Kaupunki

Malmin lentokentän painuva savipohja ei rakentamisen suunnittelijoita hetkauta –”Paaluttaminen ei ole erityisen kallista”

Malmin lentokentän savipohjalle suunnitellaan asuntoja 25 000 ihmiselle. Geoteknikkojen mukaan maapohjan painuminen ei ole mikään ongelma.

Malmin lentokentän alla oleva maaperä on tavanomaista helsinkiläistä rakennuspohjaa. Sen päälle ei ole halpaa eikä kallista rakentaa, vaan jotakin siltä väliltä. Näin kertoo geotekniikkapäällikkö Mirva Koskinen Helsingin kiinteistövirastosta.

”Se on tyypillistä rakennusmaata pääkaupunkilaisiin olosuhteisiin nähden”, Koskinen luonnehtii.

Samaa sanoo Koskisen esimies, geoteknisen osaston osastopäällikkö Ilkka Vähäaho Helsingin kiinteistövirastosta.

”Malmin maaperä ei ole erityisen poikkeuksellista”, hän sanoo. Vaikeampiakin alueita on Helsingissä rakennettu.

”Esimerkiksi Arabianrannassa ongelmana eivät olleet pelkästään painumat. Koko maaperä oli matkalla kohti merta”, Vähäaho kuvaa.

Geotekniikkapäällikkö Mirva Koskinen kommentoi HS:n kirjoitusta Malmin lentokentän luoteiskulmauksessa sijaitsevasta Fallkullan kiilasta. Alueella sijaitsevien asuintalojen pihamailla ja kulkuväylillä maa on paikoin painunut ja aiheuttanut muun muassa runkovesiputken katkeamisen.

Fallkullan kiilan alue on savikkoa. Saven kuivuessa sen tilavuus pienenee ja rakennusmaan pinta saattaa painua. Painuminen on luonnollista, ja se saattaa jatkua sadankin vuoden ajan.

Mirva Koskinen puhuu nimenomaan painumisesta eikä vajoamisesta: ”Kun savimaalle rakennetaan taloja tai infraa [esimerkiksi pihoja, teitä ja kunnallistekniikkaa], maan pintaa pitää yleensä korottaa, esimerkiksi jotta viemärit voidaan rakentaa siten, että hulevedet kulkevat niissä painovoimalla”, hän selittää.

”Täytemaa tuo saveen kuormitusta, mikä aiheuttaa painumista.”

Helsinki suunnittelee rakentavansa Fallkullan kiilan naapuriin nykyisen Malmin lentoaseman maille asunnot 25 000 helsinkiläiselle. Lentoaseman maaperä on jotakuinkin samaa kuin Fallkullan kiilassa.

Jotta talot eivät vajoaisi, maa rakennusten alla paalutetaan. Esimerkiksi Fallkullan kiilassa talot paalutettiin, mutta pakoin väyliä, pihoja ja piharakennuksia ei, jolloin rakennelmat vajosivat.

Tästä syystä ”Malmin kentälle ei halpoja asuntoja rakenneta koskaan”, arveli paikallisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marko Klapuri mainitussa HS:n haastattelussa.

Jos savimaaperän vahvistaminen ja paalutus tehdään kunnolla, se maksaa ja näkyy asuntojen hinnoissa, Klapuri päätteli.

Geotekniikkapäällikkö Mirva Koskinen on laskeskellut ”karkealla tasolla” maapohjarakentamisen kustannuksia ja niiden vaikutusta asuinrakentamisen hintaan Malmin lentokentällä. Lopputulema on keskiluokkaa.

”Ainahan rakentaminen maksaa. Ideaalisia yhtenäisiä alueita ei Helsingissä enää juuri ole”, hän toteaa.

Parasta rakennusmaata on kantava maaperä, jota ei tarvitse vahvistaa. Isoista alueista esimerkiksi osa Vuosaarta oli sellaista. Helsingissä on Koskisen mukaan jäljellä melko vähän helposti rakennettavaa maata, jopa vain yksittäisiä tontteja.

Kallioperäkään ei tee rakentajaa onnelliseksi, koska se vaatii louhintaa, mikä taas on kallista. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Kruunvuorenranta ja nyt rakenteilla oleva Keski-Pasilan eteläosa.

Jätkäsaari ja Kalasataman alue taas ovat meren päälle kasattuja vanhoja täyttömaita. Ne on rakennettu aikoina, jolloin kriteerit olivat toiset kuin nykyiset. Alueet vaativat osin myös pohjan vahvistustöitä.

Fallkullan kiilan tai Malmin lentokentän kaltaisia aiempia savikkoalueita Helsingissä on muun muassa Pukinmäessä, Viikin Latokartanossa tai Pikku Huopalahdessa. Savikerroksen paksuus on 10–15 metriä. Paalua upotetaan saveen, kunnes vastaan tulee kallio tai tiivis moreeni. Paalun hinnan määrittää sen pituus, mutta myös materiaali.

”Malmilla soveltuvat käytettäväksi tavanomaiset teräsbetonipaalut. Se ei ole erityisen kallista”, Koskinen sanoo.

Teräsbetonipaalutus lisää viisikerroksisessa kerrostaloissa kerrosneliön hintaa noin 40 eurolla verrattuna siihen, ettei paalutusta tarvita. Kaksikerroksiseen taloon paalutus voi tuoda vaikkapa 90 euron lisän kerrosneliötä kohti.

Malmille on suunniteltu erikokoisia taloja, muun muassa kerrostaloja ja parikerroksisia pienempiä taloja. Mitä pienempi talo, sitä kalliimmaksi paalutus tulee kerrosneliötä kohti.

Malmin lentokentän alue on savikkoa. Vieressä on vielä vetelämpää: ”Tattarisuon pienteollisuusalue on suota. Siihen tarkoitukseen alue toimii”, Ilkka Vähäaho toteaa.

Hän ei usko, että Tattarisuolle kaavoitetaan asumista. Alueen viemäreissä on jo ollut ongelmia. Ja sitten on huolena vielä se iso asia, kun maahan kosketaan.

”Pidämme erityistä huolta pohjavedestä, jotta sen pinta ei laske”, Vähäaho lupaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

 Savikko yleensä paalutetaan rakennusten alta teräsbetonipaaluilla.

 Paikoin joudutaan käyttämään porapaaluja. Ne ovat teräspaaluja, jotka asennetaan poraamalla pakoilleen. Menetelmä on noin kaksi kertaa kalliimpi kuin tavanomainen teräsbetonipaalutus. Menetelmää on käytetty muun muassa Jätkäsaaressa.

 Kallioinen maaperä vaatii louhintaa. Louhe voidaan kierrättää.

 Piha-alueiden vakauttamiseksi on erilaisia menetelmiä. Yksi niistä on asentaa pilarimaisia rakenteita metrin välein. Pilaristabiloinnin tehtävä on kantaa päälle tulevaa kuormaa.

 Sekoitinkärjellä voidaan sekoittaa savimaaperään sitä tukevoittavaa sementtiä tai kalkkisementtiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoasemat
 • Malmi
 • Rakentaminen
 • Asuminen
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  3. 3

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Yrittikö kadonneen sukellusveneen miehistö ottaa yhteyttä? – Argentiinassa havaittiin seitsemän epäonnistunutta satelliittipuhelua

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  9. 9

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää