtajana.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on valinnut Raatikaisen seuraajaksi kaupunginhallitukseen kuntapolitiikan keltanokan Markku Saarikankaan. Päätös syntyi lopulta perussuomalaisten kaupunginvaltuustoryhmän äänestyksen jälkeen äänin 4–3.

Kaupunginhallitus on käytännössä Helsingin merkittävin vallankäytön elin. Viime kädessä asioista päättää kaupunginvaltuusto. Usein asiat on kuitenkin neuvoteltu jo ennen kaupunginhallituksen päätöksiä niin, että sen päätökset pitävät myös valtuustossa. Siksi jokainen kaupunginhallituksessa istuva kuuluu Helsingin merkittävimpien vallankäyttäjien joukkoon. Kaupunginhallituksessa on 15 jäsentä.

Saarikangas, 52, johtaa nykyisin Perussuomalainen Helsinki -nimistä yhdistystä. Saarikangas oli ehdolla viime eduskuntavaaleissa. Hän sai vaalissa 760 ääntä ja oli tuloksellaan Helsingin 15:nneksi suosituin perussuomalainen. Näiden toimien lisäksi hänellä ei ole muuta näkyvää kokemusta Helsingin politiikassa toimimisesta.

”Ryhmässä herättää närää se, ettei Saarikangas ole ollut mukana kunnallisvaaleissa. Hän ei ole ollut valtuutettu, varavaltuutettu tai valtuustoryhmän jäsen. Hän on Uudenmaan piirin paikallisosaston puheenjohtaja”, sanoo perussuomalaisten valtuustoryhmän entinen puheenjohtaja Harri Lindell.

”Itse en näe, että henkilö, jolla ei ole mitään kokemusta kunnallispolitiikasta, voidaan valita noin arvokkaaseen paikkaan kuin Helsingin kaupunginhallitus.”

Lindell taisteli perussuomalaisten kaupunginhallituspaikasta kesällä 2014. Tuolloin tehtävään valittiin Raatikainen.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän enemmistö pitää kuitenkin Saarikangasta pätevänä henkilönä kaupunginhallitukseen.

”Saarikangas on erittäin perehtynyt näihin asioihin. Hän on perehtyneempi kuin moni meistä, vaikkei kunnanvaltuustossa olekaan. Hän johtaa oikein jämerästi Helsingin perussuomalaisia”, sanoo valtuutettu Seppo Kanerva. Myös Kanerva on johtanut perussuomalaisten valtuustoryhmää tällä vaalikaudella.

Saarikangaskin pitää itseään pätevänä toimimaan Helsingin kaupunginhallituksessa.

”Uskon olevani erinomainen jäsen kaupunginhallitukseen. Kokemukseni on laaja monilta eri aloilta”, Saarikangas sanoo.

”Olen ollut pari vuotta aktiivisesti mukana Helsingin perussuomalaisten toiminnassa. Tuskin kukaan kiistää ansioitani siinä, miten Helsingin perussuomalaisten asiat ovat menneet eteenpäin.”

Yrittäjätaustainen Saarikangas sanoo olevansa laajasti perehtynyt Helsingin kaavoitukseen ja energiapolitiikkaan sekä liikenne- ja yrittäjyysasioihin.

”Minulla on mielestäni laaja näkemys asioista, mutta katsotaan ensi vaalien jälkeen, mitä olen saanut aikaan ja kuinka olen hommaa hoitanut.”

Saarikangas on vuorineuvos Martin Saarikankaan poika. Hänellä on taustallaan Helsingin hovioikeuden heinäkuussa 2012 määräämä viiden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus törkeästä kirjanpitorikoksesta ja velallisen epärehellisyydestä. Saarikangas otti asian itse puheeksi HS:n haastattelussa.

”Siinä yhteydessä tuli vähän rapsuja, mutta mielestäni olen ne yhteiskunnalle sovittanut. Minä ja perheeni olemme olleet tiukoilla sen jälkeen. En koe sen [tuomion] olevan esteenä tehtävään vaan päinvastoin. Jossain määrin voi olla meriittikin, että on ollut vaikeuksia ja selvinnyt niistä”, Saarikangas sanoo.

Helsingin perussuomalaisissa on riidelty neljän viime vuoden aikana tuntuvasti. Edellinen julkinen kiista koski varavaltuutettu Belle Selene Xian roolia puolueessa. Ensin hänet erotettiin helmikuussa 2014 puolueen valtuustoryhmästä. Sen jälkeen Xia jätti itse kaupunginhallituksen ja myöhemmin kaupunginvaltuuston. Lue HS:n uutinen aiheesta täältä.

Kiistan yhteydessä Xiaa puolustanut Kanerva muun muassa syytti perussuomalaisten valtuustoryhmää tuolloin johtanutta Lindelliä ja puolueen Helsingin-piirin tuolloista puheenjohtajaa Nuutti Hyttistä poliittisesta ajojahdista Xiaa kohtaan.

Pari vuotta aiemmin, syksyllä 2012, perussuomalaisten Helsingin-piiri erotti entisen kansanedustajan Juha Väätäisen (ps) piirin johtajan tehtävästä.

Väätäinen ehti toimia tehtävässä noin vuoden. Häntä arvosteltiin omavaltaiseksi johtajaksi. Viimeinen pisara riidassa oli, ettei Väätäinen hyväksynyt silloisen piirihallituksen esityksiä piirin vaalipäälliköstä. Kinan takia perussuomalaisten puoluehallitus otti Helsingin-piirin holhoukseensa.

Viisi perussuomalaisten paikallisyhdistystä nosti erokiistasta kanteen. Kanteen mukaan puheenjohtajuutta koskevat kokoukset oli kutsuttu koolle vastoin sääntöjä. Käräjäoikeus hylkäsi myöhästyneen kanteen.

Lindelliä perussuomalaisten sisäiset kahinat alkavat jo kyllästyttää.

”Jos meillä ei käydä oikeutta toisiamme vastaan, niin sitten tapellaan keskenään jostain muusta. Kyllä perussuomalaiset osaavat sössiä täällä asiansa. Olen harkinnut pitkään eroa, mutten ole sitä päätöstä tehnyt.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Kuntapolitiikka
 • Helsinki
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää