Kaupunki

Helsinkiläismies löysi vuokrattavana-palstalta oman asuntonsa kuvineen päivineen – Valeasunnoista tulee monta ilmoitusta viikossa

Vuokravakuuksien saalistajat skannaavat kuvia ja tietoja asuntosivustoilta ja esimerkiksi Airbnb:stä.

Helsinkiläisen Joonas Pekkasen sähköposti kilahti perjantaina: Asuntovahti on bongannut hienon vuokrakaksion. Muuten hyvä, mutta Pekkanen omistaa asunnon itse eikä etsi siihen vuokralaista. Haisee huijaukselta.

Sähköposti tuli Oikotie-palvelusta, jonne Pekkanen on asettanut vahdin. Vahti lähettää hänelle viestin, jos samaan taloon tulee vuokra-asunto tarjolle.

Todennäköisesti Pekkasen asunto ja Oikotie ovat joutuneet huijauksen välikappaleiksi, arvelee Oikotien asuntoliiketoiminnan johtaja Mikko Ristimäki.

Hänen mukaansa vastaavat tapaukset ovat todellinen maanvaiva ja ”ihan ammattimaista toimintaa”.

”Kun joku saadaan blokattua, tulee aina uusi.”

Vastaavat huijausyritykset vaivaavat Ristimäen mukaan asuntoportaaleja ympäri maailmaa.

”Me saamme joka viikko useita ilmoituksia huijausepäilyistä”, Ristimäki sanoo. Niistä ilmoittavat sekä huijatuksi tulleet ihmiset että sellaiset, jotka muuten vain huomaavat epäilyttävän vuokra-asunnon.

Ristimäki tuntee hyvin huijareiden logiikan: näiden tarkoitus on saada vuokra-asunnon tarvitsija maksamaan vuokravakuus.

”Jos asunnon etsijällä on kiire, hänelle saatetaan luvata asunto, kun hän vain maksaa vakuuden.”

Mitään näyttöjä huijausasunnoista ei tietenkään järjestetä, eikä asuntoja välttämättä ole edes olemassa.

”Huijarit skannaavat verkkosivustoja ympäri maailman ja myös meillä. Niiltä he kopioivat talteen ilmoituksia ja kuvia, joilla he myöhemmin houkuttelevat ihmisiä.”

Pekkasenkin kaksiosta on netissä valokuvia, sillä hän vuokraa Etu-Töölössä sijaitsevaa asuntoaan Airbnb-palvelun kautta.

Oikotiellä Pekkanen ei ole ilmoittanut. Siellä Pekkasen asuntoa vuokraa ”Vilho”.

”Vilho” ei ole jättänyt ilmoitukseen yhteystietojaan, vaan hänet saa kiinni vain vastaamalla ilmoitukseen.

Mikko Ristimäen mukaan uutterimmat ”vilhot” tekevät viestejään käsin. Huijausta on vaikea tunnistaa, jos huijarilla on esimerkiksi fi-päätteinen sähköpostiosoite tai uskottavan näköinen puhelinnumero.

Todellisuudessa ”Vilhoja” on ympäri maailmaa.

”Niitä tulee kaikista maanosista, Aasiasta, Afrikasta, Lähi-idästä, Venäjältä ja Etelä- ja Pohjois-Amerikasta. Ja varmasti myös Suomesta, mutta isommassa mittakaavassa ulkomailta.”

Oikotie on Ristimäen mukaan tehnyt poliisille muutamia tutkintapyyntöjä, mutta lähtökohtaisesti palvelu ei voi tehdä rikosilmoituksia uhrien puolesta.

Huijauksen paljastuttua Oikotie poistaa ilmoituksen ja estää uusien ilmoitusten jättämisen kiinni jääneen ”vilhon” sähköpostiosoitteella. Myös teknisiä keinoja ja pankkitunnistautumista on mietitty.

Oikotien näkökulmasta huijauksen rikosnimike voi olla esimerkiksi tietoliikenteen häirintä, Ristimäki sanoo.

”Uhrin näkökulmasta se on petos, joten suosittelemme rikosilmoituksen tekemistä.”

Myös poliisille ilmiö on tuttu. Helsingin poliisin rikoskomisario Heikki Sandberg kehottaa ihmisiä olemaan erityisen varovaisia silloin, jos heistä tuntuu, että esimerkiksi ilmoituksen kohteena oleva asunto on poikkeuksellisen edullinen.

”Usein houkutus tulee siitä, että joku myy jotain pikkaisen halvemmalla kuin muut. Silloin ostaja kuvittelee saavansa jonkun tuotteen liian halvalla ja, ettei myyjä tajua myymänsä tuotteen arvoa”, Sandberg sanoo.

Poliisille tuttuja ovat myös härskisti huijatut ihmiset.

”On ollut niitäkin tapauksia, että vuokrataan asunto ja vaihdetaan avaimet, takuuvuokra ja ensimmäisen kuun vuokra jossain huoltoasemalla. Sitten, kun se vuokraaja koettaa päästä asuntoon hän huomaa, ettei avaimet sovi kämppään ollenkaan. Ei näihin kuitenkaan ihan joka viikko törmää”, Sandberg sanoo.

Sandberg sanoo, ettei esimerkiksi etumaksuja kannata maksaa pelkän netissä nähdyn asuntoilmoituksen perusteella, koska silloin suurena riskinä on, että ostajaa menettää rahansa.

”Esimerkiksi Airbnb:tä käytetään välikkappaleena tällaisissa huijauksissa. Se on tunnettu brändi, joka luo uskottavuutta. Huijarit ovat keksineet, että he saavat sitä kautta rahaa, koska Airbnb mainostaa erikseen estävänsä huijauksia.”

Sanberg kertoo, että Helsingin poliisi on saanut kesäkuusta syyskuun loppuun 30–40 Airbnb:tä koskevia rikosilmoitusta.

”Siitä minulla ei ole tilastoa, kuinka paljon esimerkiksi Oikotiellä yritetään myydä tai vuokrata asuntoja perusteettomasti”, Sandberg sanoo.

”Molemmissa rikostyypeissä varmaan suurin osa jää ilmoittamatta, sillä molemmissa tapauksissa ihmisiä saattaa vähän hävettää asia. Ne keneltä menee isompi summa, ne tulevat poliiisille, sillä he toivovat saavansa ainakin osan rahoista takaisin.”

Helsingissä ja Suomessa vuokra-asuntohuijausten vilkkainta aikaa on loppukesä, jolloin esimerkiksi opiskelijat etsivät kuumeisesti asuntoja.

Viime viikolla HS kertoi huijausaallosta, jossa kohteeksi ovat joutuneet ensimmäistä asuntoaan etsivät, turvapaikan saaneet maahanmuuttajat.

Helsingin poliisin rikoskomisario Reijo Enqvist arvelee viime viikolla julkaistussa uutisessa, että tiedot pimeästä välityksestä eivät yleensä kantaudu poliisille. Selkeimmistä huijauksista on kuitenkin jo aloitettu esitutkintoja.

”Meillä on tutkittavana muutamia juttuja. Vuokrattavaksi on tarjottu esimerkiksi asuntoa, jossa on jo asunut joku muu.”

Helsingin Sanomat ja Oikotie.fi:n omistava Sanoma Digital kuuluvat samaan Sanoma Media Finland -konserniin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vuokra-asunnot
 • Huijaukset
 • Helsinki
 • Verkkohuijaukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku

  2. 2

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  3. 3

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  5. 5

   Suomalainen hyttyskatiska torjuu malariaa – toimiva malli löytyi popin megatähti Madonnan asusta

   Tilaajille
  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  8. 8

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  9. 9

   Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset

  10. 10

   Aktiivinen kansalainen on Suomen politiikassa kuin vieras ulkoavaruudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Julkinen liikenne, lyhyet taksimatkat ja vuokra-auto 500 euron kuukausimaksulla – eri kulkutavat yhdistävät liikennepalvelut voivat tulevaisuudessa korvata omistusauton
  3. Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”
  4. Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku
  5. Taksi Helsinki etsii uutuusbisnestä seniorien hoivakuljetuksista – Verottaja ei hyväksy kyytejä kotitalousvähennykseen
  6. Hovioikeudessa kuullaan ehdottoman vankeustuomion saanutta Jari Aarnion alaista – ovatko Pasilan miehen puhelimet kulkeneet alaisen mukana?
  7. Idyllinen saarikunta Hailuoto on saamassa vihdoin sillan, mutta osaa asukkaista pelottaa muuttuminen ”Oulun lähiöksi” – ”Jos oululaiset haluavat liittyä Hailuotoon, voimme kuunnella, mitä heillä on tarjota”
  8. Matkapuhelinverkko pätkii pää­kaupunki­seudulla useimmin Vantaalla – Laaja selvitys kertoo, miten verkko toimii koti­kaupungissasi Tilaajille
  9. Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset
  10. Tällaisia mielipiteitä metro kirvoitti vuonna 1982: Röyhkeät miehen­retaleet veivät istuma­paikat, Itä-Helsingin liikenne­yhteydet menivät piloille, möly tuhosi kesäloman
  11. Aktiivinen kansalainen on Suomen politiikassa kuin vieras ulkoavaruudesta
  12. Näytä lisää