Kaupunki

Vantaan ammattiopistoa odottavat miljoonasäästöt, vanhuksille tulossa miljoona euroa lisää – valtuusto paketoi ensi vuoden rahankäytön

Ensi kertaa koko vaalikaudella Vantaan kuntapoliitikot saivat väännettyä korotuksia kaupunginjohtajan esitykseen. Nyt päätetään tulevan kuntavaalivuoden rahoista: mikään poliittinen ryhmä ei silti saa poimittua kunniaa runsaan kolmen miljoonan korotuksista.

Vantaan ammattikoululaisia odottaa ensi vuonna säästökuuri. Ammattiopisto Varian nykyisestä noin 35 miljoonan euron vuosirahoituksesta on liukenemassa lähes kaksi miljoonaa euroa, kun Vantaan valtuutetut hyväksyivät maanantaina kaupungin ensi vuoden talousarvion.

Leikkaukset johtuvat valtiosta. Se vei Vantaan osalta ammattiopetuksen tuesta noin kolme miljoonaa euroa. Siksi Variassa odottavat nykyistä vähempiin tiloihin ahtautuminen, opetustuntien väheneminen ja erityisesti koulunsa kesken jättäneiden opiskelijoiden korvaaminen uusilla mahdollisimman tehokkaasti.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd) tosin loivensi menetyksiä miljoonalla eurolla.

Poikkeuksellista Vantaan budjetin hyväksymisessä on se, että ensi kertaa koko kuluvan vaalikauden aikana valtuutetut saivat korotettua kaupunginjohtaja Nenosen lokakuista budjettiesitystä 3,2 miljoonalla eurolla.

Nollakorotukset ovat johtuneet Vantaan nyt yli miljardin euron velkataakasta. Kyse on ollut Nenosen säästölinjasta, jonka hän aloitti tultuaan Vantaan kaupunginjohtajaksi liki viisi vuotta sitten.

”Olen pyrkinyt huolehtimaan tulopohjasta käytettävissä olevin keinoin. Samalla tavoitteena on ollut tiukka menokuri. Tuloksia on saatu, mutta paljon on vielä tehtävää jäljellä”, Nenonen sanoi HS:lle.

Tänä vuonna Vantaan ei ole tarvinnut ottaa yhtään lisävelkaa, iloitsee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok). Lisäksi kuluvan vuoden tulos näyttää olevan 25 miljoonaa euroa positiivinen. ”Velkaohjelma toimii”, Mäkinen sanoi.

Kuntaveroja ei edelleenkään nosteta nykyisestä 19 prosentista. ”Veronkorotus olisi pois vantaalaisten ostovoimasta”, sanoi suurimman eli kokoomuksen ja Rkp:n yhteisen porvariryhmän vetäjä Lauri Kaira (kok).

Maltilliset lisäykset Vantaan 1,5 miljardin euron budjettiin suosivat erityisesti terveyskeskusten käyttäjiä. Valtuutetut saivat peruttua 1,8 miljoonan euron korotukset sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksuihin.

Vaikka Nenosen esitys asiakasmaksujen nostosta sai tyrmäyksen jo syksyllä lautakuntapoliitikoilta, kaupunginjohtaja piti korotuksia sitkeästi esillä.

”Lähdin siitä, että tässä taloustilanteessa kerätään ne asiakasmaksutulot, jotka lainsäädäntö mahdollistaa”, Nenonen sanoi HS:lle.

Nyt kunnissa nuijitaan päätöksiä tulevan kuntavaalivuoden rahankäytöstä. Väännössä asiakasmaksuista tai muista korotuksista ei ainakaan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Timo Juurikkalan mukaan silti ollut kyse vaaleista.

”On vaikea sanoa, että näillä olisi rahastettu ääniä, koska korjaukset olivat yksimielisiä eikä kukaan saa niitä omiin nimiinsä”, Juurikkala sanoi.

Ensi vuoden rahoista päätettiin Vantaalla jo kaksi viikkoa sitten ryhmien neuvotteluissa ja kaupunginhallituksessa.

Suljetuissa neuvotteluissa saatiin aikaan muodollisesti yksimielinen päätös, jota esimerkiksi Kaira kuvasi valtuustossa ”historialliseksi puoli vuotta ennen vaaleja”. Vantaan päätöksenteolle on tyypillistä, etteivät ennalta sovitut asiat juuri muutu valtuustossa. Silti valtuustosalissa puhutaan myöhäiseen maanantai-iltaan asti.

”Kaikki ryhmät ovat sovun takana, mutta budjettivaltuustossa tehdään päätösten perustelut selväksi julkisesti. Siksi kokous on perusteltu”, Juurikkala sanoi.

Vanhukset ja heidän omaishoitajansa ovat Vantaalla saamassa yhteensä miljoonan euron edestä tukea palveluihin, jotka auttavat vanhuksia selviämään kotona. Myös aikuisopisto sai satatuhatta maahanmuuttajien kielikoulutukseen. Raha on tarkoitettu pääosin kotiäideille ja ikäihmisille, sellaisille suomen oppijoille, jotka eivät kuulu TE-toimistojen asiakaskuntaan.

”Päätös, ettei asiakasmaksuja koroteta, aiheutti joka tapauksessa muutoksen budjettiin. Lisäksi näillä korotuksilla saatiin korjattua tilannetta vanhusten ja Varian kohdalla”, Mäkinen sanoi.

Useiden muiden Suomen kuntien ohelle Vantaalla on viime vuosina kärsitty koulujen sisäilmaongelmista. Nyt valtuutetut kirjasivat budjettiin, että kaupungin rakennusten ilmanlaatuongelmiin ja ihmisten oireiluun on puututtava ripeästi. Rakennusten kunnossapitoa on myös valvottava entistä paremmin.

Perussuomalaisia puolestaan on usein hiertänyt budjettivaltuustossa Vantaan silmää tekevien ja heille tärkeiden vieraiden jokavuotinen loppiaisvastaanotto. Kaupungin kolmanneksi suurin ryhmä esitti nytkin, että vastaanotto perutaan. Säästö olisi 60 000 euroa.

Esitys kuitenkin hylättiin selkein äänestysluvuin.

Sdp:n ryhmänjohtaja Jukka Hako pitää tärkeänä budjettikirjausta, että ensi vuonna Vantaa selvittää päivähoito-oikeuden rajauksen vaikutukset. Rajaukset hyväksyttiin vuosi sitten.

Tiedossa on myös jatkoa säästökuurille, sillä ensi vuoden alussa on Hakon mukaan määrä käynnistää uusi talousohjelma.

”Pitää ottaa huomioon, että tulee sote-uudistus ja maakuntauudistus ja kaupunki kasvaa kehäradan myötä nopeammin kuin mitä pari kolme vuotta sitten näytti. Se on uuden valtuuston asia, mutta työ käynnistetään nyt”, Hako sanoi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Velka
 • Kuntapolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  6. 6

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  7. 7

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Vesivoimayhtiöillä kovat piipussa Kemijoella – eivät halua rakentaa kalateitä, syynä ”merkittävät kustannukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää