Kaupunki

Poliisi selvittää Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen mahdollisia työturvallisuusrikoksia

Työsuojeluviranomaiset ovat tehneet poliisille ilmoituksen Hesystä.

Työsuojeluviranomaiset ovat tarttuneet astetta järeämpiin keinoihin Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) pitkäaikaisten työsuojeluongelmien ratkaisussa. Uudenmaan aluehallintoviraston (avi) työsuojelu on tehnyt Hesystä ilmoituksen poliisille esitutkintaa varten.

Avin työsuojelutarkastaja Kirsi Pardain-Patanen ei kerro ilmoituksen tarkkaa sisältöä. Helsingin poliisin komisario Anni Hietala vahvistaa, että asia on parhaillaan poliisin tutkinnassa. Poliisi selvittää omalta osaltaan, onko syytä aloittaa esitutkinta.

Hesyn hallituksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen kertoo, että yhdistys on saanut tiedon poliisitutkinnasta.

”Me soitimme aviin kysyäksemme tästä asiasta tarkemmin. Ilmoitus koskee edellisen hallituksen toimia, ei tätä nykyistä”, Luukkainen sanoo.

Hesy vaihtoi hallitusta vappuna, ja Luukkainen palasi yhdistyksen puheenjohtajaksi parin vuoden tauon jälkeen.

HS:n saamien tietojen mukaan avin ilmoitus perustuu rikoslain 47 luvun ensimmäiseen pykälään, joka koskee työturvallisuusrikoksia.

Työturvallisuusrikokseksi katsotaan tapaukset, joissa työnantaja tahallaan tai huolimattomuuttaan rikkoo työturvallisuusmääräyksiä, lyö laimin valvontavelvoitteensa tai jättää huolehtimatta työsuojelun edellytyksistä. Lain mukaan työsuojelurikoksesta voidaan tuomita joko sakkoihin tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Avi on jo seitsemän vuoden ajan yrittänyt saada Hesyn monia työsuojeluongelmia kuriin. Hesylle on tänä keväänä ja kesänä langetettu jo kaksi uhkasakkoa, joilla yhdistystä on patistettu ihmisten työolojen parantamiseen. Uhkasakkojen yhteissumma on 18 000 euroa.

Uhkasakkojen ja poliisille jätetyn ilmoituksen perustana on huhtikuussa valmistunut tarkastuskertomus, jossa työsuojelutarkastajat totesivat, että Hesy ei ole kyennyt parantamaan henkilöstönsä työoloja.

Tarkastuskertomuksen mukaan henkilöstön epäasiallinen kohtelu on ollut uhkaavaa käytöstä, huutamista, mykkäkoulua ja epäasiallista puhuttelua, mikä on koettu ammattitaitoa halventavana. Epäasiallisena pidettiin toistuvaa arvostelua, ulos savustamista ja työn hankaloittamista.

Hesy lupasi jo vuoden 2013 syksyllä parantaa tilannetta työnjohdollisilla järjestelyillä. Yhdistys palkkasi uuden toiminnanjohtajan seuraavana vuonna, mutta tämä erosi muutaman kuukauden pestin jälkeen.

Hesyn uutena toiminnanjohtajana aloitti Pirjo Onza elokuun alussa. Onzan mukaan työn kuormitusta on yritetty keventää rekrytoimalla muutama uusi tuntityöntekijä. Henkilökunnalle tehdään myös syksyn aikana yhdessä työterveyshuollon kanssa selvitys työoloista.

”Kaiketi uuden toiminnanjohtajan palkkaaminen on se konkreettinen teko, jolla yhdistys on pyrkinyt parantamaan tilannetta”, Onza sanoo.

Toiminnanjohtajan toivotaan selkeyttävän työnjohdollisia ongelmia. Onza on myös nimetty Hesyn uuden eläinkeskushankkeen projektipäälliköksi.

Työoloja on pyritty parantamaan myös vanhassa eläinkeskuksessa Itä-Pakilassa Alkusyksyn aikana entisen kauppakiinteistön ilmastointilaitteet on huollettu ja ilmanvaihtokanavat puhdistettu.

Avin tarkastaja Pardain-Patasen mukaan Hesylle on annettu aikaa saattaa työolot järjestykseen, ja seuraava kuuleminen tapahtuu loka-marraskuun taitteessa.

”Nämä ovat pitkiä juttuja. Meidän on pystyttävä arvioimaan, onko toteutetuilla toimenpiteillä todellista vaikutusta työoloihin. Onko esimerkiksi työn kuormittavuus vähentynyt”, Pardain-Patanen luonnehtii.

Työsuojeluviranomaisilla on ollut kaksi tutkintalinjaa Hesyssä. Pardain-Patanen ei yksilöi, liittyykö poliisille jätetty ilmoitus työn kuormittavuuden tutkintaan vai epäasiallisen käytöksen tutkintaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hesy
 • Eläinsuojelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  9. 9

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  10. 10

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Erittäin voimakas taifuuni lähestyy Japania – sääolosuhteiden on arvioitu vaikuttavan äänestys­aktiivisuuteen sunnuntaisissa vaaleissa
  3. Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoitukset ovat alkamaisillaan Tampereella – ”Poliisi tarkkailee tilannetta”
  4. Sähköratavaurio Tikkurilassa sekoittaa pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä – kaukojunat Helsingin ja Tampereen välillä voivat myöhästyä jopa 40 minuuttia
  5. Luottamus poliisiin ehkäisee levottomuuksia – Mitä Suomessa voitaisiin oppia Ruotsissa tehdyistä virheistä?
  6. Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa
  7. Tunti sitten
  8. Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen
  9. Slovakialaisen tanssiteatterin lumoava Carmen on ennätysmäisen eroottinen
  10. Kanadan pääministeri Trudeau arvosteli Quebecin huivikieltoa, joka on tiettävästi Pohjois-Amerikan ensimmäinen – ”Hallinnon ei kuulu kertoa naiselle, miten hänen pitäisi pukeutua”
  11. Taitava ja runollinen esikoisromaani kertoo lapsesta, jolla on yksi jalka Suomessa, toinen sosialismin krapulaa potevassa Romaniassa
  12. Kerran vuodessa pohjoisenglantilainen pikkukaupunki muuttuu sarjakuvaparatiisiksi, jossa voi bongata muumeja pääkadulla
  13. Näytä lisää