Kaupunki

Vantaa miettii padon rakentamista Satomäen allas sopii kalastukseen muttei uimiseen

Tilaajille

Vantaan on sopimuksen mukaan rakennettava Satomäen allas eli tehtävä pohjapadoilla vesiallas Keravanjoen ja Rekolanpuron yhtymäkohtaan Satomäen ja Jyvätien alueiden pohjoispuolelle. Vantaan ympäristöasiainkeskuksen mielestä hanketta ei pidä kiirehtiä: allas ei kuitenkaan kelpaa hyväksi uimapaikaksi. Keravanjoen yläjuoksulta tulee edelleen jokeen Vantaan omien pientaloalueiden jätevesiä.

Vantaan ympäristölautakunta käsitteli asiaa tiistaina, mutta jätti sen pöydälle. Uimistarkoituksiin allasta ei ympäristöasiainkeskuksen mielestä vielä pidä rakentaa, vaan vasta kun veden laatu Keravanjoessa pysyy vähintään tyydyttävänä koko uimakauden.

Jos allas tehdään muihin virkistystarkoituksiin, pato pitää tehdä sellaiseksi että kalat pääsevät kulkemaan joessa.

Vantaa on allekirjoittanut Keravanjoen kunnostamisesta sopimuksen, jonka mukaan Vantaa tekee Satomäen altaan kolmen vuoden kuluessa siitä kun vesistöön voidaan toimittaa lisävettä Päijänteestä. Lisäveden juoksutusjärjestelmä valmistui ja otettiin käyttöön viime vuonna.

Keski-Uudenmaan vesiensuojelukuntainliiton toiminnanjohtaja Ilkka Hirsto sanoo, että päätös rakennussuunnitelman ja vesioikeuden luvan hankkimisesta tehdään, kun Vantaan lausunnot asiasta on tutkittu. Tällä hetkellä tutkitaan vielä viittä eri vaihtoehtoa. Vaihtoehdot eroavat padon tai patojen paikkojen ja vesialtaan muotoutumisen suhteen.

Vuonna 1983 valmistuneen suunnitelman mukaan veden pintaa oli määrä nostaa kahdella metrillä. Uusissa suunnitelmissa vedenpinta nousee enää metrillä. Silloin Ohratie ja Ohratien silta voidaan siirtää liikenteellisten seikkojen sitä vaatiessa. Ne eivät jää veden alle. Myös kasvillisuudelle ja viereisille pelloille aiheutuu vähemmän vahinkoa.

Hanabölen allas houkutti uimareita

Linnan mukaan viime vuonna rakennettu Hanabölen allas vähän pohjoisempana sai vantaalaisten keskuudessa suosiota paitsi uimapaikkana myös maisemaa kaunistavana tekijänä.

Hanabölenkosken yläpuolelle rakennettiin vuosi sitten uimaranta, joka perustuu koskenniskaan tehtyyn pohjapatoon. Lämpiminä päivinä altaassa kävi paljon uimareita, mutta veden laatu oli enintään välttävä ja ajoittain huono.

Kuusijärvi kaipaa kunnostusta

Ympäristölautakunta esittää, että Kuusijärvestä tehtäisiin kunnostussuunnitelma. Järvi pitäisi ruopata ja kalavettä hoitaa.

Kuusijärvi on Vantaan tärkein uimaranta ja tärkeä virkistysalue. Järvestä on ruopattu uintikäyttöön neljännes. Viime kesänä todettu sinileväkukinta viittaa rehevöitymiseen.

Korson pieni maauimala on todettu ylikuormitetuksi. Sieltäkin löydettiin viime kesänä levää, muttei myrkyllistä sinilevää. Maauimalassa on vettä 1300 kuutiota, kun Tikkurilan uimahallin isossa altaassa on vettä 2000 kuutiota.

Ruskeasannan vesitutkimus loppuu

Entisen Kaivokselan vedenottamon kunnostamista uimapaikaksi kiirehditään. Hiirilammet eivät sovellu uimiseen tai kahlaamiseen. Lammaslammen ruoppausta kiirehditään. Vaaralan lammet eivät sovellu uimapaikoiksi, koska sijaitsevat vedenottamon suojavyöhykkeellä.

Keravanjoessa uimapaikkoina käytetyillä paikoilla vedenlaatu vaihteli. Lisäveden pumppaus Päijännetunnelista Keravanjokeen käynnistyi vasta elokuussa eikä juuri näkynyt veden laadussa. Havukoskelle rakennettua uimapaikkaa ei vielä ole hyväksytty yleiseksi uimarannaksi, koska veden laatu ei täytä uinnille asetettuja vaatimuksia.

Ympäristölautakunta merkitsi tiedokseen viime kesän vesitutkimukset uimapaikoilta ja uimapaikkoina käytetyiltä alueilta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää