Kaupunki

Palmuhuone kylmä tropiikille Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuone odottaa korjausta Helsingin Kaisaniemessä

Tilaajille

Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuone Kaisaniemessä tarvitsee perusteellisen remontin. Hatara kasvihuone on liian viileä tropiikin kasveille: palmuhuoneessa kuolee joka talvi vähintään yksi kasvi ja monet vaurioituvat.

Kasvitieteen laitos aikookin poistaa tropiikin kasvit palmuhuoneesta ja korvata ne Välimeren ja subtropiikin kasveilla, jotka sietävät paremmin viileyttä.

Ensisilmäyksellä palmuhuoneessa vallitsee romanttinen rappio: apinaleipäpuu nojaa lohkeilevaan seinään ja hipoo rikkinäistä ikkunaa. Koristeelliset kierreportaat johtavat ruostuneelle parvekkeelle, josta näkee kasvihuoneen katon puuosien lahoamisen. Seinällä leviää vihreä levä, sen vihreys sopii hyvin yhteen punertavan ruosteen kanssa, joka reunustaa takoarautaisia ikkunoita. Voisi kuvitella olevansa keskellä tropiikkia, salaisessa puutarhassa.

Tarkemmin katsottuna romanttisuus katoaa; salainen puutarha onkin huonossa kunnossa oleva kasvitieteellisen puutarhan palmuhuone, jossa henkilökunta yrittää hoitaa kasveja museomaisissa olosuhteissa. Kun kuuntelee amanuenssi Annikki Palme nia ja ylipuutarhuri Kustaa Niiniä kovinkin romantikko muuttuu realistiksi.

Kustaa Niini näyttää sata vuotta vanhaa venttiiliä ja sanoo: "Onhan niillä historiallista arvoa, mutta niihin ei uskalla koskea, jos yrittää säädellä kasvihuoneen lämpötilaa, venttiili jää käteen", Niini sanoo.

Kasvihuoneen pulmana onkin, ettei siellä voi säädellä lämpöä kovin hienovaraisesti, vaikka tropiikin kasvit sitä vaatisivat. Lämpöä säädellään suurpiirteisesti lämmin-kylmä akselilla.

Satavuotiaat venttiilit pitävät myös puutarhurit pakkasöinä valveilla. Pakkasöinä puutarhassa täytyy olla joku, joka lämmittimen kanssa yrittää pitää lämpöä sopivana kasveille.

"Meillä on kellarit täynnä lämmittimiä, joita rahdataan tänne kylminä öinä. Ne toimivat öljyllä ja vaarana onkin, että joku aamu kasvit ovat kuolleet polttimista lähteviin kaasuihin", Niini sanoo ja uneksii ajasta, jolloin tietokone laskee tarkalleen lämmön kasvihuoneessa.

Tuuletusikkunoita ei kukaan uskalla avata, koska niitä ei avaamisen jälkeen kukaan saa kiinni.

Niini irrottaa sisäparvekkeelle johtavilta kierreportailta lapun, jossa lukee "yleisöltä pääsy kielletty". "Tänne ei tavallisesti päästetä yleisöä, koska ruoste on hapertanut parvekkeen", hän sanoo.

Parvekkeelta näkee hyvin ikkunoiden kunnon, ylhäällä kaksi ruutua on tipahtamaisillaan. Yhdellä seinällä kauniit kaari-ikkunat ovat noen peitossa. Aivan yläkatolle kukaan ei pääse edes pesemään ikkunoita, koska tikkaat lahosivat vuosi sitten.

Lumipyryllä putoaa vähintään yksi ikkuna. Tuulisina talvipäivinä lasiauto onkin kasvihuoneella jokapäiväinen vieras.

Palmén muistaa eräänkin uuden vuoden yön. Puutarhuri soitti hänelle hätääntyneenä: "Lumi painaa seinän sisälle". Ei auttanut muu kuin kantaa kaikki kasvit toiselle osastolle. Sillä kertaa seinä ei kuitenkaan tullut sisälle, vaikka se uhkaavasti pullistuikin.

Vaikka kasvihuone joskus onkin kunnossa eikä pakkastuulet puhalla sisälle, kasvitieteen laitos aikoo silti muuttaa kasviston toiseksi. Kasviston muutokseen on myös moraalisia syitä. "On energian tuhlausta pitää trooppista kasvihuonetta näin pohjoisessa. Yritämme osaltamme välttää kasvihuoneilmiötä", Palmén sanoo.

Nyt energiaa tuhlaantuu paljon, koska lämpöä karkaa jatkuvasti ulos. "Emme uskalla edes laskea kuinka paljon tuhlaamme", Palmén sanoo.

Kun kasvitieteen laitos muuttaa kasvistonsa välimerelliseksi, voimme sanoa hyvästit esimerkiksi jättilumpeelle, kookos- ja öljypalmuille. Samoin kasvihuoneesta häviävät jotkut orkideat ja varsinaiset tropiikin banaanit, sekä kymmeniä muita pienempiä kasveja.

"Opiskelun tasoa ei kuitenkaan aiota alentaa, eikä opiskelu kärsi muutoksesta", Palmén vakuuttaa.

Tunnelma ei myöskään muutu palmuhuoneessa kovin oleellisesti, sillä siellä tulee olemaan yhtä rehevää kuin tähänkin asti.

Yliopisto on kiirehtinyt kasvihuoneen korjausta sisällyttämällä sen seuraavaan rahoitussuunnitelmaan, jonka se on lähettänyt opetusministeriöön lausuntoa varten. Kasvihuoneen korjauksen arvellaan maksavan 30 miljoonaa markkaa. Kasvihuone joutuu ilmeisesti odottamaan jonkin aikaa korjausta, sillä yliopistolla on paljon vanhoja korjausta vaativia rakennuksia eikä kasvihuone ole jonossa ensimmäisenä.

Kasvitieteen laitos odottaa Kumpulaan pääsyä, jonne rakennetaan matemaattis-luonnontieteellisen laitoksen tiloja. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan yliopiston piti päästä Kumpulaan jo 1994, mutta nyt näyttää siltä, että siirtyminen viivästyy vuosilla.

Kumpulaan on rakennettu joitakin kasvihuoneita, mutta ne ovat ns. lisäyskasvihuoneita, joissa kasvatetaan taimia. Kaisaniemen kaltaista kasvihuonetta, jossa opiskelijat voivat opiskella ja joka on avoinna yleisölle ei Kumpulaan ole tulossa.

ULLA JANHONEN PETER JANSSON, kuvat

Satavuotiaat venttiilit Talvisin lasiauto käy joka päivä Tropiikista Välimerelle Laitos haluaa Kumpulaan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää