Meditointihuone, 3D-printteri ja kaupungin suosituin vessa – tällainen on Helsingin keskustakirjasto

Helsingin uusi kohtauspaikka yhdistää digiä ja kirjastoperinteitä. Siellä voi katsoa elokuvia, kahvitella tai ihan vain lainata suosikkikirjansa.

Perustukset ovat kutakuinkin valmiit, ja Töölönlahden puiston viereen rakennettava keskustakirjasto alkaa pian nousta maanpinnan yläpuolelle kaupunkilaisten ihmeteltäväksi. Kantakaupungin yhteiseksi olohuoneeksi suunnitellun kirjaston ovet avautuvat joulukuussa 2018. Tämä julkisivukuva on jo monille tuttu:

Mutta miltä kirjasto pitää sisällään? Se selviää nyt.

1. Valtaosa kirjastosta on aluetta, jossa saa puhua ääneen.

Kun keskustakirjaston suunnittelijat selvittivät kansalaisten toiveita, selvisi, että kirjastokansa haluaa rauhaa ja hiljaisuutta.

Toive on kuultu. Keskustakirjaston koko kolmas kerros pyhitetään lukurauhalle. Lisäksi toiseen kerrokseen on suunniteltu lukusalin tyyppinen rauhallinen tila ja mietiskelyyn tarkoitettu meditointihuone.

Keskustakirjastoon tulee myös paikkoja, joissa voi elämöidä tai ainakin keskustella ääneen. Kirjaston pohjakerros on suunniteltu tapahtumien ehdoilla ja toiseen kerrokseen tulee ryhmätyötiloja sekä työskentelypisteitä.

2. Kirjastoon tulee luettavaa lukuisilla kielillä.

Saksaa, ranskaa ja espanjaa, mutta myös kiinaa, arabiaa ja somaliaa. Keskustakirjastoon tulee aineistoa noin kymmenellä kielellä.

Ulkomaalaistaustaiset tai kieltä opiskelevat voivat siis löytää materiaaleja harvinaisemmillakin kielillä.

Keskustakirjaston aineistosta tulee monipuolisempi kuin pienemmissä kirjastoissa, koska kirjastosta tulee suuri. Pasilaan jää monikielinen kirjasto, jossa aineistoa on yli 80 kielellä.

3. Ylimmästä kerroksesta näkee toiseen päähän, vaikka rakennus on hyvin pitkä.

Keskustakirjaston arkkitehtuuria suunnitellessa on tehty mielenkiintoisia ratkaisuja. Esimerkiksi kolmannen kerroksen eteläkulmassa on paikka nimeltä ”Huippu”, joka nousee niin korkealle, että sieltä näkyy kerroksen läpi. Se on epätavallista, koska keskustakirjasto on pitkänmallinen rakennus. Sen pituus on 150 metriä.

4. Kirjaston vessoista tulee todennäköisesti kantakaupungin käytetyimmät.

Avoimia, maksuttomia ja turvallisia tiloja ei liiemmin ole kaupungeissa. Sillä on kääntöpuolensa.

”Keskustakirjastosta tulee taatusti keskikaupungin suosituin vessa”, Helsingin kirjastolaitoksen johtaja Tuula Haavisto toteaa.

5. Keskustakirjastossa voi kokeilla 3D-tulostinta ja vinyylileikkuria sekä käyttää musiikkistudiota.

3D-tulostimet ja vinyylileikkurit ovat olleet kirjastoissa jo jonkin aikaa asiakkaiden käytössä.

Niitä tarjotaan kirjastokansalle, koska kirjaston perustehtävä on jakaa tietoa. Tuula Haaviston mukaan kaupunkiverstaat 3D-tulostimineen ja vinyylileikkureineen saavat ihmiset verkottumaan.

”Tämän olemme huomanneet moneen kertaan aloitettuamme kaupunkiverstaan Lasipalatsissa kolme vuotta sitten.”

Vastaavissa tiloissa käyttäjät esimerkiksi perustavat klubeja, auttavat toisiaan ja pienyrittäjät saattavat aloittaa yhteistyön. Nyt Lasipalatsin kaupunkiverstas on siirretty Kirjasto 10:een.

”Kirjastossa asiakkaat voivat tutustua sellaisiin uusiin innovaatioihin, jotka ovat vielä liian kalliita kotiin hankittavaksi tai mahdutettaviksi pieniin neliöihin”, Pirjo Lipasti kertoo.

Musiikin tekijät voivat puolestaan tallentaa sävellyksiään keskikerroksen studioissa.

6. Saunaa kirjastoon ei sittenkään tule.

Alun perin keskustakirjastoon suunniteltiin saunaa, mutta suunnitelmat muuttuivat.

Kirjastolta kerrotaan, ettei saunaa tule, sillä osoittautui, ettei se olisi ollut liiketaloudellisesti kannattavaa. Kirjasto olisi joutunut sponsoroimaan yrittäjää.

7. Elokuvateatteri

Keskustakirjastoon tulee elokuvateatteri, jossa on 253 paikkaa. Kirjastolta kerrotaan, että neuvottelut ovat pitkällä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVI) kanssa.

Jos kirjasto pääsee KAVIn kanssa sopimukseen, näytetään kirjaston elokuvateatterissa todennäköisesti samankaltaisia elokuvia kuin Kampissa sijaitsevassa Elokuvateatteri Orionissa.

Elokuvasalia käytetään myös muihin tarkoituksiin kuten puhetilaisuuksiin ja pienimuotoisiin musiikkiesityksiin.

8. Turistit, perheet ja freelancerit tervetuloa!

Tanskan Aarhusin monitoimikirjastosta on tullut suosittu paikka turistien keskuudessa. Siksi myös keskustakirjaston odotetaan vetävän puoleensa matkaajia.

Kirjastoa on suunniteltu perheille sopiviksi. Sen läheisyyteen tulee leikkipuisto ja kulkureittejä on pohdittu lastenrattaat mielessä.

Lisäksi tilaan on mietitty paikkoja, joissa voi työskennellä ryhmässä tai yhdessä. Aalto-yliopistossa on tutkittu, että isoissa yrityksissä työskentelevät viettävät etäpäiviään mieluiten kotonaan tai kahvilassa. Freelancerit sen sijaan arvostavat kirjastojen ilmapiiriä. Kirjaston ryhmätyötilat soveltuvat esimerkiksi koulutöiden puurtamiseen porukassa.

Keskustakirjasto palvelee edelleen sellaisia henkilöitä, jotka haluavat vain lainata kirjan ja lähteä kotiin sitä lukemaan.

9. Kirjaston kahvilaravintolassa riittää kävijöitä.

Keskustakirjastoon rakennetaan kahvilaravintola ja kahvilapiste. Ravintola tulee ensimmäiseen kerrokseen ja kahvila kolmanteen eli hiljaiseen kirjastokerrokseen.

”Kahvilapisteestä voi ottaa kahvin ja mennä lukemaan, minne tykkää. Suhtaudumme sallivasti siihen, että kirjastonkirjoja luetaan kahvikupin kanssa. Kirjastolaitos perustuu luottamukseen.”

Helsingin kirjastolaitoksen johtaja Tuula Haavisto odottaa, että kahvilaravintolasta tulee suosittu. Paikka on keskeinen ja miljöö miellyttävä.

10. Keskustakirjaston kaltaiset monitoimikirjastot ovat muotia Euroopassa

Keskustakirjaston kaltaisia tiloja on rakennettu viime aikoina useissa paikoissa Euroopassa.

Tanskan Aarhusissa valmistui vasta kirjasto, jossa voi kirjojen lainaamisen lisäksi katsoa videoita ja kuunnella puhetilaisuuksia ja nauttia kahvia juoden satamamaisemasta. Lisäksi Norjan Osloon ja Belgian Gentiin on tulossa lähivuosina kirjastot, joissa voi tehdä muutakin kuin lainata kirjoja.

Pirjo Lipastin mukaan etenkin lapsiperheet ovat löytäneet Aarhusin kirjaston, vaikka se sijaitsee keskellä keskeneräistä satama-aluetta.

”Kyllä voi sanoa, että on jonkinlainen kirjastobuumi menossa. Ainakaan kirjasto ei ole kuolemassa”, Lipasti kertoo.

Keskustakirjasto etsii nimeään netissä järjestettävässä nimikilpailussa. Voit osallistua kilpailuun tästä linkistä.

Korjaus su 23.10. klo 10:59: Jutussa luki alunperin, että elokuvateatteri Orion sijaitsisi Sörnäisissä. Todellisuudessa teatteri sijaitsee Kampissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  9. 9

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  10. 10

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää