Kaupunki

Tehoton paperinkeräys harmittaa YTV:tä Ontuvaa keräystä ei tahdota YTV:n hoitoon

Tilaajille

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV:n) jätehuollosta vastaavat virkamiehet ovat ottamassa vaarin lukuisista puhelinsoitoista, joissa seudun asukkaat valittavat paperinkeräyksen tehottomuutta. YTV suunnittelee paperinkeräyksen tehostamista, ensin kokeilualueella Matinkylässä, mutta tavoitteena on koko keräyksen saaminen YTV:n hoitoon. Toistaiseksi hankkeen takana ei kuitenkaan ole tarpeeksi poliittista tahtoa.

Nykyinen järjestelmä toimii tehottomasti. Jätepaperin keräyksestä vastaa Paperinkeräys Oy, joka antaa keräyksen eri urakoitsijoiden, mm. oman tytäryhtiönsä tehtäväksi. Yhtiön omistaa teollisuus, ja sillä on pääkaupunkiseudulla lähes monopoliasema paperin toimittamisessa teollisuudelle.

Jätteiden seassa valtavasti paperia

YTV:llä on toinenkin syy saada keräys toimimaan. Kun paperinkeräysastiat ovat aina täynnä, valtava määrä paperia kulkeutuu jätteiden sekaan. Lähes puolet pääkaupunkiseudun jätteistä arvioidaan kierrätyskelpoiseksi paperiksi. YTV:ssä on laskettu, että kiinteistöjen jätehuoltokustannukset laskisivat, jos YTV hoitaisi pahvin ja paperin keräilyn.

Edullisuus perustuisi rationalisointietuun: YTV:n autot keräisivät jätepaperin samalla, kun ne tyhjentävät kiinteistöjen jätelaatikotkin. Paperinkeräykselle määritettäisiin taksa, jolla YTV peittäisi paperinkeräyksestä sille tulevat kustannukset. Kiinteistöjen kokonaiskustannukset eivät nousisi, osa kustannuksista muuttuisi vain jätteenkuljetusmenoista paperinkeräysmenoiksi.

Kokeilu alkaa Matinkylässä

Seuraavaksi YTV kokeilee Matinkylässä, miten paperinkeräys onnistuu, jos YTV suunnittelee ajoreitit. Kokeilusta neuvotellaan parhaillaan alueen urakoitsijoiden kanssa ja kokeilu on tarkoitus saada valmiiksi vielä tänä vuonna.

Miksi uudistus ei etene?

Virkamiehet olivat valmistelleet lausuntoesityksen, jossa todettiin lopullisena tavoitteena olevan koko pääkaupunkiseudun kuuluminen kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Lautakunta kuitenkin päätti Juhani Reenin (kok) ehdotuksesta poistaa kyseisen kappaleen lausunnosta.

Miksi halusitte poistaa tämän kappaleen, Helsingin kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Juhani Reen?

"Kiinteistöjen pitää saada hoitaa jätehuolto parhaaksi näkemänsä jätteenkuljettajan kanssa. Meillä on menossa tutkimus siitä, onko edullisempaa jos kunta - eli tässä YTV - on välissä, vai että kiinteistöt itse saavat päättää kuljetuksista. Kiinteistöiltä ei saa viedä pois kaikkia vaikuttamisen mahdollisuuksia. Jätehuolto on vielä tällainen." YTV:n virkamiesten mukaan kunnan järjestämänä jätehuoltokustannukset alenisivat?

"Meidän mielestämme se ei pidä paikkaansa. Jos kiinteistöt itse eivät saa järjestää jätekuljetuksiansa, niin emme voi uskoa, että joku muu pystyy sen tekemään paremmin." Ettekö usko YTV:n virkamiehiä, että paperinkeräyksen järkevä ja rationaalinen toteuttaminen edellyttää, että kunta hoitaa koko jätteenkuljetuksen?

"En toki. Kyllä näissä asioissa muitakin asiantuntijoita on kuin YTV:n virkamiehet. Jos me lähdemme jätepaperin keräyksen järjestämiseksi muuttamaan koko kuljetusjärjestelmää, joka on paljon laajempi asia, niin sitten mennään metsään. Jos lähdetään pelkän paperin osalta yhteisorganisaatioon, kenelläkään ei ole mitään sitä vastaan, että YTV hoitaisi sen, mutta tässä YTV:n esityksessä puhuttiin koko jätehuollon järjestämisestä." Eikö teidän pitäisi ajaa myös kiinteistöjen asiaa, joilla on tässä suuri hätä, kun paperia ei saada pihalta pois? Miksi jarrutatte uudistusta, nythän asia ei etene millään tavalla?

"Esitykseni oli juuri kiinteistöjen etujen mukaista, koska YTV:n esitykseen liittyi paperinkeräyksen taksoittaminen." "Totta kai asia etenee. Kysymys on siitä, että pystytään neuvottelemaan homman tehostamisesta tai lähdetään jätehuoltomääräysten muuttamiseen. Keinoja on paljon enemmän kuin siirtyä jätteenkuljetusjärjestelmästä toiseen. Tämä tässä on tärkeä asia, paperinkeräys on vain osa sitä." OLLI POHJANPALO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää