Kaupunki

Guggenheim nousee ehkä sittenkin – Kustannukset jaettaisiin Helsingin kaupungin ja yksityisten kesken

Seuraavaksi kiistelty museohanke etenee kaupungin päätöksentekoon – aikaisintaan museo voisi avautua vuonna 2021

Helsingin kaupunki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö ovat julkistaneet uuden esityksen Guggenheim-museon perustamisesta Helsinkiin. Esityksen mukaan kaupunki ja tukisäätiö jakaisivat museon kustannukset. Kaupungin osuus kustannuksista pysyy jotakuinkin samana ja yksityisen rahan osuus kasvaisi.

Samalla Guggenheim tulisi vastaan alentamalla vaatimaansa lisenssimaksua 30 miljoonasta dollarista 20 miljoonaan dollariin eli noin 18 miljoonaan euroon. Lisenssimaksu on määrä rahoittaa tukisäätiön keräämin varoin. Se kattaisi Guggenheim-nimen käytön, Guggenheim-säätiön kokoelmien käytön sekä asiantuntija-, viestintä- ja tutkimuspalveluiden käytön.

Esitys tulee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ensi maanantaina. Jos kaupunginhallitus hyväksyy suunnitelman, äänestää siitä seuraavaksi kaupunginvaltuusto.

Jos valtuusto puoltaa hanketta, ovat kaupunki ja tukisäätiö valmiit toteuttamaan suunnitelman.

Vuosina 2017–2019 käsiteltäisiin tontin kaavamuutos ja laadittaisiin hankesuunnitelma. Museon rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2019 ja museo avautua vuonna 2021.

Tiedotustilaisuudessa apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi, että Helsingin kaupunki olisi museon rakennuttaja, ylläpitäjä ja pääasiallinen omistaja. Muuten kaupunki ei rahoittaisi museon toimintaa.

Museon pyörittäminen kuuluisi Guggenheim-tukisäätiölle. Guggenheim kantaisi myös riskin lipputuloista.

Guggenheim Helsingin Tukisäätiön perustivat Helsingissä keväällä 2014 Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Rakennusteollisuus RT ry ja Solomon R. Guggenheim -säätiö.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan museon olisi pitänyt syntyä Helsingin kaupungin, valtion sekä yksityisen rahan yhdistelmällä.

Uudessa ehdotuksessa valtion osuus on korvattu yksityisellä rahoituksella, joka muodostuu yksityisistä investoinneista ja yksityisestä lainasta.

Museon 130 miljoonan euron rakennuskuluista Helsingin kaupungin investointiosuus olisi enintään 80 miljoonaa euroa. Jäljelle jäävä osuus 50 miljoonaa euroa katettaisiin yksityisellä investoinnilla ja lainalla, jonka kustannuksista vastaisi Guggenheim Helsingin Tukisäätiö. Lainan takaisi Helsingin kaupunki.

Jos 130 miljoonan kustannusarvio ei pidä, Guggenheim rakennetaan kahdeksalla paviljongilla suunnitellun yhdeksän sijasta, Viljanen sanoi kysyttäessä.

Apulaiskaupunginjohtaja Viljanen sanoi luottavansa kustannusarvioon.

Lainaa hankkeeseen on myöntänyt ainakin Jane ja Aatos Erkon säätiö, joka kertoi torstaina myöntävänsä hankkeen toteuttamiseen 7,5 miljoonan euron lainan. Lisäksi investoinnissa auttaa Tiina ja Antti Herlinin säätiö.

Yhteensä Guggenheim Helsingin Tukisäätiö on kerännyt yksityistä rahoitusta 66,4 miljoonaa euroa.

”Mietin [valtion vetäytyessä], että onkohan enää vaihtoehtoja jäljellä”, apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Nyt meillä on toteuttamiskelpoinen malli, joka kannattaa esitellä.”

Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kommentoi esitystä tuoreeltaan Facebookissa.

”Guggenheim on erittäin tervetullut. Iloitsen siitä, että on olemassa uusi esitys, joka perustuu aiempaa vahvemmin yksityiseen rahaan. Kulttuuriministerinä kiitän lahjoituksista kulttuurille, annan niille paljon arvoa”, ministeri kirjoittaa. ”Merkittävä yksityisen rahoituksen osuus kertoo siitä, että museoon uskotaan.”

Grahn-Laasosen mukaan museolle myönnettävä vuosittainen valtionosuus perustuisi henkilötyövuosien määrään ja olisi suurusluokaltaan enintään 1,3 miljoonaa euroa. Hän arvioi, että muiden museoiden rahoitus ei vähenisi.

Museon rakentamisen rahoittamiseen valtio ei osallistuisi.

”Toivon Guggenheim-hankkeelle myötätuulta - ja toivon, että populismi hankkeen ympäriltä hälvenisi”, Grahn-Laasonen lopettaa.

Esityksessä museon rakentamisesta vastaisi Helsingin kaupungin ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiön yhdessä perustama kiinteistöosakeyhtiö.

Kiinteistöosakeyhtiö vuokraisi rakennuksen Guggenheim Helsinki -taidemuseota ylläpitävälle suomalaiselle yleishyödylliselle säätiölle museokäyttöön. Helsingin kaupunki vastaisi kiinteistön hoito- ja ylläpitokustannuksista, jotka olisivat 6,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Helsinki ei perisi vuokraa museon tontista ja rakennuksesta.

Helsingin kaupungin uuden selvityksen mukaan museon toimintamenot olisivat noin 11,6 miljoonaa euroa ja museon tulot 11,2 miljoonaa euroa vuodessa. 400 000 euron alijäämästä vastaisi museon toimintaa pyörittävä suomalainen säätiö.

Selvityksen mukaan Guggenheimin uskotaan pääsevän muiden museoiden tavoin valtionosuustuen piiriin. Valtionosuustuki jaetaan henkilötyövuosien perusteella, ja Guggenheimin kohdalla sen arvioidaan olevan 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Sen ohella museon vuosittaiset tulot koostuisivat 6,5 miljoonan euron pääsylipputuloista, 1,9 miljoonan euron yksityisestä rahoituksesta, 0,8 miljoonan museokauppatuotoista, 0,4 miljoonan tilavuokrista ja 0,3 miljoonan muista tuloista.

Kaupungin selvitys korostaa museoinvestoinnin positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Selvityksen mukaan museo kasvattaisi verotuloja vuosittain seitsemällä miljoonalla eurolla ja loisi vuosittain 400 henkilötyövuoden edestä uusia työpaikkoja. Lisäksi rakennusvaiheessa museolla olisi 24 miljoonan euron vaikutus verotuloihin ja 1 220 henkilötyövuoden vaikutus työllisyyteen.

Museolla olisi myös merkittävä vaikutus sekä ulkomaisiin että kotimaisiin matkailijamääriin. Museon uskotaan tuovan 25 000 uutta yöpyvää ja 20 000 päivän viipyvää ulkomaista matkailijaa. Lisäksi 20 000 vierailijaa pidentäisi Helsingin-matkaansa, ja kotimaisia matkailijoita museo houkuttelisi Helsinkiin vuosittain 30 000. Guggenheim-matkailijoiden arvioidaan tuovan Helsinkiin 16 miljoonaa euroa vuodessa.

Aiemmin hankkeen vaikutuksia ovat arvioineet konsulttiyhtiö Boston Consulting Group vuonna 2013 ja Taloustutkimus vuonna 2016. Kaupungin uudet laskelmat ovat samansuuntaisia kuin aiemmatkin tutkimukset.

Guggenheim-tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti sanoi torstain tiedotustilaisuudessa pitävänsä kohtuuttomana sitä, ettei Suomen valtio ole museohankkeessa mukana investoijana, vaikka laskelmien mukaan se olisi hankkeen suurin hyötyjä.

Lahden mukaan valtion poisjäänti on johtanut muun muassa siihen, että museon lipunhintoja nostettiin 12 eurosta 15 euroon. Lapsille museon oli aikaisemmin kerrottu olevan ilmainen, mutta nyt lastenlippu maksanee kolme euroa.

”Ajatuksena on, että löytyy säätiö, joka rahoittaisi lapsille ilmaisen sisäänpääsyn”, Lahti sanoi.

Ritva Viljanen korostaa, että Guggenheim-museo toimisi yhteistyössä Helsingin taidekentän kanssa.

”Museon tulee ylläpitää ns. vapaan taiteen galleriaa ja tuoda näinkin uutta taiteen toimijoille Helsingissä. Guggenheim Helsinki toimisi tiiviissä yhteistyössä muiden Helsingin museoiden kanssa, osana Helsingin taidemuseokenttää”, Viljanen kertoo Helsingin kaupungin tiedotteessa.

”Yhteistyötä olisi myös muiden taide- ja kulttuuriorganisaatioiden kanssa Suomessa ja ulkomailla.”

Guggenheim-museota on puuhattu Helsinkiin vuodesta 2011, jolloin Helsingin kaupunki tilasi Solomon R. Guggenheimin säätiöltä selvityksen mahdollisesta museohankkeesta. Toukokuussa 2012 kaupunginhallitus kaatoi hankkeen.

Uusi yritys alkoi syksyllä 2013, kun Guggenheim teki Helsingille uuden ehdotuksen ja lupasi maksaa arkkitehtuurikilpailun. Kilpailun voitti kesällä 2015 Moreau Kusunoki Architects.

Timo Soini (ps) torppasi viime kesänä ajatuksen siitä, että myös valtio osallistuisi museon rahoittamiseen.

Ministerit Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja Olli Rehn (kesk) olivat jo tehneet yhteisen esityksen, jossa opetus- ja kulttuuriministeriö olisi tukenut hanketta 25 miljoonalla eurolla ja työ- ja elinkeinoministeriö 15 miljoonalla eurolla.

Guggenheim Helsingin Tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti ei kuitenkaan luopunut hankkeesta, vaikka valtio jättäytyi hankkeesta pois.

Syyskuussa Lahti kertoi Guardianille etsivänsä ”vaihtoehtoisia ja luovempia” rahoituksen lähteitä.

Korjaus 3.11.2016 klo 10.35: Artikkelin ingressissä ollut virheellinen vuosiluku 2012 on korjattu. Aikaisin mahdollinen avautumisvuosi olisi 2021.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset saaneet vaientamiskirjeitä asianajajalta – Rikosoikeuden professori: ”Nehän ovat puolittain uhkauksiakin tuollaiset kirjeet”

  2. 2

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  3. 3

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  7. 7

   Aftonbladet: Synagogaiskusta pidätetyt olivat saapuneet Ruotsiin vasta äskettäin – mikään ei viittaa äärioikeiston iskuun

  8. 8

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  9. 9

   Presidenttiehdokkaat suorassa lähetyksessä Sanomatalossa – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  10. 10

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää